12.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSport„Veteranii“ Lică și Olteanu vor să ducă România la Euro

„Veteranii“ Lică și Olteanu vor să ducă România la Euro

Laurenţiu Lică (stânga), antrenorul Dan Pascu şi Bogdan Olteanu au vorbit despre turneul care va debuta mâine (Foto: Claudiu Tudor)
Laurenţiu Lică (stânga), antrenorul Dan Pascu şi Bogdan Olteanu au vorbit despre turneul care va debuta mâine (Foto: Claudiu Tudor)

Naționala masculină de volei a României va disputa zilele următoare primul turneu din preliminariile Campionatului European, în Sala Polivalentă din Craiova. Doi dintre jucătorii emblematici ai voleiului românesc, Laurențiu Lică și Bogdan Olteanu, au vorbit despre șansele echipei tricolore de a ajunge la un turneu final de Campionat European după o pauză de 20 de ani.

Naționala masculină de volei a României se află în fața unei mari provocări. Jucătorii pregătiți de craioveanul Dan Pascu și de Ovidiu Macarie încearcă să se califice la Campionatul European, după o pauză de 20 de ani de când selecționata tricoloră nu s-a mai calificat la turneul final al competiției continentale.
România va disputa primul turneu din preliminariile Campionatului European în Sala Polivalentă din Craiova, începând de mâine. Tricolorii vor întâlni pe rând Macedonia (mâine), Estonia (vineri) și Cehia (sâmbătă). Toate meciurile vor începe la ora 19.45 și vor fi transmise de DigiSport.
Cei mai experimentați jucători din lotul României, Laurențiu Lică și Bogdan Olteanu, dar și selecționerul Dan Pascu au vorbit ieri despre primul din cele două turnee de calificare.

Pascu: Nu este o favorită în grupă

Dan Pascu, care este și antrenorul campioanei României, SCM-U Craiova, a spus că a selecționat cei mai valoroși jucători români la ora actuală. Echipa s-a aflat în cantonament în Bănie din 24 iulie. Selecționerul a avut emoții după ce unii jucători au mai suferit accidentări și a mărturisit că ar mai fi vrut câteva meciuri amicale. „Pregătirea a decurs normal, jucătorii sunt într-o formă suficient de bună pentru a aborda competiția cu încredere. Au fost mici probleme de sănătate, reglate pe parcurs. Nu consider că este o favorită certă în grupă, deci toate echipele au șanse egale de calificare. Invit iubitorii de sport să vină joi, vineri și sâmbătă la sală, pentru că avem nevoie de încurajări pentru a ne îndeplini obiectivul, unul îndrăzneț. Consider că echipa este pregătită, dar ar mai fi avut nevoie de două-trei meciuri de verificare cu adversari puternici. Cred că diferența se va face la motivația jucătorilor“, a spus Pascu ieri.
Întrebat dacă componen­ții lotului au fost motivați și din punct de vedere financiar pentru a obține calificarea, tehnicianul craiovean a menționat că există o primă, dar nu știe suma: „Nu am pornit la drum cu gândul că avem vreo primă. Ne gândim că de 20 de ani nu am participat cu echipa masculină la un Campionat European și este suficient de mult să ne motiveze să jucăm la capacitate maximă. În mod sigur va fi o primă de calificare, dar nu știu cât“.
După turneul de la Craiova, cele patru formații vor disputa un al doilea turneu la Jablonec (Cehia), în perioada 23-25 septembrie. Echipa de pe primul loc va merge direct la Euro, iar ocupanta locului doi în grupă va disputa meci de baraj.

Olteanu: Nu câștigi cu individualități, ci cu echipa

Pentru Bogdan Olteanu și Laurențiu Lică, această campanie de calificare la Campionatul European are o semnificație aparte. Cei doi fac parte dintr-o generație de excepție, dar au regretul că nu s-au calificat la un turneu final. Vor să o facă acum, deși sunt conștienți că nu va fi deloc ușor.
Olteanu, ajuns la 35 de ani, s-a alăturat săptămâna trecută lotului tricolor și este realist când vorbește despre calificare. „Domnul Pascu este foarte optimist. Eu sunt puțin mai rezervat. Noi trebuie să știm unde ne este locul, dar ne vom vinde pielea foarte scump. Jucăm cu Cehia, care joacă în Liga Mondială de ani buni, cu Estonia, care anul acesta a câștigat Liga Europeană, iar anul trecut a jucat finala, și cu Macedonia. Sunt echipe care au foarte multe meciuri de pregătire împreună și asta contează. Întotdeauna am zis că o echipă câștigătoare este cea în care jucătorii au împreună câțiva ani și dispută meciuri la nivel înalt. Pentru naționala României, după două luni de antrenamente, cu toată bunăvoința și motivația jucătorilor, este foarte greu să obțină rezultate“, a spus internaționalul român, care în vară s-a transferat în prima ligă din Italia, după ce sezonul trecut evoluase în Brazilia. „Am o vârstă și aș vrea să rămân cât mai aproape de casă, mai ales că mi s-a mărit familia. Aș vrea să petrec cât mai mult timp cu soția și cei doi copii și familia din țară, iar dacă rămâneam peste Ocean îmi era mai greu“, și-a motivat voleibalistul transferul.
Olteanu a venit să ajute naționala să ajungă la Euro, dar crede că forța grupului va fi mai importantă decât individualitățile. „Nu câștigi cu individualități, ci cu echipa, iar o echipă se formează în timp. Îmi face plăcere să mă întâlnesc cu vechi colegi la lot, mai ales că nu am apucat să joc prea mult în țară. Avem jucători talentați și capabili. Acum munca lor de la club și națională trebuie să se vadă în meciurile care vor veni“, a completat Olteanu, care în urmă cu mulți ani a evoluat pentru Craiova, atunci când meciurile se jucau în Sala „Voința“. Accidentat săptămâna trecută la gleznă, acesta speră să fie apt în primul meci, cel de mâine, cu Macedonia.

Lică: Ne doare că nu am ajuns la un turneu final

Laurențiu Lică, căpitanul naționalei României, dar și al echipei SCM-U Craiova, și-a petrecut ultimele două luni în cantonament, chiar în orașul unde locuiește, Craiova. Spre deosebire de colegii săi, „Lolo“, care are 36 de ani, putea să-și vadă zilnic familia și să petreacă weekenduri alături de cei dragi.
Are o ambiție mare: să ajungă la Europene, după o carieră frumoasă. „Nu suntem favoriți, dar avem dorința de a demonstra în al 12-lea ceas că putem ajunge sau măcar ne putem apropia de un turneu final. Vom aborda acest prim turneu cu încredere. Știm ce ne așteaptă și cred că atuurile sunt publicul și faptul că jucăm în sala unde ne-am antrenat. Sper să avem spectatorii alături. Cei din generația noastră nu am avut șansa să ajungem la un turneu final, nici măcar la juniori, și ne doare. Ca individualități, suntem jucători foarte buni, care au evoluat în străinătate și la echipele importante din țară, dar la națională nu s-a putut mai mult din diferite motive“, a spus Lică, adăugând că are mare încredere în colegii săi mai tineri de la națională și crede că aceștia pot face diferența.
Un bilet de intrare la un meci din cadrul turneului de calificare de la Craiova va costa cinci lei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS