Povestea puștoaicelor în ghete cu crampoane (galerie foto)

Jucătoarele de la Academic Craiova se pregătesc sub comanda Aurorei Ungureanu Dobre şi a lui Marian Dobre pentru debutul în campionatul naţional


Au între 8 şi 15 ani şi le uneşte pasiunea pentru fotbal. Înainte să ajungă să joace fotbal într-un cadru organizat, la clubul Academic Craiova, majoritatea băteau mingea la bloc, cu vecinii sau cu colegii de şcoală, în pauze. Unele au practicat alte sporturi, dar după primul antrenament la fotbal au considerat că le place mai mult sportul-rege. În cele ce urmează vă prezentăm cum se vede fotbalul prin ochii unor puştoaice, care sunt la început de drum, dar care adoră să marcheze goluri şi să dribleze.

Clubul Academic Craiova este nou în oraş, înfiinţat de soţii Marian Dobre şi Aurora Ungureanu Dobre. El – antrenor de fotbal la juniori (în prezent înscris la lincenţa UEFA A Elită), ea – conferenţiar universitar doctor, predă discipline sportive teoretice la Universitate, dar este pasionată de fotbal de mică. Acum câţiva ani a iniţiat competiţii de futsal între studente şi a pus bazele unui campionat naţional universitar. Între timp, a dobândit licenţa UEFA B, are a doua specializare fotbal şi este şi formator FRF. Cei doi au pornit la drum cu o grupă de băieţi, apoi una de fete. Este club privat, dar momentan nu iau nici o taxă copiilor.

Echipa masculină joacă în campionatul judeţean, la categoria U10, iar fetele vor debuta în luna noiembrie în campionatul naţional la categoria U15.

Le-am vizitat pe micuţele fotbaliste la un antrenament, la Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport. Era duminică, o oră matinală, dar fetele erau foarte energice. Pe margine, trei mămici le urmăreau cu atenţie. Prima parte a antrenamentului, coordonat de Aurora Ungureanu Dobre, asistată de soţul său, a constat în exerciţii de încălzire, apoi, fetele au început jocul şi totodată joaca.

DSC_0449

„Antrenamentul nu este numai parte dură, tehnico tactică. Noi încercăm și alte metode atractive de socializare, de integrare. Fetele sunt încântate, deja sunt prietene toate“, ne spune antrenoarea.

DSC_0472

La final, unele cu emoţii în glas, altele foarte dezinvolte, jucătoarele au acordat primul interviu din cariera lor. Ne-au povestit de ce fac fotbal, cum sunt văzute de cei din jur şi unde visează să ajungă.

DSC_0475

Alexia are opt ani şi joacă şi cu băieţii în campionat

DSC_0445

Mezina Alexia Maria Văduva Lucu are opt ani şi de un an este la Academic Craiova. La cinci ani a mers la karate, dar ulterior a renunţat. Interesant este că Alexia joacă deja meciuri oficiale, în echipa băieţilor de la Academic, care evoluează în campionatul judeţean, deoarece regulamentul îi permite.

DSC_0496

„Îmi place mult să marchez goluri. Când joc în echipa băieţilor mi se pare mai uşor decât la fete“, ne spune jucătoarea care îl are ca idol pe Messi.

„Alexia joacă cu juniorii U10, e titulară meci de meci, face față cu brio, e în elementul ei pe teren. Spune că îi este mult mai ușor cu băieții, pentru că la fete este cea mai mică şi este normal să i se pară mai greu. Se descurcă și la fete, se vede amprenta pregătirii cu mai multe antrenamente pe săptămână, deși este obositor și o să găsim o soluție de mijloc, pentru că un copil la vârsta ei nu trebuie să facă foarte multe“, a explicat Aurora.

Prezentă la antrenament, mama Alexiei, puştoaica minionă cu chip de păpuşă, a spus că fiica ei este mai băieţoasă şi că fotbalul este un sport care i se potiveşte „mănuşă“.

DSC_0614

„Este micuță, dar energică, nu prea e cu sporturile de fetițe. A fost doi ani la karate, după care a mers prin curtea școlii să joace fotbal şi insista că vrea la un club. Nu ştiam că este echipă de fotbal feminin în oraşul nostru, iar când am aflat, am înscris-o. Cunoştinţelor noastre li se pare un pic ciudat când spunem că Alexia face fotbal, dar având în vedere personalitatea ei şi că e băieţoasă, i se potriveşte. Se uită la meciuri la televizor, ştie toţi jucătorii de la Craiova şi chiar şi-a făcut abonament să meargă cu soţul meu la partidele de pe noul stadion“, a afirmat mama Alexiei.

Gemenele Claudia şi Cristiana Bidică

Gemenele Claudia şi Cristiana Bidică

În grupă sunt două gemene, Claudia şi Cristiana Bidică. Au 13 ani şi până să vină la Academic au mai jucat fotbal la o competiţie naţională interşcoli, Cupa Tymbark.

„Ne place fotbalul. Jucam şi acasă, şi la şcoală. Doamna de sport ne-a dat un bileţel să venim la echipa de fete“, a menționat una dintre gemene.

Isabela poate scăpa de timiditate la fotbal

Multe dintre fetele din grupă au făcut sau încă fac atletism. Isabela Ilie are 13 ani, de trei luni practică fotbalul şi merge în paralel şi cu atletismul, unde a luat chiar locul întâi.

„Jucam înainte fotbal cu băieţii, dar îmi place şi cu fetele. E un sport frumos, nu e numai pentru băieți“, a punctat sportiva.

Şi pe mama Isabelei am găsit-o la antrenament. Aceasta ne-a dezvăluit că fiica sa este cam timidă. Un studiu realizat de UEFA a demonstrat impactul pozitiv pe care fotbalul îl are asupra încrederii în sine a fetelor, mai mare decât în cazul practicării altor sporturi. Fetele sunt mai puţin timide de când practică fotbalul: „Izabela joacă de mică fotbal, cu băieţii, şi îi place mult. De multe ori mă supăr că dă cu mingea prin casă pe pereți și îi zic să iasă afară. Ea e mai fricoasă, mai timidă, o încurajăm să aibă încredere în ea. A câştigat medalii şi cupe la atletism, dar acum s-a cam plictisit, vrea doar fotbal. Ne implicăm şi noi, îi oferim de toate. Se preocupă şi de carte, face şi meditaţii. Mă bucur că îşi ocupă timpul cu sportul, decât să stea toată ziua pe telefon“.

Elena Bianca Neagu are 15 ani şi este nouă în echipă. Ne-a spus că vrea să îşi facă cât mai repede prietene: „La început am venit pentru că am vrut să fac un sport, pentru sănătate. Am ales fotbalul pentru că este un sport în echipă, îmi place mult termenul de prietenie. Am jucat un an tenis de câmp, dar am renunțat pentru că am o problemă la mână. Am ales fotbalul pentru că îl vedeam pe fratele meu cum juca cu prietenii şi se simţeau bine“.

„Dacă aş lua un trofeu, aş fi cea mai fericită“

Amalia Dragomirescu a împlinit ieri 12 ani şi face fotbal cam de o jumătate de an. Şi ea a practicat atletismul şi a remarcat-o actuala ei antrenoare la un cros.

„M-a văzut doamna că alerg bine și a vorbit cu mama să vin. Mi-a plăcut ideea. De mult mi-am dorit să ajung la fotbal, dar nu am putut. Mă înțeleg bine cu colegele, sunt amabile, ne mai ciondănim, ba că e gol, ba că nu e gol. Joc şi cu băieții la sala de sport la școală. La echipă stau în apărare, sunt singura din echipă care dă cu stângul. Am renunțat la atletism. Dacă aș lua un trofeu la fotbal, ar fi o realizare pentru mine, aș fi cea mai fericită“, a spus cu sinceritate Amalia.

Mama ei ştie că în Occident fetele practică fotbalul și nu reprezintă un lucru ieşit din comun. Pentru că fiica sa era pasionată de acest sport, nu s-a împotrivit.

„Amalia a fost la atletism, iar la un cros juca fotbal la încălzire. Doamna Aurora a remarcat-o, mi-a zis dacă o las la fotbal şi am zis că da, pentru că este bună. E un sport ca toate celelalte, bine promovat în Occident. O susțin cu ce se poate. Am acceptat varianta să facă tot ceea ce îi place pentru a nu sta cu telefonul tot timpul sau pe laptop. E la școala «Traian», învață și bine, este un copil bun. Dacă pot, o să ajut echipa cu ce se poate“, a afirmat femeia.

Încântată că au antrenor femeie


Pentru Loredana Pârvan, de 12 ani, constituie un avantaj că faptul antrenoarea este femeie: „De trei luni fac fotbal. Am făcut atletism, am ajuns pentru că am avut o competiție cu școala, m-am întâlnit cu doamna antrenoare și ne-a dat un bilețel să venim la fotbal. Am venit mai multe colege şi ne place foarte mult. E mai bine că e antrenoare, ne înțelege mai mult“.

Cătălina Bercea are 13 ani şi este blondă cu ochi albaştri. Ar putea să concureze cu succes la competiţiile de frumuseţe. A cochetat şi ea cu atletismul: „Atletismul m-a ajutat, pentru că am condiţie fizică. Joc în apărare. Suntem foarte unite în teren“.

DSC_0617

Andra Drăghici, de 11 ani, face naveta de la Făcăi zilnic. „M-a descoperit domnul antrenor Dobre când jucam fotbal pe terenul de la Voința, de lângă școala mea. A văzut că joc bine cu băieții, mi-a dat numărul doamnei și am venit. Prima dată eram foarte timidă și nu prea arătam tot ce pot. În teren, ne înțelegem și din priviri, ne mai facem niște semne“, a povestit Andra.

Echipa feminină a participat luna aceasta la un prim turneu la Târlungeni Braşov, Fotbal şi Femininitate. Iulianei Păunoiu i-a plăcut tare mult. „Mi-a plăcut şi la turneu şi faptul că am vizitat locuri frumoase din ţară. Eu am venit cu fete din școală la fotbal. Părinții nu au fost de acord prima dată, dar mi-am pus ambiția și am plecat. Jucam şi înainte fotbal cu prietenii. E ciudat ca o fată să facă fotbal, dar e destul de frumos. Sunt apărătoare, iar fotbalistul meu preferat este Cristiano Ronaldo“, a spus jucătoarea de 13 ani, care a trecut şi ea o scurtă perioadă pe la atletism.

academic

În noiembrie încep meciurile oficiale

Campionatul naţional feminin U15, unde se joacă 8 plus 1, pe jumătate de teren, a debutat weekendul trecut, dar fetele de la Academic au stat în prima rundă şi vor juca pe 26 noiembrie. Din serie fac parte cinci echipe: Real şi Academic – din Craiova, şi trei din Bucureşti. Antrenoarea Aurora Ungureanu Dobre a spus că porţile clubului sunt deschise pentru toate fetele cu vârstă sub 15 ani.

DSC_0550

Galerie foto realizată de Daniela Mitroi-Ochea:

DSC_0541

DSC_0536

DSC_0529

DSC_0452

DSC_0453

DSC_0454

DSC_0455

DSC_0458

DSC_0461

DSC_0489

DSC_0634

DSC_0630

DSC_0628

DSC_0627

DSC_0619

DSC_0615

DSC_0610

DSC_0606

DSC_0607

DSC_0595Comenteaza acum

Alte stiri

11 decembrie 2018

Memorialul „Paul Stuparu“, la a cincea ediţiei

Sala „Voinţa“ va găzdui în această dimineaţă a cincea ediţie a Memorialului „Paul Stuparu“ la handbal mixt, turneu organizat de Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport din Craiova, cu largul concurs al profesorilor universitari Aurora Ungureanu ...

Sumarul ediției de luni, 30 octombrie 2017

Actualitate

» Liviu Dragnea îşi sărbătoreşte într-un club ziua de naştere în ziua în care se împlinesc doi ani de la tragedia de la Colectiv
» Lucrări de mentenanţă la sistemul informatic pentru plata rovinietei în perioada 31 octombrie – 3 noiembrie
» Cei trei mineri răniţi astăzi în explozia din mina Uricani au ajuns în Capitală şi vor fi duşi Spitalul de Arşi şi la “Bagdasar Arseni”
» Parlamentul catalan, dizolvat în mod formal
» Ambasadorul SUA a depus flori la memorialul Colectiv: “Există încă o credinţă puternică în România că trebuie să se facă mai mult împotriva corupţiei”
» Proiectul care interzice condamnaţilor penal să candideze la prezidenţiale, respins în comisie
» Senat: Lipsa autorizației de securitate la incendiu trebuie marcată prin panouri de avertizare
» Tribunalul București: Vasile Blaga, achitat în dosarul de trafic de influență; decizia nu e definitivă
» Igor Dodon l-a invitat pe Klaus Iohannis la Chişinău
» IMM-urile nu susţin trecerea contribuţiilor de la angajator la salariat: Trebuia realizată o analiză de impact
» Recomandări pentru prevenirea fraudelor informatice prin email
» Minerul dat dispărut în explozia de la Uricani a fost găsit decedat

Interviu

» Prof. univ. dr. Nicolae Cernea: „Săptămânal depistăm cazuri de cancer de col uterin avansat“

Publireportaj

» SIKATOP® SEAL-107, soluția imbatabilă în impermeabilizări
» Brand nou de anvelope cu supercalități
» Aeroportul Internaţional din Craiova se dezvoltă

Local

» Poliţist cu piciorul rupt în urma unui scandal
» DSP recomandă să luăm în calcul avantajele vaccinării, nu dezavantajele
» Prognoza meteo pe următoarele două săptămâni în Oltenia şi la munte

Dolj

» Noul manager al Filarmonicii „Oltenia“, acuzat de plagiat
» Tânărul care i-a spart nasul unui polițist, trimis în judecată
» Întreruperi energie electrică de mâine
» Premii pentru spectacolul Furtuna și Teatrul “Colibri” Craiova
» Parcurile din Craiova au fost închise publicului din cauza codului galben de vânt
» Judecători din Polonia, Germania şi Italia, în vizită la Curtea de Apel Craiova
» Dolj: Cercetat pentru că a condus băut un autotuturism neînmatriculat
» Craiova: Două volume vor fi lansate marţi la Biblioteca Județeană “Alexandru și Aristia Aman”
» Doljeni cercetați pentru tăiere ilegală și furt de material lemnos
» Trei tineri irakieni depistaţi la frontiera de sud de poliţiştii de frontieră doljeni
» Dolj: Un camion a intrat în şanţ, la Podul Jiului

Gorj

» 68 de utilaje pentru deszăpezirea drumurilor judeţene
» Transalpina este deschisă pe tronsonul Novaci – Rânca
» Autorităţile spun că nu sunt vinovate pentru lucrările blocate la centură
» Ydail primeşte 33 de milioane de lei pentru reabilitarea DJ 673 Slivileşti-Broşteni
» Gorj: Un nou exerciţiu pentru alarmarea populaţiei
» 3.000 de fermieri, blocaţi la plata subvenţiilor

Mehedinţi

» Mehedinţi: Acțiune preventiv-educativă în târgul săptămânal din comuna Broșteni

Vâlcea

» UPDATE – DN 67C, închis între Obârşia Lotrului şi limita cu judeţul Alba, a fost redeschis după câteva ore
» Vâlcea: Transport ilegal de material lemnos

Sport

» Baschet (m): SCM-U Craiova a pierdut partida cu BCMU Piteşti
» Ștefania Priceputu și Alexandra Anghel s-au întors cu aur de la turci
» Handbal (f): S-au pus în vânzare biletele pentru Trofeul Carpați de la Craiova

Sanatate

» Medicină de război la Radiologia SJU Craiova

Educatie

» Colegiul Național „Frații Buzești“ – 135 de ani în slujba educației
» Craiova: 28 de elevi au semnat contracte de practică cu un agent economic

Magazin

» Horoscop
» Bancul zilei

Opinii

» Revelaţia post Colectiv
» Nu uitați Colectiv!

Top