22 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSportEchipa Pro Junior Craiova, medaliată cu argint la Brașov Cup

Echipa Pro Junior Craiova, medaliată cu argint la Brașov Cup

Echipa Pro Junior Craiova a obținut medalie de argint la puternicul turneu din Ardeal
Echipa Pro Junior Craiova a obținut medalie de argint la puternicul turneu din Ardeal

Fotbaliștii de la Pro Junior Craiova s-au întors cu medalii de argint de la Brașov Cup, cel mai important turneu de fotbal pentru copii și juniori din România, încheiat recent la Târlungeni.
Jucători din grupa de 2004 de la Pro Junior, antrenați de Mircea Popa, au ajuns până în finală, unde au fost învinși de Școala de Fotbal Dani Coman din Pitești, cu scorul de 2-1. „Am fost foarte aproape să câștigăm turneul. Nu am ce să le reproșez copiilor. În finală au jucat bine, am avut patru ocazii în care mingea a trecut milimetric pe lângă poartă“, a spus antrenorul Popa pentru GdS. Acesta a vrut să vadă valoarea echipei sale, iar rezultatul de la acest turneu l-a mulțumit pe deplin. „A fost unul dintre cele mai grele turnee la care am participat. Este unul foarte vechi și printre cele mai bune din Europa de Est. Acolo copiii se simt și ei un pic fotbaliști. Toate meciurile au fost grele, cu foste sau actuale campioane, vicecampioane, finaliste la Cupa Danone. Am mers acolo pentru a vedea valoarea copiilor, după o muncă de atâta timp. Văd că nu m-am înșelat, suntem pe drumul cel bun“, a completat Mircea Popa.

Portarul craiovenilor, cel mai bun

Oltenii au învins Tâmpa Brașov, cu scorul de 4-3, după un meci de infarct, cu golul victoriei înscris în ultimul minut, apoi au trecut de LPS Pitești (scor 1-0), după ce portarul Ianis Popescu a apărat un penalti în ultima fază a jocului. Au urmat victorii cu Steaua Sudului (2-0) și Kids Târgu Mure (1-0), iar în semifinale Pro Junior a învins CSM Vâlcea, după penaltiuri (scor 3-2). În timpul regulamentar a fost 0-0, iar la loviturile de departajare portarul craiovean Ianis Popescu a apărat una dintre ele. De altfel, Popescu a fost declarat de organizatorii turneului cel mai bun portar de la categoria de vârstă 2004. „Chiar a meritat acest trofeu, la toate meciurile a avut intervenții care au făcut diferența“, a spus cu mândrie antrenorul său. În afară de Ianis Popescu, din lotul vicecampioanei de la Brașov Cup au mai făcut parte Dragoș Predescu, Cosmin Onea, Mario Ștefan, Liviu Bărbulescu, Fabi Mustafa, Raul Costea, Alex Fueru, Robi Nica, Theo Bălan, Ionuț Călin, Alex Ștefan și Luca Troacă.
Pro Junior Craiova a avut încă două grupe participante la Brașov Cup. Grupa de 2007, antrenată de Cristi Pițiche, s-a clasat pe locul șase din 25 de formații, iar grupa de 2009, aflată la primul turneu important, s-a clasat pe locul 12 din 25 de echipe. „După trei ani de la înființarea clubului se văd rezultatele noastre, ale mele și ale colegilor Cristi Pițiche și Claudiu Ștefan. Unde mergem, ori câștigăm turnee, ori jucăm finale“, a concluzionat Mircea Popa.

Doi juniori de la CS Universitatea, golgheteri

Clubul Sportiv Universitatea Craiova a fost prezent la competiția din Ardeal cu două grupe, 2005 și 2009. Nu au urcat pe podium, dar au dat golgheterii competiției, Lucian Mihai Duță (2005) și Mario Radu (2009). La 2005, CS Universitatea, echipă antrenată de Bogdan Budescu, s-a clasat pe locul 9 din 20 de echipe. CSU a remizat cu Junior Brașov (1-1) și Gloria Bistrița (0-0) și a pierdut disputa cu Petrolul Ploiești, cu 3-0. Craiovenii au obținut cinci victorii, 6-0 cu Junior Brașov, 10-2 cu Steagul Roșu Brașov, 3-0 cu CSS Alexandria, 8-0 cu Cautis București și 7-1 cu Kids Brașov. „Din cauza egalului cu Bistrița nu am putut trece de faza grupelor. După un început greu, adică după primele două-trei meciuri, copiii au înțeles ce vreau de la ei. Eu le-am fost antrenor cinci ani, iar apoi un an și jumătate au fost antrenați de Mugur Gușatu, apoi de Bogdan Vrăjitoarea. Sunt mulțumit de ce au realizat la Brașov Cup, știu nivelul lor de calități și aptitudini, am reușit să fac o evaluare a fiecărui jucător. Nu m-a interesat rezultatul, ci abordarea individuală a fiecăruia în timpul meciului. Am avut golgheterul competiției, am dat cele mai multe goluri ale turneului, iar acest lucru a demonstrat că acești copii au calitate. Ei au ieșit vicecampioni naționali sezonul trecut, iar lumea spera ca acum să câștige tot, dar la un turneu apare oboseala, faptul că nu mănâncă acasă, că nu doarme alături de părinți. În plus, în primele meciuri am jucat pe terenuri de 45x30m, mici și proaste, apoi ne-am întâlnit cu unele echipe din nou pe sintetic, terenul fiind de 70×50 m, și am câștigat tot“, a menționat Bogdan Budescu. Antrenorul speră ca, în cinci ani, componenți din lotul său să ajungă la naționala de juniori, iar apoi să facă pasul spre echipa mare a CS Universitatea. „Prin instalarea domnului profesor Dumitru Barbu, clubul își dorește formarea unui concept nou, cu respectarea unor principii metodologice de instruire moderne și sper ca în cinci ani să fie prezenți la echipa națională de juniori, iar peste opt ani, minimum cinci dintre ei să fie la echipa mare a CS Universitatea Craiova“, a mai spus Budescu.
Grupa de 2009 de la CSU, antrenată de Alin Dina, a ocupat locul 7 din 24 de echipe. Craiovenii au avut șase victorii și două înfrângeri. În grupă, oltenii au avut victorii pe linie, cu Brașov Negru (scor 9-1), Kids Tâmpa (3-2), Galați (6-1), Râșnov (5-0) și Vaslui (8-1). S-au calificat în primele opt echipe, unde au înregistrat două înfrângeri, 1-2 cu Brașov Galben și 1-4 cu Buicani, apoi pentru locurile 7-8 au învins cu 10-2 pe Brașov Negru, echipă de care trecuseră și în grupe.

Dynamik nu a putut ieși dintr-o grupă grea

Al treilea club craiovean prezent la Brașov Cup a fost Dynamik, cu două grupe. Jucătorii născuți în 2007, pregătiți de Filip Popescu, au încheiat competiția pe locul 13 din 25 de echipe, iar grupa de 2006 (antrenor Ștefan Florescu) a ocupat locul 9. „Nu am făcut mare lucru acolo. Anul trecut am terminat pe locul patru, dar acum s-a nimerit să avem ghinion foarte mare. Am jucat în grupă cu echipele care au ajuns în finală, adică cele mai bune ale turneului“, s-a rezumat să spună Filip Popescu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS