17.8 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăSport„Gladiatorii“, deciși să facă „ravagii“ în 2018

„Gladiatorii“, deciși să facă „ravagii“ în 2018

Maestrul Costel Torcea(dreapta) şi secundul Cristi Firică vor avea parte de un an solicitant atât ca sportivi, cât şi ca antrenori (Foto: Alexandru Vîrtosu)

Cum oltenii sunt la înălțime în culturismul românesc în ultimii ani, ambițiile au crescut inclusiv la nivelul lotului național.
„2018 va fi un an plin de competiții, mai solicitant decât 2017, atât pentru micuțul club Gladiator Gym Craiova, cât și pentru loturile naționale ale României“, a punctat maestrul craiovean Costel Torcea, directorul tehnic al tuturor loturilor naționale de culturism și fitness ale României.
Acesta a explicat pentru GdS principalele ținte ale sportivilor săi, punctând că așteptările sunt mari: „La începutul lunii mai, în Spania, la Santa Susana, vor avea loc Campionatele Europene de Culturism, unde orașul Craiova va fi reprezentat de Cristi Firică, la Masters peste 40 de ani / 80 kg, și Sebastian Pană, campionul României de anul trecut de la juniori mici. Un lucru foarte important este acela că România organizează în primăvară Campionatul Balcanic la Severin, asta datorită unui om cu suflet mare, Alexandru Ivașcu, cu ajutorul autorităților locale. Trebuie să amintesc că anul trecut România a câștigat un titlu balcanic și îmi doresc din suflet, împreună cu secundul meu, Cristi Firică, să putem alinia un lot încât să ne păstrăm titlul. Speranțele sunt mari pentru că Balcaniada va fi după Europene și toți cei care vor merge acolo vor fi în mare formă. Lotul pentru Europene este format din 33 de sportivi, iar pentru Campionatul Balcanic din aproape 80. Apoi, în toamnă urmează Campionatele Naționale de Culturism și Fitness, unde vor participa mulți sportivi de la Gladiator, inclusiv proaspăta senioară Maria Onea, cea care a luat medalie de bronz la Mondialul de anul trecut de la Bistrița. Tot în toamnă vor avea loc Campionatele Mondiale de Culturism Masters și Juniori, iar de la Craiova va merge Cristi Firică, eu, Sebastian Pană și Paul Dîlganu. Spre surprinderea tuturor, și aici este meritul președintelui FR, Gabriel Toncean, România a primit dreptul de organizare a Cupei Mondiale de Culturism la toate categoriile de vârstă din partea federației internaționale (IFBB). Ca importanță, Cupa Mondială este a doua după Campionatul Mondial, și se va ține la Cluj. Sper ca la sfârșitul anului să tragem linie și să avem rezultate cel puțin la fel de bune ca în 2017. Așteptările sunt din ce în ce mai mari în ceea ce privește clubul Gladiator Gym, iar noi facem eforturi mari să realizăm ceva. Important este că avem lângă noi prieteni cu dare de mână, cum este cazul lui Petre Popa, care a practicat culturismul în trecut și retrăiește momentele acestea prin noi, altfel ne-ar fi foarte greu să țintim aceste competiții importante“.

Cristi Firică, foarte solicitat

Unul dintre cei mai solicitați sportivi ai lui Costel Torcea, multiplul campion național și balcanic Cristi Firică, speră să aducă noi medalii importante clubului craiovean Gladiator. Pentru Firică, misiunea este și mai dificilă în acest an extrem de solicitant prin prisma faptului că îndeplinește și rolul de antrenor secund al loturilor naționale, dar acesta se simte în stare să facă față.
„Din punct de vedere sportiv, pe plan personal mă pregătesc pentru patru mari competiții, poate cele mai importante din cariera mea. Două dintre acestea vor avea loc în primăvară, Campionatele Europene și apoi cele Balcanice, iar în toamnă voi merge la Mondiale și Cupa Mondială. Până acum, maximum de competiții la care am participat într-un an calendaristic au fost două, dar sunt pregătit psihic și pentru patru și voi fi și din punct de vedere fizic. Voi da totul și sper să mă țină balamalele. Pe lângă pregătirea mea ca sportiv trebuie să am în vedere și forma celorlalți sportivi din lotul național. Este o provocare mare și sper să fac față cu brio și să-i fac pe cei din conducerea federației mândri de mine“, a spus Firică, pentru GdS.

Torcea și Firică vor forma antrenori

FR de Culturism i-a acordat clubului Gladiator, în speță maestrului Costel Torcea și Cristi Firică, dreptul de a organiza la Craiova, contra cost, unele cursuri recunoscute internațional de formare a antrenorilor de culturism și fitness.
„Rezultatele obținute în ultimul timp de Gladiator Gym, dar și pentru că maestrul Torcea este directorul coordonator al loturilor naționale, conducătorii federației ne-au propus să organizăm și cursuri de instructori de culturism și fitness, unde eu (Cristi Firică – n.r.) voi fi lectorul pe partea teoretică, iar maestrul Torcea – lector pe partea practică. Cursurile vor debuta pe 23 februarie și se vor desfășura pe durata a patru weekenduri consecutive. Vor fi organizate de FR de Culturism și Fitness sub egida IFBB și Ministerului Muncii, oferindu-se la finalizarea cursurilor certificate eliberate fie de către Autoritatea Națională de Calificări (ANC), fie de către federația internațională, titularii având dreptul să profeseze ca antrenori de culturism și fitness în orice țară din lume. Pentru detaliile de înscriere, avem un număr de contact pe site-ul federației, iar maestrul Torcea și eu vom sta la dispoziție cu numerele de telefoan personale. Trebuie depuse documentele de stare civilă şi un act de studii. Pentru certificatul eliberat de ANC, costul unui curs este de 1.800 de lei (recunoscut în UE), iar pentru certificatul eliberat de IFBB, costul este de 2.000 de lei (recunoaștere pe plan mondial). Teoria și practica se vor face la sala clubului Gladiator Gym, din Valea Roșie“, a explicat Cristi Firică.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS