21.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăSportGladiatorii craioveni au făcut treabă bună la Mondiale

Gladiatorii craioveni au făcut treabă bună la Mondiale

Costel Torcea este mândru de Maria Onea și are mare încredere că Sebastian Pană (stânga) va aduce multe medalii (Foto: Alexandru Vîrtosu)
Costel Torcea este mândru de Maria Onea și are mare încredere că Sebastian Pană (stânga) va aduce multe medalii (Foto: Alexandru Vîrtosu)

Bistrița-Năsăud a fost, săptămâna trecută, capitala culturismului, găzduind cu brio Campionatele Mondiale. La cel mai mare eveniment al anului au luat parte peste 500 de competitori din 56 de țări, iar numeroasele puncte obținute de tricolorii antrenați de maestrul craiovean Costel Torcea au propulsat România pe locul doi în clasamentul pe națiuni.
„Am realizat lucruri frumoase la acest Mondial. Bucuria este cu atât mai mare cu cât într-o competiție de acest gen punctează primii zece pentru România, care s-a clasat pe locul doi, a ieșit vicecampioană mondială pe echipe, din 56 de țări. A fost un an destul de greu din punct de vedere al pregătirii, dar a meritat. Sunt foarte mulțumit de o mare parte dintre sportivii lotului național. Noi acum ne reorganizăm și nu aș vrea să-i împroșc cu noroi pe cei care au fost în trecut la federație și să-i ridic în slăvi pe cei din prezent, dar pot să spun că ne-am inventat în ultimii șase ani. Avem mult de lucru. Avem de format o pepipieră de juniori și una de masters. Chiar dacă sunt oameni trecuți de 40-50 de ani, asta nu înseamnă că au cu toții calitățile necesare pentru a reprezenta România. Cel puțin până în 2020, când mi se termină mandatul, vreau să formăm un lot de juniori foarte mici și să facem o pregătire ca la carte. După cum știți, inclusiv aici, la noi, la Craiova, am început acest proiect legat de juniori, îl avem pe Sebastian Pană, un sportiv cu un potențial ieșit din comun, care beneficiază de sprijinul familiei. Sunt convins că va obține multe medalii pentru orașul nostru și pentru România“, a spus Costel Torcea, directorul tehnic al tuturor loturilor naționale de culturism și fitness ale României, pentru GdS.

Maria Onea și Andrei Alexandrescu au obținut medalii de bronz

Din lotul național, pe lângă antrenorul principal Costel Torcea și secundul Cristi Firică, au făcut parte și patru sportivi craioveni, toți de la CS Gladiator Gym, doi dintre aceștia reușind să obțină medaliile de bronz. Este vorba despre Maria Olimpia Onea (23 de ani), care a obținut locul trei la categoria Junior womens’s phisique open, și de Andrei Alexandrescu, la Masters. Bănia l-a avut finalist și pe Paul Dîlganu, care a încheiat pe locul cinci la Junior men’s fitness 16-23 de ani, în timp ce marea speranță Sebastian Pană a avut o evoluție bună, însă a rămas în afara primelor șase poziții. La Masters 80 kg/peste 50 ani a participat și maestrul Costel Torcea, care a încheiat pe locul șapte.
„Gladiatorii au fost, la nivel de lot național, al doilea club, și spun asta pentru că micuța sală pe care o avem a reușit să aducă două medalii de bronz, prin Maria Onea și Andrei Alexandrescu. L-am avut finalist, într-o competiție extrem de grea, la fitness băieți juniori, pe Paul Dîlganu, căruia vreau să-i mulțumesc pentru prestație. De fapt, le mulțumesc tuturor că s-au întrecut pe ei și au adus pentru Craiova și pentru România niște rezultate foarte bune. Am fost mulțumit și de ce am realizat eu, chiar dacă intră în discuție un loc șapte la Masters. Sunt mulțumit că am prins forma pe care mi-am dorit-o în ciuda activităților pe care le-am avut de organizat la nivel de federație și de loturi naționale. M-am clasat pe locul șapte și sunt foarte mulțumit de rezultatele mele. La nivelul ăsta sunt, voi merge înainte și sper ca peste un an, când mă voi întoarce din Argentina, să vă spun altceva. Vreau să mulțumesc GdS pentru că ați fost tot timpul alături de noi, și bunului nostru prieten și unul dintre pionierii culturismului din Craiova, Petre Popa, care nu și-a uitat trecutul și ne sprijină mereu“, a punctat Costel Torcea.

„A fost foarte dificil, dar a meritat“

Maria Olimpia Onea, surpriza plăcută din lotul național, are o poveste frumoasă și ne-a spus că visa la această medalie, chiar dacă s-a apucat de culturism și fitness de numai un an.
„Parcursul celor câteva zile de la Bistrița a fost foarte dificil, dar a meritat. Este prima experiență de un asemenea nivel pentru mine și sper să se repete. Sunt mulțumită de bronzul obținut și pot spune că visam să urc pe podium. Simt că mă reprezintă acest sport și vreau să continui cu asta în viitor, nu o să renunț niciodată la culturism indiferent de obstacolele pe care le voi avea. Acum, că am ajuns la un nivel atât de bun, trebuie să-l mențin și chiar să mă perfecționez. Urmează o pauză competițională de câteva luni până la Campionatele Naționale, iar eu o să mă pregătesc asiduu pentru că trec la seniori și e clar că-mi va fi mult mai greu acolo, dar sper să am rezultate foarte bune“, a spus Onea, fostă handbalistă.
„Este o poveste lungă cu handbalul, pe care l-am practicat timp de 12 ani, am fost legitimată la HCM Craiova, dar acum sunt la Gladiator și mi-am descoperit această pasiune pentru fitness și culturism. În paralel, sunt profesoară de aerobic și de sport și pot spune că toată viața mea a fost legată de sport. Și numele meu se trage din sport. Tatăl meu, fiind și el profesor de educație fizică, mi-a pus numele Olimpia pentru că în ziua în care m-am născut începea un turneu final în Franța“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS