21.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăSportPeste 200 de spadasini, la Memorialul „Dumitru Popescu“

Peste 200 de spadasini, la Memorialul „Dumitru Popescu“

Spadasini de la zece cluburi din ţară s-au duelat timp de două zile la Craiova (Foto: Lucian Anghel)
Spadasini de la zece cluburi din ţară s-au duelat timp de două zile la Craiova (Foto: Lucian Anghel)

Peste 200 de spadasini, cu vârste cuprinse între 10 și 15 ani, s-au întrecut la sfârșitul săptămânii trecute la prima ediție a Memorialului „Dumitru Popescu“, la aproape un an de când cel poreclit „Maître“ s-a stins din viață, la vârsta de 72 de ani, lăsând scrima mai săracă.
Competiția s-a desfășurat în sala de scrimă a Liceului cu Program Sportiv „Petrache Trișcu“ din Craiova, acolo unde regretatul antrenor își desfășura activitatea în ultimii ani cu mult profesionalism și pasiune.

Dorian Pârvan speră să-i calce pe urme fostului antrenor

Dorian Pârvan este unul dintre foștii elevi ai lui Dumitru Popescu. Multiplu campion național, Dorian este sportiv la CS Universitatea Craiova, dar și antrenor. Pe deasupra, mai are și serviciu și se descurcă minunat pe toate fronturile. Își dorește să-i calce pe urme celui care i-a fost ca un tată. „Organizarea unui memorial pentru Dumitru Popescu mi se pare o inițiativă extraordinară. „Maître“ a fost mentorul și antrenorul nostru mai bine de zece ani și sper să-l reprezint cu mândrie pentru că la rândul meu sunt antrenor la copii. A fost o onoare să-l am alături atâția ani pe domnul Popescu, era un om corect, o persoană foarte dură în ceea ce a ținut de meseria de antrenor, dar și rezultatele au fost excepționale. Acum antrenez și eu și este puțin mai dificil. Copiii nu prea mai vin din proprie inițiativă la scrimă, mergem anual și facem selecție în școli, însă, din păcate, din cei care vin, rămân din ce în ce mai puțini. Dar cu aceia care rămân sperăm să facem o treabă bună. Ca antrenor, te implici mult mai mult sufletește, ținând cont că avem copii de 8, 9, 10 ani. Când mă întorc de la concursurile mele și le arăt medaliile, sunt foarte fericiți și își doresc și ei să ajungă într-o zi cel puțin ca mine“, a povestit Dorian Pârvan.
Sâmbătă au concurat fetele, iar singura reprezentantă a gazdelor care a urcat pe podium a fost Bianca Păun (LPS „Petrache Trișcu“), aceasta cucerind medalia de bronz la categoria 14-15 ani.
Duminică s-au întrecut băieții. Robert Marcea are 13 ani și practică scrima de cinci ani. L-a cunoscut și el pe regretatul Dumitru Popescu și a participat cu drag la concursul în memoria sa. Robert trage tare la antrenamente, să ia medalia de aur. „M-am bucurat că am participat la competiție, m-am întâlnit cu mai mulți prieteni. Am cucerit medalii până acum, dar niciodată aurul. Sper să continui cu acest sport“, ne-a spus Robert, în pauza dintre două meciuri. Acesta a încheiat concursul pe podium, luând medalia de bronz.
Un alt coleg de-al acestuia de la LPS „Petrache Trișcu“, Mihnea Vasilescu, are nouă ani și practică de câteva luni scrima. „Este foarte frumos să lupt, am întâlnit adversari din alte orașe acum, am învățat multe. Fac scrimă de câteva luni, am văzut că face fratele meu și mi-a plăcut și mie. Sportiva mea preferată este Ana Maria Brânză (n.r. – Popescu“), a spus Mihnea. El nu a luat medalie, dar a făcut-o alt spadasin de la LPS „Petrache Trișcu“, Sebastian Popescu, medaliat cu argint la categoria 14-15 ani. În total, gazdele au oprit acasă o medalie de argint și două de bronz.

Brândușoiu: Sper să devină un concurs de tradiție

Cătălin Brândușoiu, directorul adjunct al Liceului cu Program Sportiv „Petrache Trișcu“, speră ca în viitor această competiție să fie una puternică. „Este o competiție destul de importantă pentru noi. Pentru început, am avut o primă ediție cu zece cluburi participante, cam 200 de sportivi din toată țara. Sper ca în scurt timp să devină un concurs de tradiție, atât național, cât și internațional, având în vedere că domnul Dumitru Popescu a organizat foarte multe competiții, mă refer la Turneul «Alfredo Bachelli». Acum ne-am orientat spre cei mai mici dintre spadasini. Sper ca de aici să ne găsim viitorii campioni. Cu sprijinul partenerilor, CS Universitatea Craiova, Direcția Județeană pentru Sport și Tineret Dolj și fiica regretatului Dumitru Popescu, le-am oferit participanților cupe, medalii și dulciuri. Sâmbătă am mers la cimitirul «Sineasca» cu domnul Alexandru Mironov și am depus o coroană la mormântul domnului Popescu. Cred că de acolo de unde este ne vede și este mândru de noi“, a concluzionat Brândușoiu.

Loredana Dinu, medaliată cu argint la Cupa Mondială

În weekendul în care regretatul Dumitru Popescu era comemorat la Craiova, Loredana Dinu, cea mai reprezentativă sportivă a fostului antrenor, concura la etapa de Cupă Mondială de la Legnano (Italia). În întrecerea pe echipe, România a câștigat medalia de argint, din 17 formații prezente în competiție. În finală, echipa României, din care au făcut parte Ana Maria Popescu, Simona Gherman, Simona Pop și Loredana Dinu, a fost învinsă de China cu scorul de 35-29. Pe locul trei s-a clasat Estonia, care a trecut în finala mică de Coreea de Sud, scor 26-19. La individual, Ana Maria Popescu s-a clasat pe locul șase, Simona Gherman – locul 21, Simona Pop – locul 30, Loredana Dinu – locul 61 și Amalia Tătăran – locul 88. Până la Jocurile Olimpice de la Rio, spadasinele românce, antrenate de craioveanul Dan Podeanu, vor mai avea un singur concurs: Campionatul European de la Torun (Polonia), din perioada 20-25 iunie.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS