8 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSportMarian Ezaru: Vrem să îmbunătățim activitatea arbitrilor!

Marian Ezaru: Vrem să îmbunătățim activitatea arbitrilor!

Marian Ezaru (dreapta) le dă mereu sfaturi arbitrilor tineri (Foto: Alexandru Vîrtosu)
Marian Ezaru (dreapta) le dă mereu sfaturi arbitrilor tineri (Foto: Alexandru Vîrtosu)

Președintele Comisiei Județene de Arbitri (CJA) din cadrul AJF Dolj, Marian Ezaru, a făcut bilanțul ultimului an în materie de arbitraj, a găsit și plusuri, dar și minusuri, și a explicat care este obiectivul său și al forului pe care-l conduce și în următorul mandat, ce tocmai a început.
GdS: Care ar fi bilanțul pe 2016, an în care s-a încheiat primul dumneavoastră mandat din fruntea CJA și a început totodată un altul?
Marian Ezaru: Odată cu noua conducere aleasă la AJF Dolj și a Biroului Executiv, am fost nominalizat să mă ocup în continuare de CJA. Dumnealor au ales continuitatea, experiența mea și a colegilor mei, practic au apreciat realizările din acești patru ani care au trecut. Au fost și bune, și rele. Spun acest lucru pentru că întrecerile organizate de AJF Dolj sunt unele cu un număr ridicat de jocuri și trebuie să fim atenți să acoperim în primul rând partidele numeric cu arbitri și apoi, bineînțeles, în funcție de dificultatea jocurilor, delegările să fie făcute întocmai. Cât despre CJA, avem în componența ei actuali sau foști arbitri, observatori cu experiență, inclusiv de la CCA. Avem trei niveluri ca organizare a arbitrilor: depistarea, formarea și evaluarea, precum și promovarea. Fiecare suntem concentrați pe anumite segmente, apoi tinerii arbitri sunt urmăriți atent și îndrumați pentru promovarea în Liga a IV-a și apoi către lotul de Liga a III-a, spre CCA.

GdS: An de an v-ați bucurat de promovări?
M.E.: Da! Este o realizare a noastră, dar este în primul rând un merit clar al acestor arbitri, care au dovedit o preocupare, o muncă și un talent pe măsură. Nouă ne revin îndrumările necesare și recomandările. Știm foarte bine ce dorește CCA și vrem să implementăm în gândirea tinerilor arbitri această mentalitate de a te pregăti continuu, pentru a putea face saltul cât mai repede către eșaloanele superioare.

GdS: În ultimii ani au fost promovări la Liga a III-a realizate doar de arbitri asistenți. Când vor promova și centrali?
M.E.: În total, au fost cinci asistenți în ultima perioadă. În ultimul an a fost un program al CCA, „Tinere talente“, la care fiecare județ a trimis numele câtorva arbitri asistenți și centrali ce s-au remarcat în campionatele lor. La finalizarea programului am avut bucuria să fie promovați arbitrii asistenți Pompiliu Barbu și Cristian Ilinca, doi băieți în care eu cred foarte mult, talentați și foarte serioși. Așteptăm ca prin acest program să fie promovați ca arbitri asistenți și Costinel Iacob, și Bănică Octavian, care se află în ultima fază a acestui program.

Găman și Colțescu, ajutoare de nădejde

GdS: Pentru că tot vorbim de promovări, cum comentați trecerea lui George Găman la ecusonul FIFA?
M.E.: Ne mândrim cu promovarea lui George Găman ca arbitru FIFA începând cu 2017. Ne așteptam să se întâmple asta, pentru că este un arbitru de valoare. La lotul republican stăm bine, avem 14 arbitri, dintre care doi pe lista FIFA, și suntem orașul, după București, cu cei mai mulți arbitri pe lista FIFA, contabilizându-l și pe Colțescu. Mulți colegi din țară mă întreabă cum reușim să scoatem arbitri buni pe bandă rulantă, iar răspunsul este strict legat de preocuparea noastră intensă, de interesul tinerilor și priceperea observatorilor de arbitri, care urmăresc cu atenție fiecare joc și intervin apoi cu observații și sfaturi pertinente. Îi stimulăm și noi cum putem, la final de an îi premiem cu cupe, diplome, ceva simbolic, pentru că nu avem forță financiară pentru altceva.

GdS: Doljul se mândrește și cu participarea lui Sebastian Colțescu la CE din Franța…
M.E.: Corect! Vă spun un lucru: Colțescu, Găman și ceilalți arbitri de Liga I trebuie să fie un exemplu pentru tinerii noștri. De câte ori i-am solicitat, au venit la ședințele Comisiei și au predat anumite lecții, au discutat cu fiecare tânăr arbitru în parte. Am primit sprijinul lor total și în desfășurarea campionatului. Au mers și la Liga a V-a să arbitreze. Colțescu a revenit după un meci de Liga Europa noaptea, iar a doua zi, la ora 11.00, a intrat în teren. I-am spus că avem un joc mai dificil și avem nevoie de el, iar Sebi nu a ezitat. Pasiunea până aici poate să meargă.

Cum explică exodul arbitrilor

GdS: Știm că fotbalul județean, și fac referire la Liga a V-a și a IV-a, a suferit din pricina faptului că numărul arbitrilor a fost din ce în ce mai mic. Cum explicați abandonurile?
M.E.: Există un „reflux“ al arbitrilor. În primul rând, pe unii i-a speriat ideea să-și facă PFA. Apoi, unii consideră la început această activitate interesantă și ușoară. Intrați în „pâine“, se lovesc de greutăți, începând cu procurarea echipamentului și continuând cu terenurile de joc, impactul cu spectatorii, cu antrenorii. Pe unii i-au speriat acestea. Dacă perseverezi, poți să ajungi în loturile superioare și ți se schimbă optica, începi să iubești ceea ce faci. La jocurile unde pot să apară acte de violență, manifestări huliganice, e nevoie de o atitudine bună, pentru că trebuie să stopeze din fașă și să sancționeze drastic persoanele ce le provoacă. Tinerii arbitri trebuie să se motiveze, să aibă încredere în calitățile lor și o să aibă satisfacții. Am vorbit cu mai mulți colegi din județele apropiate și această problemă a abandonului se regăsește și acolo.

GdS: Ce plan aveți pentru recâștigarea numărului mare de arbitri și pentru îmbunătățirea calității?
M.E.: CJA are observatori buni, Fevronia Ion, Orlando Pădureanu, Alexandru Ilie, oameni cu o experiență bogată și care pot influența pozitiv activitatea. În plus, arbitrii de clasă pe care îi avem vrem să-i facem mentori pentru tinerii de perspectivă și să vedem după trei-şase luni cum se descurcă. Este o idee folosită în alte județe și a dat roade. Vizavi de atragerea tinerilor către arbitraj, am făcut și facem în continuare eforturi, căutăm în licee și facem mereu propagandă pe această temă. Am vorbit cu mai mulți antrenori de la academiile din Craiova și așteptăm mai mulți juniori de 16-17 ani la cursurile noastre. Începând cu 15 ianuarie, vom demara o nouă acțiune pentru arbitri, pe care până în martie trebuie să-i școlim intens și să-i delegăm să arbitreze deja. Noi suntem preocupați să dezvoltăm arbitrajul, venim mereu cu idei noi, încercăm să uniformizăm deciziile.
„Cei care au şi jucat fotbal au șanse mai mari de reușită”

GdS: Ce trebuie să știe un aspirant al meseriei de arbitru și când e indicat să înceapă activitatea?
M.E.: Cei care sunt interesați trebuie să știe că nu este suficient să participi la cursurile de instruire. Trebuie să-ți dai interesul, să pui suflet, să ai o vocație pentru așa ceva și atunci șansele de reușită sunt mari. Nu trebuie să te preziți sâmbăta și duminica la meciuri cu gândul să-ți iei baremul, că atunci nu poți să progresezi. La arbitraj poate să vină oricine, și băiat, și fată, noi le asigurăm școlarizarea. Aș vrea să atenționez însă un lucru: dacă vine cineva de 25 de ani să se facă arbitru e foarte greu să mai ajungă în Liga I. Poate activa undeva pe la Liga a III-a, pentru că nu-i mai permite timpul să facă toți pașii necesari către performață. Dacă vine până în 22 de ani și dovedește că are înclinație către așa ceva, are toate șansele să activeze pe prima scenă. Cei care au jucat fotbal înainte de a se apuca de arbitraj au șanse mult mai mari de reușită, pentru că simt altfel jocul decât cei care nu au practicat acest sport în mod organizat. Saltul poate fi mult mai rapid în acest caz.

GdS: Cum îi ajutați să treacă peste criticile apărute după greșelile comise?
M.E.: Căutăm mereu să vedem ce l-a determinat să greșească și în felul ăsta să-l ajutăm. Poate nu are experiența necesară să găsească soluția cea mai bună la faza respectivă sau poate nu e pregătit suficient, fizic sau teoretic, pentru că sunt și chestii tehnice și fizice. Trebuie să fii învățat cu efortul fizic prelungit, altfel e greu să faci față și mai ales să promovezi la loturile superioare.

GdS: Cum comentați greșelile din arbitrajul românesc?
M.E.: Greșeli au fost și vor fi în continuare, în toate campionatele, dar sunt convins că fiecare arbitru face eforturi să diminueze erorile sau cel puțin să nu fie foarte importante. Îmi place să cred că greșelile nu sunt făcute din rea-voință. Și programul s-a schimbat: nu mai intri în contact cu conducătorii echipelor, te cazezi singur, mergi la masă singur, ajungi la joc cu două ore înainte, deci n-ar trebui să mai apară speculații.

GdS: Ce v-ați propus pentru următorul mandat?
M.E.: Obiectivul nostru este să scoatem tineri arbitri de calitate, să ne reprezinte cu brio în loturile superioare. Nu ne-am propus să producem un anumit număr de arbitri pe an, ci să scoatem calitate și să-i îndrumăm să ajungă foarte sus. Vrem să îmbunătățim activitatea arbitrilor.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS