11.4 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăSportPugilistele craiovene au câștigat zece medalii la Cupa României

Pugilistele craiovene au câștigat zece medalii la Cupa României

Trei dintre sportivele din Bănie medaliate, Ana Maria Liuliu, Dora Mustăţea şi Diana Nicolae, alături de antrenorul Ion Dragomir (Foto: Alexandru Vîrtosu)
Trei dintre sportivele din Bănie medaliate, Ana Maria Liuliu, Dora Mustăţea şi Diana Nicolae, alături de antrenorul Ion Dragomir (Foto: Alexandru Vîrtosu)

La Râmnicu Sărat s-a încheiat recent Cupa României la box feminin, competiție care a reunit 117 participante, la categoriile de vârstă junioare, tineret și senioare. Pugilistele de la cluburile craiovene au obținut zece medalii la acest concurs. Șase au ajuns în vitrina de medalii a Clubului Sportiv Municipal (CSM), iar patru au fost obținute de sportivele de la clubul municipalității, Sport Club Municipal (SCM).
Singura sportivă craioveană care a câștigat Cupa României a fost junioara Victoria Georgiana Avram, eleva lui Constantin Cucu, la categoria 60 de kilograme, în timp ce colega sa de grupă, Florentina Ghiță, a obținut bronz la categoria 51 kilograme, tot la junioare.
Tot de la CSM, elevele antrenorului Marcel Sîrba au cucerit patru medalii. Geanina Frumosu a urcat pe treapta a doua a podiumului la junioare (categoria 48 kilograme), iar alte trei fete au luat bronz. Este vorba de Mirabela Bîlteanu (57 kilograme, junioare), Naomi Gheorghe (57 kilograme, tineret) și Maria Boboc (69 kilograme, tineret). „Sunt mulțumit de rezultatele fetelor, pentru că nu am nici un an de când fac cu ele. Acum se vor pregăti pentru Campionatul Național din vară și sper că rezultatele vor fi mai bune“, a spus ieri Marcel Sârba.

Dora Mustățea a înfruntat o triplă vicecampioană mondială

Singura medalie pentru Craiova la senioare a fost adjudecată de Dora Mustățea, care este antrenoare și sportivă la SCM Craiova. Pugilista a avut parte de o finală electrizantă la categoria 51 de kilograme în compania titratei Steluța Duță, multiplă medaliată la competiții importante, printre care amintim trei medalii de argint la Campionatul Mondial și mai multe titluri europene. Dora, care a fost învinsă la puncte, a avut parte de o susținere numeroasă, dar și Steluța Duță, sportivă legitimată la Steaua, dar care a boxat acum în județul natal, Buzău.
Dora Mustățea, care nu mai disputase un meci oficial din vara anului trecut, o mai întâlnise pe Stela Duță la Centura de Aur, turneu internațional găzduit de Craiova în 2015 Și atunci, Steluța Duță s-a impus. Despre finala de la Râmnicu Sărat a vorbit ieri antrenorul Dorei, Ion Dragomir: „A fost un meci aplaudat de public la scenă deschisă, cu multe schimburi de lovituri și risipă de energie din partea celor două fete. Steluța își propusese să câștige înainte de limită, dar a fost pusă în dificultate de Dora de multe ori. Toate reprizele au fost cu o tensiune mare. O problemă pentru Dora este că nu a mai boxat din vara anului trecut, în timp ce Stela Duță este numărul 1 în România, se pregătește la lot. Este o sportivă care și-a depășit condiția socială, pentru care boxul este un mod de viață. Are atâtea medalii internaționale, iar când s-a apucat să facă performanță în acest sport, Dora Mustățea abia termina grădinița“.
A pierdut, dar a fost lăudată de antrenorul de la lot

La rândul ei, Dora Mustățea, multiplă medaliată în România, a vorbit la superlativ despre adversara sa din finală și s-a bucurat că a primit aprecieri de la antrenorul lotului național, Adrian Lăcătuș. La fel ca antrenorul său, Dora a evidențiat și ea problema lipsei unor adversare valoroase pentru sparring-uri și a adăugat că din acest motiv momentan nu își mai permite să se gândească la participări la competiții majore, cum ar fi Campionatul European sau Mondial. „Finala de la Râmnicu Sărat a fost foarte emoționantă pentru mine, deoarece au venit foarte mulți să mă vadă, tatăl meu cu colegii de serviciu, sportivi de la Craiova… Cu toate că am fost la Steluța Duță acasă, m-am simțit susținută. Am vrut să fac un meci frumos, deoarece știam că ea va fi învingătoare și din punct de vedere al palmaresului. Am fost felicitată de antrenorul lotului, a fost mulțumit de mine, mi-a zis că a fost cel mai frumos meci al meu, de departe. Este greu să nu ai meciuri în picioare. Eu mereu am confirmat că mă pot bate de la egal la egal cu oricine. La un moment-dat, îmi doream să particip la CE și CM, dar acum, sincer, mă mulțumesc și cu argintul la Campionatul Național, în condițiile în care nu am posibilitatea unei pregătiri centralizate corespunzătoare, să fac meciuri de verificare. În țară sunt puține senioare, unele spre retragere. Sunt câteva fete cu potențial care vin din urmă de la tineret, dar este greu, până prind experiență“, a spus Dora.

A lăsat K1-ul pentru box

În calitate de antrenoare la SCM Craiova, aceasta se bucură de faptul că fetele se îndreaptă spre acest sport. Două dintre elevele sale și ale lui Ion Dragomir, începătoare, au luat acum medalii de bronz. Este vorba despre junioarele Diana Nicolae (52 de kilograme) și Ana Maria Liuliu (54 de kilograme). „Mi-e foarte drag că au început cât mai multe să se îndrepte spre acest sport și sper ca în curând să vină rezultate și mai bune“, a completat Dora, care împreună cu cele două colege ale sale au dublă legitimare cu CSM Bistrița. Ana Maria Liuliu a încercat mai întâi K1, apoi a venit la box. Cupa României a fost primul concurs oficial al său. „La început a fost mai greu la competiție, dar cu timpul m-am acomodat. Mi-a fost un pic frică, m-au încurajat colegii și maestrul. Îmi doresc să iau o medalie mai strălucitoare la Campionatul Național. Începusem să fac K1, eram de o lună și ceva, apoi m-am împrietenit cu o fată, am venit la box și mi-a plăcut mai mult“, povestește Ana Maria. Colega sa de grupă, Diana Nicolae, vrea și ea o medalie mai strălucitoare la următorul concurs: „Rezultatul de acum m-a făcut să mă ambiționez, să muncesc mai mult, iar în vară sper să fie mai bine. Am venit la box pentru că am mai avut colege care au făcut acest sport și am zis să încerc și eu“.

Cristina Băran a ratat aurul

Cristina Băran a obținut medalie de argint la Râmnicu Sărat
Cristina Băran a obținut medalie de argint la Râmnicu Sărat

Altă sportivă de la SCM Craiova, Cristina Băran, era favorită la câștigarea Cupei României, dar eleva lui Ion Joița a fost învinsă în finala categoriei 48 de kilograme la tineret și a trebuit să se mulțumească și cu medalie de argint. „Nici nu mă gândeam că Cristina nu va câștiga. La fel ca acum doi ani, arbitrii au dat-o învingătoare pe sportiva Aciobăniței, de la Botoșani, căreia i-a stat în colțul ringului antrenorul de la Steaua, Lăcătuș. Sportiva mea a câștigat primele două reprize, iar în cea de-a treia a obosit, iar adversara i-a dat cu capul în gură. Arbitrii inițial au dat-o pe Băran învingătoare, apoi au schimbat decizia. Asta e, pentru Campionatul Național ne vom pregăti mai bine, să luăm aurul“, a spus antrenorul Joița, pentru GdS.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS