12.6 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSportÎnceput de sezon bun pentru spadasinii craioveni

Început de sezon bun pentru spadasinii craioveni

Spadasinii de la LPS „Petrache Trişcu“ au obţinut deja şapte medalii naţionale în 2018

Spadasinii de la Liceul cu Program Sportiv „Petrache Trișcu“ din Craiova au avut competiții încă din startul anului 2018 și au reușit să obțină rezultate notabile, care îi mențin în prim-planul scrimei românești. Munca sportivilor și a antrenorilor, patru ore de antrenament pe zi, șase zile pe săptămână, a fost răsplătită prin cucerirea a șapte medalii la Campionatele Naționale de cadeți și juniori, de la București. În urma prestațiilor bune și a punctajului acumulat, o parte dintre spadasini vor face parte din loturile care vor reprezenta România la Mondiale și Europene.

O medalie de aur mult așteptată la fete

La cadete, după o pauză de câțiva ani, o sportivă de la LPS „Petrache Trișcu“ a obținut titlul național. Este vorba de Claudia Durău. „Este o medalie pe care o așteptam de mult timp. Ultima medalie de aur la fete individual pentru liceul nostru a luat-o Claudia Năboiu“, spune antrenoarea Mădălina Mincu.
Tot la cadete, dar la echipe, LPS a urcat pe treapta a treia a podiumului. La acest rezultat au contribuit Claudia Durău, Denisa Papuc, Andreea Dinuț și Teodora Barbu. În cealaltă competiție, Campionatul Național de juniori, echipa feminină de la „Trișcu“ a obținut titlul de vicecampioană națională. Din echipă au făcut parte Claudia Durău, Denisa Papuc, Alexandra Pătru și Greti Găman. „A fost o lună ianuarie productivă pentru noi. Mereu ne pregătim să obținem rezultate bune, dar suntem mândri că sportivele noastre au urcat pe podium și la cadeți, și la juniori“, a adăugat Mădălina Mincu.

Două titluri naționale la băieți

La masculin, reprezen-tanții titratului liceu craiovean au urcat de patru ori pe podium. La cadeți, echipa LPS „Petrache Trișcu“ Craiova a devenit campioană națională, având în componență sportivii Darius Geamănu, Robert Popescu, Sebastian Popescu și Ionuț Vitan. La individual, Sebastian Popescu a obținut medalia de bronz, iar în primii opt s-a mai clasat colegul său Cătălin Vitan. „Ne așteptam la medalia de aur de la echipe. La individual, Sebastian Popescu a luat bătaie la o tușă de la un sportiv de UNEFS București. Credem că ne-a furat arbitrul. La cadeți sunt mulți sportivi cam de aceeași valoare, poate veni și din spate un copil care să intre în finala de opt“, a explicat antrenorul Bogdan Rusu, care împreună cu Daniel Matache pregătește băieții de la „Trișcu“.
La juniori-individual, pe podium s-au regăsit trei craioveni. Mihai Bigea și-a adjudecat titlul național, depășindu-l în finală pe Claudiu Vasilescu. Pe treapta a treia a podiumului a urcat Mihail Oprea, de la CS Universitatea Craiova, în timp ce Mihai Ciovică (CSM Craiova) s-a clasat pe locul opt.
La echipe, pentru medalia de bronz au luptat două echipe de la LPS Craiova. Câștigătoare a ieșit prima echipă (Mihai Bigea, Liviu Pascu, Sebastian Popescu, Claudiu Vasilescu), care a învins LPS 2 (Ștefan Bivolaru, Darius Geamănu, Mario Prapucean, Cătălin Vitan).

Sebastian Popescu și Claudia Durău, în lotul național

În urma rezultatelor bune de la cele două competiții naționale, dar și a prestației din Circuitul European, doi spadasini de la LPS „Petrache Trișcu“ sunt clasați în topul național, iar acest lucru le conferă dreptul de a face parte din lotul României, care în primăvară va participa la Mondiale și Europene. Sebastian Popescu este primul în România la categoria sa, în urma punctajelor acumulate după participarea la Campionatul Național și în circuitul european.
La cea mai recentă etapă din Circuitul European, desfășurată în Polonia, Sebastian s-a clasat pe locul 14, iar acum se pregătește pentru Europenele din Rusia și Mondialele din Italia. La fete, Claudia Durău este în primele patru din țară la categoria sa. „Ne dorim ca sportivii noștri să reprezinte România la competiții importante și muncim pentru asta. În spatele acestor rezultate există o muncă titanică a copiilor și antrenorilor. Ne ajută pe toți aceste rezultate bune, întrucât cei mai mici dintre practicanții acestui sport vin în sală și este important să aibă modele“, a mai spus Mădălina Mincu. Spadasinii de la „Trișcu“ sunt pregătiți de un colectiv tânăr de profesori: Mădălina Mincu, Daniel Matache, Ștefan Puiu, Bogdan Rusu, Radu Podeanu, Dorian Pârvan.

Sportivii de la cluburile private au mai multe concursuri în străinătate

Antrenorul Daniel Matache a povestit despre un fenomen care se întâmplă în ultima vreme. În timp ce la LPS „Petrache Trișcu“ copiii vin la scrimă în clasa a cincea, la cluburile private bucureștene ei încep să practice acest sport mult mai devreme, de la patru-cinci ani, și au în spate ani mai mulți de experiență. Mai mult, fiind vorba de cluburi private, sportivii de acolo participă pe banii lor la multe concursuri internaționale. „La vârstele meci avem concurență acerbă cu cluburile private, care au mai multă susținere financiară, prind experiență competițională datorită concursurilor la care merg. Cei de 17 ani au câte un un concurs pe lună în străinătate. Merg pe banii părinților“, a spus tehnicianul din Bănie.
Următorul concurs la care vor participa craiovenii va fi Campionatul Național de tineret (U23), care va avea loc chiar în Bănie, în sala de scrimă de la „Trișcu“, între 20 și 23 februarie.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS