16.2 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăSportGabriela Szabo și Mihai Covaliu își dispută mâine președinția Comitetului Olimpic și Sportiv Român

Gabriela Szabo și Mihai Covaliu își dispută mâine președinția Comitetului Olimpic și Sportiv Român

Mihai Covaliu șI Gabriela Szabo luptă pentru șefia COSR
Mihai Covaliu șI Gabriela Szabo luptă pentru șefia COSR

Gabriela Szabo și Mihai Covaliu, campioni olimpici la Sydney 2000 la atletism, respectiv scrimă, își vor disputa președinția Comitetului Olimpic și Sportiv Român la alegerile care vor avea loc mâine, de la ora 11,00, în cadrul Adunării Generale a COSR.

Cei doi foști sportivi candidează pentru postul de președinte al COSR lăsat liber de Alin Petrache, care a demisionat în urma neîndeplinirii obiectivului la Jocurile Olimpice de la Rio de Janeiro, mai exact câștigarea a 6-8 medalii.

Gabriela Szabo (40 de ani), care a ocupat până la sfârșitul anului 2015 postul de ministru al Tineretului și Sportului, își propune ca România să revină în primele 20 de națiuni la Jocurile Olimpice în următorii opt ani. Pentru a realiza acest lucru, Szabo a declarat, într-un interviu acordat Agerpres, că este nevoie ca COSR să devină „un incubator de proiecte” pentru federațiile sportive, dar și de unitate în ceea ce privește strategia sportului românesc.

În echipa cu care dorește să conducă forul olimpic se află fostul baschetbalist Virgil Stănescu, acesta urmând să ocupe funcția de secretar general.

De partea cealaltă, Mihai Covaliu (39 de ani), în prezent președintele Federației Române de Scrimă, își propune să producă o schimbare prin care sportul românesc să revină la normalitate, și anume între primele 20 națiuni la JO 2020 de la Tokyo. Într-un interviu acordat Agerpres, el a menționat că printre problemele de care se va ocupa se numără infrastructura sportivă, în special Complexul Olimpic de la Izvorani, și managementul resurselor financiare precum atragerea de venituri proprii la bugetul COSR.

Covaliu afirmă că revigorarea sportului românesc se poate face inclusiv prin naturalizarea unor sportivi și aducerea de tehnicieni străini. Președintele Federației Române de Scrimă îl va propune, în cazul în care va fi ales în fruntea COSR, pe George Boroi, conducătorul CSA Steaua, ca secretar general al forului olimpic.

Tot în cadrul Adunării Generale de mâine vor avea loc alegeri și pentru două posturi de vicepreședinți și 14 locuri de membru al Comitetului Executiv. Pentru cele două posturi de vicepreședinți vor concura Sorin Babii, președintele FR de Tir, Alexandru Dedu, președintele FR de Handbal, Nicu Vlad, președintele FR de Haltere, și Camelia Potec, președinta Federației Române de Natație și Pentatlon Modern. Octavian Morariu, membru al Comitetului Internațional Olimpic, este de drept vicepreședinte al COSR.

Pentru cele 14 locuri de membru al Comitetului Executiv vor candida 24 de persoane: George Boroi (personalități ale vieții sportive olimpice), Gheorghe Vișan (FR de Volei), Cristinel Romanescu (FR de Tenis de Masă), Răzvan Pîrcălabu (FR de Lupte), Anișoara Cușmir Stanciu (personalități ale vieții sportive olimpice), Sorin Avram Iacoban (FR de Șah), Irina Deleanu (FR de Gimnastică Ritmică), Vasile Cîtea (FR de Box), Puiu Gaspar (FR de Schi Biatlon), Alexandru Hălăucă (FR de Hochei), Ion Bîrlădeanu (FR de Kaiac-Canoe), Alina Dumitru Sămărghițan (personalități ale vieții sportive olimpice), Adrian Stoica (FR de Gimnastică), Ion Florian Ticu (FR de Bob și Sanie), Doina Melinte (personalități ale vieții sportive olimpice), George Cosac (FR de Tenis), George Teșeleanu, Georgeta Damian-Andrunache, Viorica Chermeș Susanu (personalități ale vieții sportive olimpice), Sebastian Gabriel Toncean (Federația Română de Culturism și Fitness), Marius Gane (vicepreședintele Federației Române de Alpinism și Escaladă), Nicolae Dobre (președintele FR Oină), Valentin Amato Zaharia (președintele FR de Kempo) și Sandu Pop (secretar general al FR de Canotaj).

Florentin Marinescu, Dan Gîrleanu și Violeta Szekely și-au depus dosarele pentru posturile de membru al Comitetului Executiv al COSR, dar nu vor participa la alegeri deoarece candidaturile lor nu au fost validate de Comisia de Etică.

Conform statutului COSR, Comitetul Executiv are în componență 20 de membri: președinte, 3 vicepreședinți, 5 membri ai sporturilor olimpice de vară, dintre care unul reprezentând federațiile de jocuri sportive pe echipe, 4 membri reprezentând personalități ale vieții sportive olimpice, 2 membri ai federațiilor olimpice de iarnă, un membru reprezentând federațiile Sportul pentru Toți și Sportul pentru Persoane cu Handicap, președintele Comisiei Sportivilor, trezorierul COSR și secretarul general al COSR.

Președintele și ceilalți membri din conducere vor fi aleși de cei aproximativ 120 de membri ai Comitetului Olimpic și Sportiv Român. Fiecare membru deține între 1 și 4 voturi, în funcție de participarea la Jocurile Olimpice.

De la demisia lui Alin Petrache, funcția de președinte interimar al COSR până la alegeri a fost ocupată de Nicu Vlad.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS