16.7 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSportConstantin Cucu, antrenorul voluntar care scoate campioni

Constantin Cucu, antrenorul voluntar care scoate campioni

Antrenorul Constantin Cucu se mândrește cu sportivii săi. La cel mai recent Campionat Național U22, Georgiana Avram (dreapta) a cucerit medalia de aur, iar Ana Maria Ionescu și Michael Constantin au obținut medalii de argint. (Foto: Lucian Anghel)

La Târgu Jiu s-a desfășurat recent Campionatul Național de box, categoria U22. Competiția a constituit criteriu de selecție pentru Campionatul European U22, care va avea loc în perioada 24 martie – 2 aprilie tot în orașul gorjean.
La Naționale, clubul CSM Craiova a fost reprezentat de sportivii antrenorului voluntar Constantin Cucu. Acesta se mândrește că trei dintre elevii săi au luat medalii, dintre care una de aur și două de argint. Georgiana Avram a devenit campioană națională la categoria 64 kilograme, iar colega sa, Ana Maria Ionescu, s-a clasat pe locul doi la categoria 60 de kilograme. Tot argint a luat și Michael Constantin, la categoria 91 de kilograme.
„Fetele au avut câte un meci. Georgiana Avram a învins o sportivă din Cluj. Ana Maria Ionescu a fost învinsă de o sportivă de la Steaua București, dar care acum a reprezentat Bistrița. Michael Constantin l-a întâlnit în finală pe cel mai reprezentativ sportiv al acestei categorii de vârstă, Andrei Arădoaie, cel care este campion european la tineret. Mă mândresc cu aceste rezultate. Dacă este să facem un clasament, suntem cam pe locul trei, după Dinamo și Bacău“, a spus ieri antrenorul de la CSM Craiova.
Campionatul feminin U22 s-a disputat în premieră, doar la patru categorii, iar campioanele vor participa și ele la Campionatul European de la Târgu Jiu. Fiind o competiție internațională, Georgiana Avram trebuie să-și facă pașaport. „Da, toți sportivii au nevoie de pașaport, pentru a putea fi înscriși la AIBA la acest Campionat European, altfel nu se poate“, a explicat Cucu.

Fetele au făcut întâi atletism, apoi box

Georgiana Avram este elevă în clasa a XII-a la Liceul cu Program Sportiv „Petrache Trișcu“ din Bănie. Primul sport practicat a fost atletismul, apoi a trecut la box, unde a obținut deja medalii. Ca planuri de viitor, vrea să se angajeze în cadrul MApN. „Am făcut patru ani atletism, proba de 400 de metri, cu doamna Claudia Ștef. De trei ani sunt la box. Am ajuns să practic acest sport după ce un băiat care făcea cu maestrul Cucu m-a luat la un antrenament. Mi-a plăcut și am rămas la box. Anul trecut am luat două medalii de aur, acum tot aur și mai am încă două medalii. Sunt în primul an la senioare și îmi doresc să fac treabă bună. Sper să mă angajez la Armată“, ne-a povestit ieri puștoaica, care la câteva zile după ce a boxat încă mai are un ochi vânăt.
Și colega sa Ana Maria Ionescu are o poveste asemănătoare. A început cu atletismul, iar box face de aproximativ trei ani. „Când aveam zece ani am început să practic atletismul, rezistență și aruncări. Am participat la concursuri, dar nu am luat medalii. Box fac de vreo trei ani, cu întreruperi pentru că am fost plecată în Italia, unde am lucrat la o sală în care am antrenat copii la aerobic. La box am medalii și la Campionatul Național, și la Cupa României. Sunt studentă la FEFS, și am dat și la Jandarmerie. Acum aștept rezultatul“, a povestit Ana Maria. În afara sălii de antrenament îi place să se îmbrace elegant, spre deosebire de colega sa, Georgiana, care preferă ținuta lejeră și dincolo de sala de box. Antrenorul spune că, pe lângă faptul că sunt valoroase, pugilistele din grupa sa sunt și foarte frumoase: „Am cele mai frumoase pugiliste. Când am avut un campionat național pe litoral au făcut furori. Unele au picioare lungi, una e mică, parcă e braziliancă“. Săptămâna viitoare, la București este programată o nouă competiție rezervată fetelor, Cupa României.

Michael Constantin: La următoarea competiție voi lua aurul

Michael a îmbrățișat același sport ca și tatăl său. Are în palmares opt medalii, două centuri și două cupe. „De la 14 ani fac box, acum am 18. Cel mai important rezultat îl reprezintă locul opt la Campionatul Mondial din Rusia, în 2015. În 2014, la cinci luni de când mă apucasem de box, am câștigat Cupa României, apoi am ieșit dublu vicecampion național, o dată campion și acum am luat locul doi la U22. Eu am 18 ani, iar adversarul meu era mai mare. Cred că nu am fost pregătit să iau aurul, dar la următoarea competiție cred că îl voi lua. Am terminat Liceul Sportiv, îmi place de mic boxul. Și tatăl meu a făcut acest sport și vreau să îi calc pe urme“, a povestit Michael Constantin. Despre Michael, antrenorul Cucu spune că este cel mai talentat sportiv la categoria grea din Oltenia. „Este în creștere, este unul din cei mai valoroși boxeri pe care îi are Oltenia acum, vorbim în perspectivă“, explică antrenorul.

Două probleme arzătoare: pleacă seniorii și nu au ring

Pe lângă cele trei medalii aduse pentru CSM, Constantin Cucu se mândrește că un fost elev de-al său, Viorel Fîciu, care în prezent reprezintă un club din Târgu Jiu, a obținut acum medalia de aur. De altfel, regretul antrenorului este că sportivii săi care ajung la seniori trebuie să plece la cluburi din țară, deoarece Craiova nu poate să le ofere mai mult. „Mă doare sufletul că municipiul Craiova nu poate să își țină valorile acasă. Sunt opt sportivi pe care i-am pierdut în trei ani, deoarece nu am găsit înțelegere să pot să îi țin în Craiova. Se cheltuiesc o grămadă de bani cu echipele de la SCM Craiova, iar pentru boxerii seniori nu se poate face un contract de 500-1.000 de euro“, se plânge antrenorul. Altă problemă a boxului craiovean este lipsa unei săli adecvate, cu ring. „Nu avem un ring de box în sală, e ca și cum joci fotbal fără să tragi la poartă. Toți au promis că fac sală specială de box în Craiova, dar m-am cam săturat de promisiuni. Am și eu o vârstă, fac din pasiune totul, nu mă plătește nimeni. Mi-e drag orașul acesta, mi-am pus sufletul pe masă aici, am demonstrat ceva, prin rezultatele sportivilor mei, dar mă bate gândul să găsesc în altă parte înțelegere și voi găsi, pentru că toți mă vor să merg să fac o chestie bună“, a încheiat Cucu. Antrenorul se bucură totuși că sportivii săi valoroși primesc de la CSM Craiova indemnizație și premieri. „Mă bucur că aici acești copii primesc indemnizație și premieri, eu când aveam clubul meu nu îmi permiteam să le dau nicio ciocolată“, a încheiat Constantin Cucu.

Doi sportivi din Gorj, calificaţi la CE Under 22

Cei doi sportivi gorjeni calificaţi la Campionatul European de Box Under 22 de la Târgu Jiu

După ce au devenit campioni naționali la Târgu Jiu, doi sportivi ai Clubului Sportiv Pandurii Târgu Jiu s-au calificat la Campionatul European U22, care va avea loc tot la Târgu Jiu. Cei doi au intrat în lotul naţional al României şi urmează să înceapă pregătirea pentru acest campionat. „Aceşti doi sportivi sunt Florin Bâlteanu, care va evolua la categoria 52 de kilograme, şi Viorel Fâciu, care va evolua la categoria 75 de kilograme. Asociaţia Judeţeană de Box Gorj este mândră de rezultatele celor doi sportivi gorjeni şi de de faptul că municipiul Târgu Jiu va găzdui, la finalul lunii martie, Campionatul European Under 22 la Sala Sporturilor, un edificiu nou şi modern. Va fi bine că aceşti gorjeni vor lupta practic acasă şi să sperăm că vor avea o şansă în plus din acest punct de vedere, pentru că vor avea total publicul în spate, peste 1.200 de spectatori la fiecare meci, sperăm noi“, a declarat Cătălin Brăilă, preşedintele Asociaţiei Judeţene de Box Gorj. Alt oltean care va fi prezent la competiția europeană este vâlceanul Andrei Udubașa (CSS Chimia), care la Campionatul Național U22 a obținut medalie de aur la categoria 60 de kilograme.
Eugen Măruţă

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS