8 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSportAgenția Mondială Antidopaj: Dosarul meldonium trebuie să ne servească drept lecție

Agenția Mondială Antidopaj: Dosarul meldonium trebuie să ne servească drept lecție

Dosarul meldonium „trebuie să servească drept lecție”, a afirmat Agenția Mondială Antidopaj (AMA), joi la Montreal, prin intermediul unui membru al Comitetului Executiv, recunoscând necesitatea unei mai bune comunicări, informează AFP, citat de Agerpres.

Meldonium este o chestiune importantă”, a asigurat Craig Reedie, președintele AMA, în fața consiliului de fondare reunit joi la Montreal, în legătură cu acest medicament interzis de la data de 1 ianuarie și la care aproximativ 200 de sportivi au fost depistați pozitiv în mai puțin de cinci luni, dintre care 47 de ruși.

Printre ei, starul tenisului feminin Maria Șarapova, care a recunoscut că a fost depistată pozitiv cu ocazia Openului Australiei în luna ianuarie.

Dacă Agenția Mondială Antidopaj (AMA), pornind de la studii medicale, menține că a urmat procedurile solicitate în prealabil interdicției acestui medicament utilizat ca un produs dopant, ea recunoaște că această comunicare trebuie să fie îmbunătățită.

Dar AMA „trebuie să fie mai prudentă pe viitor” referindu-se la aceste medicamente precum meldonium, întrucât nu este fabricat de grupuri farmaceutice care să indice timpii de eliminare a produsului de către organism pe baza unor studii serioase, a afirmat Valerie Fourneyron, fost ministru francez al Sporturilor și președinte al Comitetului de sănătate, medicină și cercetare al AMA.

Problema meldonium-ului, medicament pus la punct de un laborator leton și utilizat de sportivi întrucât favorizează circulația sangvină și deci îmbunătățește performanțele sportive, este de fapt legată de durata eliminării sale de către organism.

În aprilie, AMA a recunoscut că studiile cele mai recente nu permit emiterea unor concluzii ferme privind timpul necesar organismului pentru e elimina toate urmele acestei substanțe.

Mai mulți sportivi controlați cu meldonium de la începutul anului au văzut suspendarea lor ridicată în ultimele zile. Uniunea Ciclistă Internațională (UCI) a ridicat-o astfel pe cea a rusului Eduard Vorganov, o decizie care a urmat celor adoptate de mai multe federații sportive (natație, biatlon…).

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS