Doi pugilişti craioveni, singurii români medaliaţi la Europene

Alexandru Badea (stânga) este vicecampion european, iar Vidu Jr. Miclescu a obţinut 
medalie de bronz în Croația
Alexandru Badea (stânga) este vicecampion european, iar Vidu Jr. Miclescu a obţinut medalie de bronz în Croația

Cu bani de la cluburile unde sunt legitimaţi, zece pugilişti cadeţi români au participant recent la Campionatul European Şcolar de la Zagreb, Croaţia. Între aceștia s-au aflat şi patru craioveni, iar doi dintre ei s-au întors acasă cu medalii, de altfel singurele pentru delegaţia tricoloră.

Performerul a fost Alexandru Badea, elevul lui Marcel Sârba, care a devenit vicecampion european în limitele categoriei 56 kg. Cea de-a doua medalie, una de bronz, a fost obţinută de Miclescu Vidu junior, de la SCM Craiova, la categoria 76 kg.

Primele concursuri internaţionale, primele medalii

Alexandru Badea, alintat de apropiaţi „Bambi“, a fost la prima sa experienţă într-o competiţie europeană, ca de altfel mai toţi colegii săi. Craioveanul de 14 ani a obţinut trei victorii, eliminând pe rând un croat, un ungur şi un irlandez. În finală, a fost învins de un sportiv englez, prin KO tehnic, în repriza a treia. „Englezul a fost peste mine ca şi pregătire fizică. A fost o competiţie puternică. Sunt singurul român care a ajuns în finală şi mă bucur“, a spus Badea, care în prezent este legitimat la Steaua Bucureşti.

Vidu Junior Miclescu, alături de antrenorul său, Ion Joița

Vidu Junior Miclescu, alături de antrenorul său, Ion Joița

Marcel Sârba îl ştie de mic copil pe Alex Badea şi crede că puştiul poate obţine rezultate bune pe viitor. „A venit la mine la sală când avea cinci ani, cu tatăl său. A stat câţiva ani, apoi s-a antrenat cu Ion Dragomir şi maestrul Vasile Fântână. De două luni se pregăteşte din nou cu mine. Am vorbit cu cei de la Steaua să facem dublă legitimare cu CSM Craiova, clubul unde sunt eu acum. Băiatul concurează oficial de anul trecut, când a ieşit campion şi a câştigat Cupa României. Şi anul acesta şi-a adjudecat Cupa, iar acum la Zagreb a luat primul contact cu sportul de performanţă şi a câştigat medalie de argint. Are calităţi deosebite, iar dacă va fi serios şi va munci mult va obţine rezultate bune. La anul trece la juniori şi are şi Europene, şi Mondiale“, a spus Sârba pentru GdS.

Miclescu: Mă aşteptam la mai mult

Antrenorul Ion Joiţa, de la SCM Craiova, a fost prezent la Europenele de la Zagreb în calitate de antrenor secund al lotului naţional, „principal“ fiind Ilie Captari, de la Hunedoara. Unul dintre elevii lui Joiţa de la SCM Craiova, Vidu Junior Miclescu, a cucerit medalia de bronz la categoria 76 kg. „A fost primul meu European, mă aşteptam la mai mult. Cred că antrenamentul şi condiţia fizică au făcut diferenţa între mine şi sportivul care m-a învins“, crede Vidu. „Miclescu a avut trei meciuri. A bătut un polonez şi un ungur şi a fost învins de un ucrainean, cel care a ieşit campion la această categorie. Adversarul era mai mare cu un cap decât sportivul meu şi când îl vedeai era greu să crezi că are doar 14 ani. Sportivul meu i-a dat nişte drepte în prima repriză, apoi a obosit“, a explicat antrenorul Ion Joiţa.

Ceilalţi doi sportivi de la SCM Craiova care au participat la Europenele Şcolare, Cosmin Toboşaru (50 kg, antrenor Ion Joiţa) şi Angelo Bambaloi (59 kg, antrenor Ion Dragomir), au pierdut încă din primul meci.

Sârba: Federaţia a fost ca şi inexistentă

Alex Badea și antrenorul său, Marcel Sârba

Alex Badea și antrenorul său, Marcel Sârba

Problemele din boxul românesc, cu o federaţie cu fondurile blocate din cauza datoriilor, şi multă dezorganizare fac ca sportivii noştri să ajungă cu greu la competiţii internaţionale şi mai greu să obţină medalii. Pentru Europenele Şcolare, lotul ar fi trebuit să intre în pregătire la Hunedoara cu o lună înainte, dar pregătirea centralizată a început doar cu o săptămână înainte de plecarea spre Croaţia. „Cheltuielile pentru sportivi au fost plătite de cluburi, cu mari eforturi, iar federaţia trebuia să pună la dispoziţie un mijloc de transport. Într-o zi anunţau că se pleacă spre Europene, a doua zi că nu se mai merge. Să nu mai spun că fiecare sportiv român s-a îmbrăcat cu ce a avut, Federaţia Română de Box a fost ca şi inexistentă. Nu pun bază în aceşti copii, care sunt schimbul de mâine…?“, se întreabă retoric antrenorul Marcel Sârba.

Joiţa: Sportivii au nevoie de sparring-uri

Ion Joiţa a spus că fără mai multe meciuri internaţionale de pregătire, pugiliştii români au şanse mici să urce pe podium la competiţii oficiale precum Campionatul European şi Mondial. „Avem nevoie de sparring-uri cu străini, cantonament cu o lună înainte de competiţii, pentru că într-o săptămână nu poţi îngrăşa porcul, cum se spune. Miclescu nu prea are adversar în ţară la categoria sa şi nu are meciuri în picioare. Acum a fost la primul său turneu în străinătate. Mă bucur că directorul nostru de la club, domnul Barcan, ne-a dat bani să mergem la competiţie, eu şi cei trei sportivi, altfel pierdeam o medalie şi era păcat“, a încheiat Joiţa.

Câtea: Boxul are viitor în România

Președintele Federației Române de Box, Vasile Cîtea, a spus zilele trecute că această disciplină sportivă are viitor în țara noastră, după medaliile obținute de cei doi sportivi craiovene la Campionatele Europene Școlare din Croația. Totodată, Cîtea a declarat ca trebuie ca federația de profil (n.r. – Federația Sportului Școlar) să acorde mult mai multă atenție și să susțină sportivii tineri: ”Avem viitor și acest lucru mă bucură. Sa fim pe locul 10 în Europa, deși nu am putut să le asigurăm decât un singur cantonament de o săptămână, rezultatul obținut nu este puțin lucru. Vreau să îi asigur pe antrenori, că de anul viitor am găsit o soluție pentru a oferi cadeților ajutorul de care au nevoie”.

”După cum se știe, FRB nu are baza legală de a cheltui niciun leu pentru cadeți și competițiile școlare. Vom stabili însă o colaborare cu Federația Sportului Școlar și pentru anul viitor lucrurile vor sta altfel. Acești copii au nevoie de pregătite înaintea marilor competiții. Le mulțumesc tuturor antrenorilor și cluburilor care au susținut pregătirea și participarea elevilor la acest Campionat European și le promit că vor fi sprijiniți și susținuți pe măsura importantei lor”, a subliniat Cîtea, potrivit Agerpres.


Comenteaza acum

Alte stiri

Sumarul ediției de joi, 4 august 2016

Actualitate

» Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, obține un venit net lunar total de peste 61.000 lei
» Copiii de la Centrul social „Best Life”, premiați la Muzeul Olteniei – Secția Științele Naturii
» Cioloş: Modificăm regimul facilităţilor pentru veterani, ca să corectăm greşelile guvernului Ponta
» Dolj: Minor cercetat pentru furt din locuință
» Doi români au murit într-un accident rutier în nord-vestul Bulgariei
» Platforma GovITHub este funcţională
» Percheziţii la Energy Holding într-un dosar de evaziune, spălare de bani şi delapidare
» Adormirea la volan, cauză de producere a accidentelor rutiere
» Managerii Institutului de Geriatrie „Ana Aslan” şi al Institutului Oncologic „Alexandru Trestioreanu”, trimişi în judecată
» Restricţii de circulaţie pe mai multe drumuri naţionale
» Dialog cu transportatorii pe tema tarifelor de primă RCA
» Mai multe permise, paşapoarte şi certificate de înmatriculare, eliberate în primele 7 luni faţă de anul trecut
» Washington: Agent de poliție inculpat pentru că a încercat să colaboreze cu ISIS
» Londra: Atac armat cu un cuțit soldat cu un mort și cinci răniți

Interviu

» Petru Becheru, omul care îi dă fiori reci primarului Craiovei, Olguţa Vasilescu: „Nu-mi vine să cred cum sunt ameninţat şi jignit“

Publireportaj

» România şi Bulgaria, unite printr-un portal informaţional

Dolj

» Liber la branşări în Bariera Vâlcii
» 80 de profesori absenţi sau retraşi de la definitivat
» 13 spitale fără autorizaţie pentru unităţile de transfuzie, în Oltenia
» Un bulgar urmărit european, prins la Calafat
» Întreruperi energie electrică de mâine

Gorj

» Gorj: Klaus Iohannis, așteptat la Târgu Jiu în luna octombrie
» Liderul PNL Gorj, contract de un milion de euro cu CEO
» Gorj: Directoratul CEO are zilele numărate
» Gorj: Apel umanitar pentru donare de sânge
» Târgu Jiu: Nu şi-au ridicat alimentele gratuite de la UE
» 2.000 de cetăţeni nu au acte de identitate
» Consultaţii medicale gratuite pentru comunităţile sărace
» Autoritățile din Rovinari extind adăpostul canin
» Se caută fonduri pentru reabilitarea drumurilor judeţene

Olt

» Olt: Anexă distrusă de flăcări, la Perieți

Mehedinţi

» Mehedinţi: Prins beat la volan
» Razii pe şoselele din Mehedinţi
» Mehedinţi: Acţiune de prevenţie a poliţiştilor în localitatea Prunişor
» Intervenţii ale pompierilor mehedinţeni

Vâlcea

» Vâlcea: Razii ale poliţiştilor de la transporturi în trenurile de persoane
» Vâlcea: Acţiune în zona turistică Voineasa – Vidra – Obârşia Lotrului
» Lucrări pe DN7 Piteşti – Râmnicu Vâlcea, în zona Valea Ursului

Sport

» Ciclism: Mai mulţi sportivi vor parcurge, fără întrerupere, 600 de kilometri pe drumurile din Oltenia
» Pandurii, eliminată din Liga Europa
» Volei: Oficiali de la CEV și FRV, în inspecție la Craiova
» Irina Camelia Begu şi Ana Bogdan, în semifinale la Florianopolis
» Continuă Pandurii în Liga Europa?
» Doar Steaua s-a calificat în play-off-ul Ligii Campionilor
» Doi pugilişti craioveni, singurii români medaliaţi la Europene

Sanatate

» 107 unități de transfuzii publice și 34 private, neautorizate
» Operația de micșorare a stomacului, șansa la o nouă viață

Educatie

» Contestațiile au schimbat ierarhia la titularizări
» Finanțarea consumului de fructe în școli continuă în anul şcolar 2016-2017

Magazin

» Horoscop

Top