20 de medalii pentru atleții de la „Trișcu“, în această vară

Patru dintre medaliaţi: Irinel Târşogoiu, Ştefania Sandu, Miruna Paraschiv şi Vanessa Balaci  ()
Patru dintre medaliaţi: Irinel Târşogoiu, Ştefania Sandu, Miruna Paraschiv şi Vanessa Balaci (Foto: Arhiva GdS)

Atleții de la Liceul cu Program Sportiv „Petrache Trișcu“ din Craiova au încheiat sezonul de vară cu 20 de medalii, într-un an în care nu s-au putut antrena pe o pistă de atletism, ci prin parcuri. Cătălin Brândușoiu, director adjunct al liceului, a făcut pentru GdS o „radiografie“ a rezultatelor obținute de sportivii de la „Trișcu“ în această vară.

Gazeta de Sud: Cu ce rezultate ați încheiat sezonul de vară la secția de atletism și cum s-a resimțit pentru sportivi lipsa pistei de atletism, după demolarea stadionului „Ion Oblemenco”?

Cătălin Brândușoiu: S-a încheiat un sezon destul de dificil pentru Liceul cu Program Sportiv „Petrache Trișcu“, din punct de vedere al bazei sportive. Ne putem mândri cu 20 de medalii. În anii trecuți aveam între 58 și 63 de medalii la atletism. Acum, îmbucurător este că medaliile au fost obținute de sportivi în aceste condiții și un lucru benefic este că toate probele în care am luat medalii în acest an sunt probe tehnice, mă refer la sprint, la aruncări, unde am avut deficiențe majore în a ne pregăti așa cum trebuie.

GdS: Cum au fost rezultatele în celelalte probe?

C.B.: La probele care dominau atletismul craiovean, de semifond și fond, a fost destul de dificil anul acesta, pentru că degeaba vrei să faci o alergare și semifond și fond dacă te antrenezi pe bitum. Am avut foarte multe accidentări. Să nu uităm că anul trecut, la semimaraton, Craiova a luat toate medaliile. În acest an nu am prea participat pentru că am avut foarte multe accidentări, mă refer la Daniela Bogdan, care nu a mai putut să se antreneze pentru că a fost accidentată, și la mulți alți copii. Astea au fost condițiile și ne-am conformat. Pe lângă obiectivele majore, de a obține rezultate, ne-am concentrat mai mult pe a ne păstra sportivii, pentru că exista riscul ca o bună parte dintre ei să renunțe, neavând o bază sportivă. Și atunci am făcut antrenamentele cam cu viteza a doua, dacă mă pot exprima așa. Sunt convins că atunci când va fi gata noul stadion cu pistă de atletism vom „tura“ motoarele cu copiii.

GdS: Atleții s-au antrenat în principal în Grădina Botanică și în Parcul Tineretului. Cât de greu le-a fost și ce probleme au întâmpinat?

C.B.: Dacă în prima fază am fost destul de bulversați de dispariția stadionului, după aceea ne-am acomodat și ne-am adaptat. În curtea școlii noastre am făcut un sector de aruncări, prin bunăvoința consiliului local, pentru că ni s-au dat acele materiale care erau la stadion. Este un sector de 2/2 metri, unde se pot face doar imitări, dar sportivii care s-au pregătit acolo au obținut rezultate foarte bune: Luiza Miertescu, campioană națională, Irinel Târșogoiu – medaliat la disc, iar Gabriel Trancă – la aruncarea ciocanului. Mare parte din antrenamente le-am făcut la locul de joacă din Parcul Tineretului, având în vedere că acolo este acea suprafață pentru copii, să nu se accidenteze. Acolo au încălțat sportivii încălțămintea specială cu cuie, pentru a face niște starturi, niște lansate. Au fost foarte multe situații în care atleți de performanță au făcut febră musculară după o cursă de 100 de metri. Vă dați seama în ce condiții puteam să concurăm, și cu ce pretenții? Chiar și așa am luat medalii. Aș remarca o serie de sportivi care au „tras“ secția noastră de atletism în sus. Mă refer la Ștefania Sandu, medaliată la 100 m, 200 m și cu ștafeta 4×100, Irinel Târșogoiu – medaliat la disc, Luiza Miertescu, medaliată cu aur la disc, Balaci Vanesa, la 100 m, Andra Bojneagu, la 400 m garduri, o probă la care niciodată nu a putut face o cursă aici, neavând unde, Miruna Paraschiv, medaliată la 100 și 200 m. Nici ea nu a putut face niciodată o cursă completă la antrenament, mărșăluitorul Cătălin Odină și Gabriel Trancă. Acești copii au fost un exemplu de putere de muncă și au înțeles că în curând vom avea o bază materială la standarde înalte. Văzând că ei își doresc, și noi am venit mai aproape de ei. Cum am remarcat sportivi, aș remarca și câțiva antrenori. Avem un nucleu de antrenori cu grupe de performanță. Anul acesta s-au evidențiat Cătălin Geapana, Vali Mitrache, Nicușor Bugiulescu, Petre Lengyel, Constantin Bădescu, Ion Dăian, Cosmin Sorescu și Lumina Oprea. Ei au fost responsabili de cele 20 de medalii, dar în spatele lor a fost tot timpul o echipă care a făcut selecție nonstop, Mircea Alexandrescu, Marian și Mihaela Neacșu, Mircea Barbălată. Au muncit să aducă copii, ca să nu fim descoperiți atunci când vom avea baza sportivă.

Cătălin Brândușoiu, directorul adjunct al LPS „Petrache Trișcu”, a vorbit despre rezultatele obținute de atleți în această vară

Cătălin Brândușoiu, directorul adjunct al LPS „Petrache Trișcu”, a vorbit despre rezultatele obținute de atleți în această vară

GdS: Sportivii mai sus enumerați sunt juniori. Cum ați stat la categoria copii?

C.B..: La copii am stat destul de prost. Ne-am mulțumit doar cu participarea, nu am avut ca obiectiv să luăm medalii. Numărul de antrenamente a fost diminuat, am fost cu ei prin parc, au răcit, iar la un moment dat au venit părinții și ne-au spus că nu îi mai lasă. Au fost ani în care am fost pe locul 1 în clasamentul federației la nivel de copii, acum ne-am dus pe 20 și ceva. Selecția a fost destul de greoaie, pentru că nu i-am putut instrui într-un cadru organizat.

GdS: Constructorii stadionului cu pistă de atletism au dat ca termen de finalizare toamna acestui an. Credeți că este un termen realist?

C.B.: Cred că va fi gată în toamnă. Am fost și eu acum o săptămână pe acolo și am văzut că lucrările sunt destul de avansate. Cred că va fi o emulație, cred că va fi singurul oraș din țară care va avea o bază de asemenea nivel.

GdS: Pentru că tot vorbim de atletism, trei craioveni – Marius Ionescu, Claudia Ștef și Florina Pierdevară – vor concura la Jocurile Olimpice de la Rio. Ce credeți că vor face?

C.B.: Îi cunosc foarte bine. Ionescu mi-a fost chiar elev. Să dea Dumnezeu să termine fiecare cursa, să fie sănătoși și măcar să facă un record personal.

GdS: Multe țări naturalizează sportivi. Cum vedeți această soluție?

C.B.: Este ușor să naturalizezi, dar care ar mai fi rolul nostru, cei care pregătim copii, dacă aducem sportivi de afară? Ar trebui investit mai mult în tinerii noștri și rezultatele se vor cunoaște. De foarte mulți ani, copii nu au mai avut o tabără de pregătire sau de refacere. Noi, cu ajutorul consiliului județean, am avut până acum trei ani acel cantonament extraordinar de bun, dar după fiecare sezon de competiții sportivii nu au unde să meargă să-și refacă organismul, deși anual, la fiecare început de an școlar, trimitem la Minister documente pentru a beneficia de această tabără sportivă.


Comenteaza acum

Alte stiri

Sumarul ediției de marţi, 9 august 2016

Actualitate

» Sicriul cu trupul neînsufleţit al Reginei Ana a fost depus în Holul de Onoare de la Castelul Peleş
» Cererea DNA de plasare sub control judiciar a Olguţei Vasilescu a fost respinsă
» DNA a cerut instanţei interzicerea dizolvării sau lichidării societăţii Carpatica Asig SA
» Prognoza meteo pentru miercuri şi joi
» Delia Popescu este propunerea de numire a ministrului Comunicațiilor și pentru Societatea Informațională
» Macedonia: 22 de persoane au murit din cauza unor puternice furtuni
» Președintele Klaus Iohannis încurajează dezavuarea plagiatorilor
» 71 de ani de la bombardamentul asupra orașului Nagasaki
» Locuri de muncă în domeniul hotelier în Germania
» Forțe de ordine sporite și puncte de prim ajutor la Curtea de Argeș în ziua înmormântării Reginei Ana
» IRES: 77% dintre cetățeni ar vota pentru rămânerea României în UE
» Trei morți și doi răniți într-un grav accident în Băile Herculane
» IGPR susţine că armele filmate de reporterii Sky News sunt de vânătoare
» Serviciul Permise şi Înmatriculări și-a reluat activitatea
» Expoziţia de artã plastică: “Omagiu – Constantin Brâncuşi”
» Restricţii de circulaţie pe mai multe drumuri din ţară
» Înţelegere între sindicate şi miniștrii Sănătăţii şi Muncii pe tema plăţii gărzilor
» Sicriul cu trupul Reginei Ana va fi adus marţi la Bucureşti
» Germania: Un bărbat a rănit cu cuțitul cinci persoane pe stradă
» Companiile pot depune cereri de finanţare pentru investiţii şi pentru noi locuri de muncă
» Mandat de arestare în lipsă pentru al treilea israelian implicat în dosarul Black Cube

Publireportaj

» Povești urbane din Balcani la cea de-a șaptea ediție a Divan Film Festival
» CJ Dolj, investiţie pentru o clinică destinată pacienţilor cu TBC

Dolj

» Cum scăpăm de mirosurile de la Mofleni?
» Studiul de fezabilitate Izvarna II, aproape gata
» Cum se pregătesc şcolile pentru noul an?
» Cu caiacul pe Dunăre
» Judecătorii decid astăzi dacă primarul Craiovei va fi plasat sub control judiciar
» Dolj: Tânăr cercetat pentru furt de telefoane mobile
» Dolj: Urmărit internaţional depistat de polițiștii doljeni
» Întreruperi energie electrică de mâine
» Jiule, pe malul tău, e drumul gunoaielor!
» Water Park-ul Craiovei, în ilegalitate
» Parcările neregulamentare dau bătăi de cap polițiștilor craioveni

Olt

» Olt: Măsuri pentru respectarea zilei de doliu naţional

Mehedinţi

» Acţiune de prevenţie la DJT Mehedinţi
» Mehedinţi: Aproape 80 de şoferi indisciplinaţi au fost sancţionaţi contravenţional

Vâlcea

» Vâlcea: Grupare specializată în trafic de droguri de risc, destructurată
» 16 august – Hramul Sfintei Mănăstiri Hurezi

Sport

» Jo 2016: Cristi Pârghie şi George Palamariu au ratat calificarea în finala la dublu rame
» Monica Niculescu s-a retras din turneul olimpic de tenis
» Programul sportivilor români în ziua a 4-a la Jocurile Olimpice
» Robert Glință s-a clasat al 8-lea la 100m spate la Jocurile Olimpice
» JO 2016 – Judo: Corina Căprioriu a ratat medalia de bronz
» Naționala feminină de handbal a pierdut și al doilea meci la Jocurile Olimpice
» Gane a debutat cu o remiză pe banca vâlcenilor

Bani & Afaceri

» Depozitele bancare au crescut spectaculos

Sanatate

» Femeile cu cancer de sân, în luptă cu boala și sistemul

Educatie

» În Dolj s-au ocupat doar jumătate din posturile titularizabile

Magazin

» Horoscop

Top