18.4 C
Craiova
marți, 16 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSportCampioana Ana Brânză, învinsă la primul concurs după Rio

Campioana Ana Brânză, învinsă la primul concurs după Rio

Spadasinii români au dominat competiţia de la Craiova, acaparând podiumul (Foto: Daniela Mitroi-Ochea)
Spadasinii români au dominat competiţia de la Craiova, acaparând podiumul (Foto: Daniela Mitroi-Ochea)

Câștigătorii ediției a șasea a turneului internațional de scrimă de la Craiova, dotat cu trofeul „Alfredo Bachelli“, au fost Mario Persu (CS Universitatea Craiova) și Amalia Tătăran (Dinamo București). Tătăran a trecut în finală de campioana olimpică Ana Maria Brânză Popescu, singura dintre fetele medaliate cu aur la Rio care a concurat. Celelalte trei campioane olimpice au fost spectatoare.

Singurele românce medaliate cu aur la Jocurile Olimpice de la Rio din vară, componentele echipei de spadă, au fost prezente duminică la Craiova, cu ocazia ediției a șasea a Turneului Internațional „Alfredo Bachelli“, găzduit de Sala Polivalentă.
Pe planșă a urcat doar Ana Maria Brânză Popescu, în timp ce celelalte trei campioane olimpice – Loredana Dinu, Simona Pop și Simona Gherman – au fost spectatoare. Ana a ajuns până în finală, unde a fost învinsă de Amalia Tătăran (Dinamo), cu scorul de 15-8. În semifinale, stelista a trecut de craioveanca Raluca Sbîrcia (CS Universitatea) cu scorul de 15-9, după ce în „sferturi“ depășise o altă craioveancă, Andreea Nisipașu (CSM), cu 15-6.

Brânză, bucuroasă de revederea cu cei dragi

Cea poreclită „Brânzici“ nu a părut deloc afectată de înfrângerea suferită în fața mai tinerei sale colege de la lotul național, iar la festivitatea de premiere a zâmbit mereu și a făcut glume. Mai mult, a ținut să spună că s-a bucurat enorm de reîntâlnirea cu oamenii dragi. „Mai am mult de recuperat și de lucrat până să emit pretenții la etapele de Cupă Mondială, dar sunt pe drumul cel bun și asta mă bucură. La Craiova a fost mai mult decât o competiție de scrimă organizată. A fost despre oameni dragi, în primul rând. I-am revăzut și îmbrățișat pe mulți dintre cei care mi-au fost alături încă de la început și care au crezut în puștoaica venită de la București să facă performanță printre olteni. Maxime felicitări organizatorilor și ne vedem la următoarea ediție“, a spus una dintre cele mai valoroase spadasine din lume.
Dan Podeanu, antrenorul craiovean care a dus echipa României spre aurul olimpic, dar și spre alte zeci de medalii, a vorbit și el despre victoria lui Tătăran în fața liderului lotului național. „Nu a fost deloc surprinzător că a câștigat Amalia Tătăran. Ana a tras cu alt mâner, a venit să onoreze invitația, să se joace, și s-a jucat. Asta nu știrbește nimic din meritele Amaliei“, a spus selecționerul.

Dan Podeanu așteaptă decizia campioanelor

Dan Podeanu a vorbit și despre viitorul său la lotul național feminin, spunând că decizia pe care o va lua depinde de decizia spadasinelor campioane olimpice, care vor continua activitatea sau se vor dedica familiei. „Eu acum depind numai de faptul următor: care din cele patru fete își continuă activitatea. Într-un ciclu de opt ani, care ar trebui început cu o altă generație, nu mă mai implic. În momentul în care cele patru campioane olimpice se apucă și îmi spun «domnule profesor, obiectivul meu este să fiu campioană mondială», atunci devine și al meu și asta mă angajează”.

Covaliu: Fetele își doresc copii, dar sunt convins că vor reveni

Referitor la situația spadasinelor campioane, președintele Federației Române de Scrimă, Mihai Covaliu, prezent la Turneul „Alfredo Bachelli“, a spus că indiferent dacă acestea se vor retrage acum pentru a deveni mame, este încrezător că ele vor reveni pentru a participa la JO de la Tokyo, din 2020: „Fetele sunt într-o vacanță prelungită, încearcă să se dedice și familiei, își doresc foarte mult copii. Este normal, dar sunt convins că vor reveni pe planșă pentru că fac un lucru care le place, îl știu foarte bine și ați văzut ce rezultate frumoase pot ieși“.
Șeful scrimei românești și totodată candidatul la funcția de președinte la COSR, alături de Gabriela Szabo, a lăudat competiția de la Craiova și a spus că nu este îngrijorat că Brânză a pierdut finala cu Tătăran. „Este o competiție importantă, în deschiderea noului sezon 2016-2017. Campioanele de la Rio sunt crescute la Craiova și este normal să venim la această competiție, care de la an la an devine mai importantă și mai puternică. A fost o surpriză că a câștigat Amalia, dar în sport de multe ori tinerețea învinge experiența. Ana Maria vine după succesul de la Rio și va mai avea destul timp să intre în noul sezon din poziția de lider în spada mondială“.
Pe podiumul feminin a urcat și o sportivă de la CS Universitatea Craiova, Raluca Sbârcia, pe locul trei.

Trei băieți de la CSU, pe podium

DSC_1122

Mult mai bine au stat sportivii clubului gazdă în întrecerea masculină, trei dintre elevii lui Radu Podeanu urcând pe podium. Mario Persu a plecat acasă cu marele trofeu după ce l-a învins în finală pe colegul său de club Ionuț Trandafirescu, cu 15-11. În semifinale, Persu trecuse de un alt coechipier de la CSU, Liviu Dragomir, tot cu 15-11, iar acesta din urmă a urcat pe treapta a treia a podiumului. „Au trecut ceva ani de când a câștigat un craiovean acest trofeu. Mă bucur că l-am oprit acasă. Visez să ajung și eu la Jocurile Olimpice, ca fetele noastre, care au luat aurul, dar mai este mult până la Tokyo“, a spus câștigătorul.

Speră să fie etapă de Cupă Mondială

La ediția a șasea a Trofeului „Bachelli“ au participat 121 de sportivi, din România, Ungaria, Bulgaria, Serbia și Marea Britanie. Pavel Badea, directorul clubului CS Universitatea, organizatorul turneului, în parteneriat cu Liceul cu Program Sportiv „Petrache Trișcu“, speră ca din 2017 concursul să fie unul satelit din cadrul Cupei Mondiale, ceea ce ar însemna că sportivii vor primi puncte. „Sperăm ca la anul, cu sprijinul federației, să fim concurs ca etapă de Cupă Mondială. Ne bucură faptul că au fost prezente aici și campioanele olimpice, și mă bucur că am avut pe podium o fată și trei băieți de la clubul nostru. Cu ajutorul sponsorilor am reușit să le oferim primilor clasați și premii în bani“, a încheiat Badea. Competiția s-a încheiat cu confetti, care au căzut peste podiumul de premiere, dar și cu regretul că craiovenii nu au venit să vadă tot ce are mai bun scrima românească, sport care în ultimul deceniu a avut unele din cele mai bune rezultate din sportul național.

Galerie foto:

14947454_680479065450605_3750341915341176849_n

DSC_1092

 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS