9.5 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSportHandbal (f): România a învins Rusia la Euro

Handbal (f): România a învins Rusia la Euro

Cu portarul Denisa Dedu în zi de graţie, româncele au învins campioana olimpică, Rusia (foto: EHF)
Cu portarul Denisa Dedu în zi de graţie, româncele au învins campioana olimpică, Rusia (foto: EHF)

Naţionala feminină de handbal a României a câştigat, aseară, scor 22-17 (11-9), meciul cu Rusia, al doilea din grupa D a Campionatului European din Suedia. Narcisa Lecuşanu, fostă componentă a naţionalei feminine de handbal şi vicepreşedinte al Federaţiei Române de Handbal, după victoria României împotriva Rusiei în grupa D a Campionatului European din Suedia, că jucătoarele au făcut un meci excepţional în apărare şi în atac.

„Un meci extraordinar făcut de fetele noastre atât în atac, cât şi în apărare. Denisa Dedu a făcut un meci fantastic, a fost ziua ei, a închis poarta. Am avut o echipă care a mers foarte bine şi în atac. Degeaba apăra Denisa dacă noi nu reauşeam să dăm goluri. Eliza Buceschi a fost foarte bună, mai ales de la 7 metri.

Avem multe jucătoare bune, de la echipe care joacă în cupele europene. Este foarte importantă această experienţă la echipa naţională. Melinda Geiger a făcut foarte bine rost de culoare pentru noi, a fost mai uşor. Am fost puţin cam slabi pe extreme, nu au fost mingi. Cristina a înscris aproape de fiecare dată. Rusia va rămâne o putere. Cu Croaţia eu cred că fetele trebuie să câştige, nu cred că intră în calcul o urmă de îndoială. Toată lumea prezentă la acest European este puţin în transformare faţă de competiţia anterioară. Aşa că avem şanse să ajungem în fazele finale”, a spus Narcisa Lecuşanu pentru Televiziunea Română.

Elevele pregătite de Martin Ambros au început bine meciul, cu portarul Denisa Dedu în formă, şi au condus, scor 7-2. În primele zece minute, Dedu a apărat opt din zece aruncări ale rusoaicelor. România a intrat cu avantaj de două goluri la pauză, însă a fost egalată de Rusia în primele două minute ale reprizei secunde. Apoi, meciul a intrat într-o perioadă de mai bine de 12 minute în care niciuna dintre echipe nu a marcat.

În final, România s-a desprins pe tabelă şi a învins la cinci goluri diferenţă datorită intervenţiilor salvatoare ale Denisei Dedu, care a terminat partida cu 22 de aruncări apărate din 39, procentaj 56%. Cele mai bune marcatoare ale României au fost Cristina Neagu şi Eliza Buceschi, cu câte şapte goluri. De partea cealaltă, Postnova a reuşit patru goluri, urmată de Dmitrieva şi Viakhyreva, cu trei reuşite.

România: Dedu, Ungureanu – portari; Udriştoiu, Szucs, Geiger, Pintea, Buceschi, Neagu, Florica, Laslo, Iuganu, Zamfir, Manea, Zamfirescu, Chintoan, Chiper. Antrenor: Ambros Martin

Rusia: Utkina, Kalinina – portari; Postnova, Dmitrieva, Sen, Viakhyreva, Sudakova, Bobrovnikova, Samokhnia, Makeeva, Zhiliskayte, Sabirova, Kozhokar, Malashenko, Gorshenina, Skorobogatchenko. Antrenor: Evgeni Trefilov

Este prima victoria României cu reprezentativa Rusiei din ultimii 20 de ani. Ultima dată româncele au triumfat în faţa rusoaicelor la Campionatul European din 1996, când România a învins, scor 29-26.

În meciul secund al zilei, Norvegia – campioană modnială şi europeană en-titre – a zdrobit Croaţia, scor 34-16. În grupele principale urcă trei selecţionate din fiecare grupă. Se formează două grupe a câte şase echipe. Primele două promovează în semifinale şi vor juca încrucişat.

Clasamentul grupei D: 1. Norvegia – 4puncte, 2. România – 2p, 3. Rusia – 2 p, 4. Croația – 0p.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS