21.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăSportLaurisa Landre: Îmi vor lipsi minunaţii suporteri craioveni şi mâncarea românească

Laurisa Landre: Îmi vor lipsi minunaţii suporteri craioveni şi mâncarea românească

După două sezoane petrecute la echipa feminină de handbal SCM Craiova, jucătoarea Laurisa Landre (foto), pivotul naţionalei Franţei, pleacă în ţara sa natală, urmând să evolueze pentru formaţia Metz. Landre , care în octombrie va împlini 32 de ani, a vorbit cu emoţie, într-un interviu acordat GdS zilele trecute, despre perioada petrecută la Craiova, cum i s-au părut România şi campionatul nostru, dar şi ce i-a lipsit cel mai mult.
GdS: Laurisa, se ştia de câteva luni că vei părăsi echipa SCM Craiova la finalul acestui sezon. Cum te simţi acum, în ultima săptămână de şedere în Bănie?
Laurisa Landre: Sincer, deja am sentimentul că oraşul Craiova şi această echipă îmi lipsesc. Am petrecut doi ani frumoşi aici, o să fie ciudat pentru mine că nu o să mai fiu la SCM.

„Antrenorii m-au susţinut necondiţionat“

GdS: În primul sezon al tău la Craiova ai evoluat în cupele europene, acum ai ajutat echipa să se califice din nou în Europa. Cum ţi s-a părut fiecare ediţie de campionat în parte?
L.L.: Primul sezon a fost de acomodare, să mă obişnuiesc cu oraşul, oamenii de aici şi campionatul românesc. În cel de-al doilea, echipa a avut un plus de calitate, s-a ridicat ştacheta, iar eu a trebuit să fiu mai bună de la meci la meci, să-mi ajut echipa. Au fost doi ani frumoşi, două sezoane foarte constructive pentru mine. Le mulţumesc colegelor, dar şi antrenorilor Simona Gogârlă, Bogdan Burcea şi Gore Albici, pentru că au avut încredere în mine şi m-au susţinut necondiţionat.
GdS: Eşti componentă de bază în naţionala Franţei, vicecampioană olimpică şi medaliată cu bronz la Mondiale în 2016. Cum au văzut antrenorii de la lotul naţional faptul că evoluezi în campionat românesc?
L.L.: În Franța, campionatul românesc este considerat unul foarte bun, disputat, cu multe echipe valoroase. Cei de la națională au fost mulțumiți că eu am jucat la Craiova.
GdS: Noua ta echipă, Metz, a anunţat încă din iarnă că ai semnat cu ei.
L.L.: Este adevărat că am ales foarte repede, pentru că există mari diferențe între România și Franța. Acolo deja se ştie din decembrie cine și unde va merge. În România mult mai târziu se anunţă sau se fac transferuri. M-a solicitat o echipă foarte bună, Metz, şi m-am dus, deşi aş fi vrut să mai stau un an la Craiova. Sunt puțin tristă că plec de aici.
GdS: Spuneai că ai o relaţie specială cu publicul din Bănie şi că te-a impresionat.
L.L.: Aşa este! La fiecare joc, reacția publicului era extraordinară, totul era emoționant. Chiar dacă ești bun sau mai puțin bun, ei te încurajează, îți strigă numele și îți dau putere. Este un public cu adevărat fidel. Cred că sunt cei mai tari suporteri din România. O să îmi aduc mereu aminte de ei, cum mă opreau pe stradă să mă felicite şi să facă poză cu mine. Impresionant! Le mulţumesc pentru tot şi, cine ştie, poate voi reveni la Craiova ca jucătoare.
GdS: Pleci cu o medalie de argint, cucerită în Cupa României. Aţi fost aproape de podium şi în campionat…
L.L.: În campionat am fost atât de aproape de locul trei, dar am încheiat pe patru, un loc bun, zic eu. Le doresc colegelor mele să ia două medalii în sezonul care va veni şi succes în cupele europene. Ne-a lipsit mult Alice (Valentina Ardean Elisei – n.r.) în acest campionat, după ce s-a accidentat. Cu ea în teren aveam şanse mult mai mari la podium în Liga Naţională.

Vrea să mănânce româneşte şi în Franţa

GdS: Ai încercat mâncărurile româneşti?
L.L.: (Râde) Da! Ador mâncarea românească! Cel mai mult îmi plac supa și sarmalele. O să îmi lipsească foarte mult, dar în Franța o să caut restaurante românești să mai mănânc sarmale.
GdS: A existat ceva ce nu ţi-a plăcut în cei doi ani petrecuţi la Craiova?
L.L.: Nu este vorba de această ţară sau de oameni. Cel mai greu mi-a fost să stau departe de familia mea, chiar dacă mama și frații au venit de câteva ori aici. Dar colegele mele m-au ajutat să nu simt atât de mult lipsa familiei.

Burcea: Laurisa e în primele zece în lume

Laurisa Landre a venit la SCM Craiova în vara anului 2015, de la Le Havre (Franţa), iar acum va juca tot la o echipă din ţara sa natală, multipla campioană Metz. După ce, în luna februarie, clubul Metz anunţa transferul Laurisei Landre, antrenorul echipei craiovene, Bogdan Burcea, îşi manifesta regretul că pivotul francez nu a putut fi oprit la SCM, mai ales că jucătoarea şi-ar fi dorit să continue în Bănie. Tehnicianul a spus că Laurisa este în primele zece sportive din lume pe postul său. „Laurisa Landre a fost o sportivă care și-a dorit să rămână la Craiova. Nu am putut în acel moment, din anumite puncte de vedere, să angajăm discuții, iar Metz-ul a reușit să o ia. Consider că este una din primele zece sportive din lume pe postul ei. Nu cred că vom mai reuși să aducem o sportivă de nivelul ei pe postul de pivot, mai ales la contractul pe care îl avea, unul extrem de modest pentru nivelul ei. Și Gyor-ul o ofertase, dar ea nu a vrut să plece de la noi. Și-a dorit să rămână, se adaptase foarte bine“, spunea Burcea în urmă cu patru luni.

A venit vacanţa la SCM

Componentele echipei craiovene au intrat în vacanţă la sfârşitul săptămânii trecute. Patru dintre handbaliste, Dumanska, Elisei (ambele România), Nikolic (Serbia) şi Landre (Franţa), vor participa la acţiuni ale loturilor naţionale. Cristina Zamfir, golgheterul Ligii Naţionale, nu a putut merge la lot din cauza unei accidentări, dar totodată se va şi căsători în acest wee-kend. În ceea ce priveşte viitorul echipei SCM, contractele antrenorilor şi ale jucătoarelor expiră la sfârşitul acestei luni, iar clubul nu a anunţat nici un transfer.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS