13.1 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSportTenis: Simona Halep luptă astăzi pentru primul titlu de Grand Slam, dar şi pentru locul 1

Tenis: Simona Halep luptă astăzi pentru primul titlu de Grand Slam, dar şi pentru locul 1

Simona Halep este la o victorie distanţă de locul 1 mondial
Simona Halep este la o victorie distanţă de locul 1 mondial

Jucătoarea română de tenis Simona Halep  (4 WTA) o înfruntă astăzi, de la ora 16.00 (Eurosport, Pro TV), pe Jelena Ostapenko (Letonia, 47 WTA), în finala turneului de Grand Slam de la Roland Garros.

Simona Halep, 25 de ani, este la a doua finală de Roland Garros din carieră, după cea din 2014, pierdută contra rusoaicei Maria Șarapova, 4-6, 7-6, 4-6, în urma un meci extrem de tensionat.

Este un meci istoric. Dacă Simona Halep se va impune astăzi va deveni lider mondial, pentru prima dată în carieră, urmând să le depășească pe Kerber, Pliskova și Williams. Simona ar putea ajunge prima româncă din istorie care ocupă locul 1 WTA.

Halep îi calcă pe urme regretatei Florenţa Mihai (finalistă la Roland Garros în 1977) şi Virginiei Ruzici, românca ce a disputat două finale la Paris: în 1978 (câştigată cu 6-2, 6-2 în faţa croatei Mima Jausovec), respectiv 1980, an în care a fost învinsă de Chris Evert din SUA, scor 6-0, 6-3.

Meciul Simona Halep – Jelena Ostapenko le pune pentru prima oară faţă în faţa pe cele două sportive, care nu s-au mai confruntat până acum în circuitul WTA, dar nici în competiţiile organizate sub egida ITF.

În drumul spre finală, românca a obţinut victorii superbe: 6-2, 6-3 cu Jana Cepelova (Slovacia) în primul tur, 6-4, 6-3 cu Tatiana Maria (Germania) în manşa decundă, 6-0, 7-5 cu Daria Kasatkina (Rusia) în turul trei, 6-1, 6-1 cu Carla Suarez Navarro (Spania) în optimi, 3-6, 7-6, 6-0 cu Elina Svitolina (Ucraina) în sferturi şi 6-4, 3-6, 6-3 cu Karolina Pliskova (Cehia) în semifinale. Performanţa de a se califica în finala de la Roland Garros este cu atât mai remarcabilă cu cât sportiva noastră a evoluat cu dureri la gleznă pe toată durata turneului.

Traseul lui Ostapenko la Roland Garros 2017 arată astfel: 4-6, 6-3, 6-2 cu Louisa Chirico (SUA), 6-3 în faţa Monicăi Puig (Puerto Rico), 6-1, 6-4 contra Lesiei Ţurenko (Ucraina), 2-6, 6-2, 6-4 cu Samantha Stosur (Australia), 4-6, 6-2, 6-2 cu Caroline Wozniacki (Danemarca) şi 7-6, 3-6, 6-4 cu Timea Bacsinszky.

Ostapenko are 20 de ani şi încă nu are nici un trofeu în palmares

ostapenko

Jelena Ostapenko, la cei 20 de ani, nu are nici un trofeu în palmares, de când evoluează ca profesionistă.  Este născută în Riga, Letonia, pe 8 iunie 1997, acolo unde locuieşte şi se antrenează. Deşi numele ei este Jelena, preferă să fie strigată “Alona”. Ostapenko a făcut pasul la profesioniste în 2012. În acel an, a jucat în calificări la turneul din Moscova. În 2014, a jucat pe tabloul principal la Tashkent, iar în acelaşi an a câştigat titlul la Wimbledon la juniori.

În 2015, a pătruns în TOP 100 şi a jucat prima finală în WTA la Quebec fiind înfrântă de Annika Beck. În turneele de Grand Slam, Ostapenko s-a oprit în a doua fază a turneelor Wimbledon şi US Open. A terminat pe locul 79 mondial în acel an.

Un moment mai puţin plăcut a avut-o în prim-plan la turneul din Auckland. În prima fază a turneului, împotriva lui Naomi Broady, Ostapenko şi-a distrus racheta şi aproape că a lovit un copil de mingi. Totul s-a terminat cu o înfrângere în faţa lui Naomi Broady.

La turneul de la Doha, letona a ajuns pe tabloul principal profitând de abandonurile adversarelor. Ajunsă pe tabloul principal, Ostapenko le-a învins pe Svetlana Kuznetsova şi Petra Kvitova în ceea ce au însemnat cele mai importante victorii ale carierei până în acel moment. Loviturile preferate ale sale: serviciul şi reverul.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS