21.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăSportNoua echipă de baschet a Craiovei debutează astăzi la Sibiu

Noua echipă de baschet a Craiovei debutează astăzi la Sibiu

Sârbul Filip Sepa (la minge) a venit la Craiova din campionatul Macedoniei (Foto: Cătălin Soare – sportaction.ro)
Sârbul Filip Sepa (la minge) a venit la Craiova din campionatul Macedoniei (Foto: Cătălin Soare – sportaction.ro)

Echipa masculină de baschet SCM-U Craiova va debuta astăzi în noul sezon al Ligii Naţionale, urmând să joace în deplasare, cu CSU Sibiu, de la ora 18.30 (netelevizat).
Din echipa care în sezonul trecut s-a clasat pe locul şase au mai rămas doar doi jucători, Popa şi Damian, dar şi antrenorii Vladimir Vuksanovic şi Dragan Aleksic. Trei dintre jucătorii nou-veniţi, localnicii Iulian Corneanu şi Mihai Gavrilă, alături de Silviu Lupusavei, care va fi şi antrenor secund, au mai evoluat în trecut la echipa SCM-U.Din lot mai fac parte doi americani, Jamar Abrams şi Paul William, doi sârbi, Filip Sepa şi Marko Marinovic, alături de Yuri Fraseniuc şi Vlad Şolopa, jucători de pe alte meleaguri, dar naturalizaţi, adică sunt consideraţi jucători autohtoni. Al treilea american care fusese adus de Craiova în vară, Anthony Morse, nu s-a ridicat la nivelul aşteptărilor şi sunt şanse minime să fie oprit.

Încep cu patru străini

De altfel, la conferinţa de presă premergătoare meciului de la Sibiu, antrenorul Vladimir Vuksanovic a menţionat că va începe campionatul cu patru străini. Vorbind despre situaţia lui Morse, Vuksanovic a făcut următoarele precizări: „Avem un rookie (jucător care evoluează pentru prima dată într-o ligă profesionistă – n.r.), nu este scump, dar nu ne poate ajuta acum, pentru că avem fani nerăbdători, vor să câştigăm meciuri“.

„Comparativ cu sezonul trecut, suntem o echipă low-cost“

Formaţia olteană are ca obiectiv calificare în play-off. Un obiectiv realist, după spusele lui Vuksanovic, care a plasat SCM-U Craiova pe locul 9 în clasamentul bugetelor din Liga Naţională. „Suntem cu al nouălea buget, dar vrem în play-off. Spunând că vrem mai mult decât play-off, ar fi lipsă de respect faţă de echipele care au investit. Alt obiectiv nu ar fi realist. Le cerem fanilor să ne fie alături. Începem cu patru străini, pentru că în acest moment nu îl putem plăti pe un al cincelea, care ne-ar putea ajuta. Pornim de la zero, aşa cum am făcut-o adesea. Jucătorii care sunt aici muncesc din greu şi ştiu că au venit la o echipă cu mulţi fani. Nu am reuşit să păstrăm jucătorii de anul trecut, pentru că am avut rezultate bune, ei au vrut contracte mai mari, iar clubul nu a putut să le ofere. Comparând echipa cu cea de anul trecut, putem spune că este una low-cost. Suntem un club cu multe echipe, voleiul masculin a luat titlul, joacă în Liga Campionilor, handbalul şi-a făcut o echipă frumoasă. Cred că cu banii pe care i-am avut am făcut tot ce era posibil“, a spus tehnicianul sârb.
Acesta a adăugat că SCM-U Craiova este deja un brand în baschetul românesc şi că actualii jucători vor face tot posibilul să câştige la Sibiu: „Avem ceva accidentări minore şi un străin mai puţin, Popa a avut o accidentare şi a lipsit la ultimele amicale. Anul trecut, am avut o medie de 3.000 de spectatori la meciurile de acasă, suntem un brand şi trebuie să apărăm un nume. Mergem să ne jucăm şansa la Sibiu, deşi nu va fi un meci uşor. Nu ştiu dacă maximul pe care îl putem da la ora actuală va fi suficient pentru a câştiga meciul. Am avut 40 de zile să ne antrenăm, iar la ce buget avem sunt mai mult decât mulţumit de cum se comportă jucătorii“.
Baschetbaliştii craioveni nu au disputat în presezon nici un meci amical pe teren propriu. Vuksanovic a spus că ar fi vrut, dar nu s-a putut. „Era prea scump să aducem echipe, să le plătim hotelul, masa. În plus, în ultima perioadă, la Polivalentă era şi naţionala de volei masculin, iar programul era încărcat“.
În încheiere, Vuskanovic a dat asigurări că anul acesta nici un jucător nu va mai avea probleme cu viza de şedere în România, aşa cum s-a întâmplat cu Travis Bureau anul trecut, când a ratat meciurile cu BC Mureş din play-off.

Fraseniuc: Atmosfera în vestiar este extraordinară, asta contează cel mai mult“

Chiar de la BC Mureş, vicecampioana României în ultimele două sezoane, a ajuns la Craiova Yuri Fraseniuc. Acesta consideră că atuul echipei este unitatea grupului.
„Atmosfera în vestiar este extraordinară, ceea ce contează cel mai mult. Credeţi-mă, eu am jucat la nişte echipe unde era invers. Sper că, cu energia pe care o avem, să fie totul ok. Sunt optimist. Am venit la Craiova pentru că îl ştiam pe Vuksanovic, am auzit numai lucruri bune despre el, este un antrenor ambiţios, îmi place atmosfera din sală, am jucat anul trecut aici cu Mureşul. Vrem să debutăm cu o victorie în noul sezon“, a spus Fraseniuc la întânirea cu reprezentanţii mass-media.
Altfel, baschetbaliştii de la SCM-U ar fi trebuit să ajungă sâmbătă la evenimentul Craiova SportFest, în centrul oraşului, pentru a fi prezentaţi publicului, dar nu au făcut-o, spre dezamăgirea unor fani care veniseră să-i vadă. Motivul invocat de un reprezentant al clubului a fost acela că încă nu li s-a inscripţionat echipamentul de joc şi nu puteau apărea oricum în faţa suporterilor.

Sistemul competiţional

Liga Naţională va avea la start tot 12 echipe: CSM CSU Oradea (deţinătoarea titlului), BC Mureş, Steaua CSM EximBank Bucureşti, U BT Cluj, SCM-U Craiova, CSU Sibiu, Phoenix Galaţi, Dinamo Bucureşti, BCM U Piteşti, BC SCM Timişoara, CSM Ploieşti şi BCM Olimpic Baia Mare (ultimele două fiind nou-promovate).
La fel ca anul trecut, sezonul regulat va fi alcătuit din două faze. În prima se va juca în sistem fiecare cu fiecare în dublă manşă, rezultând 22 de etape. Primele şase clasate se vor califica pentru grupa valorică 1-6 şi implicit vor avansa în play-off. Ultimele şase clasate vor evolua în grupa valorică 7-12, luptând pentru ultimele două locuri din play-off, respectiv pentru evitarea retrogradării. În faza a doua vor fi câte zece etape în ambele faze.
În play-off vor ajunge opt echipe şi se va juca în acelaşi sistem ca şi anii trecuţi, cel mai bun din cinci partide în fiecare fază. Va fi permisă înscrierea pe foaia oficială a cel mult cinci jucători străini, spre deosebire de şase, cât a fost permis în sezonul 2015-2016, şi rămâne valabilă obligativitatea folosirii în permanenţă a cel puţin unui jucător român.

UPDATE: Echipa CSM Ploiești a anunțat astăzi Federația Române de Baschet că se retrage din campionat.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS