5.9 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSportUn oltean va alerga 560 de kilometri la -50 de grade

Un oltean va alerga 560 de kilometri la -50 de grade

Slătineanul Vlad Tănase (stânga), Andrei Roşu şi Tibi Uşeriu, gata pentru provocarea extremă
Slătineanul Vlad Tănase (stânga), Andrei Roşu şi Tibi Uşeriu, gata pentru provocarea extremă

Trei români, slătineanul Vlad Tănase, Andrei Roșu și Tibi Uşeriu, se numără printre cei 12 participanți care în această dimineață vor lua startul la ultramaratonul 6633 Arctic Ultra din nordul extrem al Canadei.
Vorbim despre una dintre cele mai dure competiții de anduranță din lume, având în vedere raportul dintre cei care iau startul și cei care trec linia de sosire. În nouă ani, doar 19 sportivi din lume au reuşit să termine cursa. „Participă doar nebunii“, aşa își fac reclamă pe site-ul oficial organizatorii. 6633 Arctic Ultra înseamnă o cursă de 352,64 mile – peste 560 de kilometri, pe care cei 12 aventurieri trebuie să-i parcurgă în 150 de ore, până la banchiza Oceanului Arctic, trăgând după ei o sanie cu zeci de kilograme de echipament, mâncare şi băutură. Totul la temperaturi care pot ajunge până la -50 de grade Celsius şi cu vânt puternic, ce poate sufla şi cu 200 de kilometri pe oră. Concurenții sunt obligați să termine cursa în maximum 191 de ore, altfel vor fi descalificați.

Concurenții și sacii lor de provizii
Concurenții și sacii lor de provizii

„Mi-e teamă de cum o să reacționez la distanță, frig, vânt“

Pentru a scrie istorie, olteanul Vlad Tănase a făcut antrenamente extrem de dure: a alergat la bustul gol iarna, a dormit sub cerul liber în nopţile geroase şi a făcut multe duşuri reci. În timpul cursei, care va dura opt zile, Vlad și-a propus să doarmă cam patru ore pe noapte, iar în restul de 20 de meargă și să alerge. „Nu sunt ipocrit, mi-e teamă de ce-o să fie, că n-o să termin ce mi-am propus, că este imposibil. Dar cel mai mult mi-e teamă de mine, de cum o să reacționez la tot ce se va întâmpla acolo, la distanță, la frig, la vânt. Frica mă face mai atent şi mai prevăzător. Merg încrezător că o să reușesc. Trebuie să reușesc! Orice încurajare contează și chiar dacă nu le voi vedea sau auzi în timp real, am să știu că cei dragi sunt acolo. În momentele grele, doar aceste încurajări și suportul celor de-acasă te mai împing înainte“, a mărturisit Vlad Tănase pentru GdS înainte de plecare.

Likeys-6633-Arctic-Ultra
Despre Vlad, am mai scris și anul trecut în Gazeta de Sud, atunci când alergătorul de 31 de ani a participat la o altă cursă supraomenească, UltraBalaton. Competiția a avut loc în luna mai în Ungaria și a presupus alergarea a 220 km nonstop. Sportivul născut în Slatina a terminat concursul după 30 de ore și vreo 40 minute de efort continuu, aflându-se printre cei aproximativ 75 de finisheri din cam 190 de participanți care au luat startul.

Aleargă să împădurească sudul României

Vlad Tănase și Andrei Roșu vor alerga și pentru ”Pădurea Copiilor”, un proiect de împădurire a zonei de sud a României
Vlad Tănase și Andrei Roșu vor alerga și pentru ”Pădurea Copiilor”, un proiect de împădurire a zonei de sud a României

Vlad Tănase și Andrei Roșu sunt ambasadorii unei campanii de împădurire, ultramaratonul fiind o chemare la acţiune, astfel încât sudul țării să nu ajungă deşert sau cerc polar (manifestările extreme ale schimbărilor climatice). Cu ocazia ultramaratonului 6633 Arctic Ultra a fost creată pagina de facebook „ALEG SĂ ÎMPĂDURESC – Alergăm la extremele climatice pentru Pădurea Copiilor“, unde vor fi postate noutăţi despre cursă. „Plec cu speranța că efortul nostru nu este în van, că vor mai fi și alții care vor merge pe urmele noastre. Nu neapărat alergând sau nu neapărat acolo. Măcar cu gândul. Cu gândul la noi și la Pădurea Copiilor, proiect pentru care mergem acolo, încercând să tragem un semnal de alarmă asupra schimbărilor climatice care se întâmplă acum. Consider că am ajuns într-un punct critic, în care nu mai putem sta și doar constata. Trebuie să facem ceva. Invit oamenii să susțină această cauză printr-o donație cât de mică. Cu cinci lei plantezi și îngrijești până la maturitate un copac“, a explicat Vlad Tănase. Dacă Andrei Roșu și Vlad Tănase vor înfrunta temperaturi de sub -50 de grade și vânturi puternice, un alt susținător al campaniei de împădurire, Andrei Gligor, va alerga în aprilie la opusul climatic, temperaturi de peste 50 de grade Celsius și furtuni de nisip în Marathon de Sables.

12806208_10207825297165896_8906573029016659838_n

Andrei Roșu: Va fi o imensitate albă

Revenind la ultramaratonul de la Cercul Polar, Andrei Roșu a mărturisit pe blogul său că abia așteaptă să treacă linia de sosire și să îi sune pe cei dragi să îi anunțe că a reușit: „Vom fi noi, cei 12 participanți, o imensitate albă, frig, vânt puternic, nopți foarte lungi, disperare, disconfort fizic și psihic, durere și momente dificile. Dar și aer curat, nepoluat; camaraderie; speranță; întoarcerea la natură; explorarea limitelor; introspecții. Vom alerga, vom merge și, dacă va fi nevoie, ne vom târî pe burtă, dar nu ne vom opri. Cum pot depăși acest moment greu? Bucuria de a lua parte la un astfel de eveniment și de a ajunge la linia de finish, cu steagul României și telefonul dat acasă, cu „vă iubesc, am reușit!“.

 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS