5.6 C
Craiova
marți, 19 martie, 2024
Știri de ultima orăSport400 de luptători iau cu asalt Polivalenta

400 de luptători iau cu asalt Polivalenta

Craioveanca Miruna Stângă (în roşu) are şanse să urce pe podium
Craioveanca Miruna Stângă (în roşu) are şanse să urce pe podium

În acest sfârșit de săptămână, cei mai valoroși practicanți de lupte libere și lupte greco-romane se vor întrece pentru medalii în Polivalenta din Craiova. Sportivii cluburilor locale, CS Universitatea și CSM, sunt candidați serioși la medalii.

Zilele acestea, orașul Craiova va deveni capitala luptelor, sport practicat încă din Antichitate. Federația Română de Lupte (FRL) a oferit Băniei organizarea Campionatului Național de lupte libere și greco-romane, seniori, iar sâmbătă și duminică în Sala Polivalentă vor avea loc zeci de meciuri. Conform spuselor președintelui FRL, pe saltea vor lupta aproape 400 de sportivi. Acest campionat, organizat pe plan local de către CS Universitatea Craiova, va reuni cei mai valoroși luptători din țara noastră, unii dintre ei luptând cu șanse mari să se califice la Jocurile Olimpice de la Rio. „Acest campionat este și un criteriu de selecție pentru loturile naționale. Chiar dacă sunt deja formate, pot apărea surprize din partea unor sportivi, care pot intra în vederile selecționerilor. Avem deja un sportiv calificat la Jocurile Olimpice de la Rio, pe Alin Alexiuc, de la greco-romane, mai avem trei turnee de calificare, două în aprilie și unul în mai, și mizăm pe încă-trei patru sportivi să se califice. Și cei de la CS Universitatea au șanse“, a explicat ieri Răzvan Pîrcălabu, președintele FRL, într-o conferință de presă.
Acesta a adăugat că criteriile de calificare la Jocurile Olimpice sunt foarte dure comparativ cu alte sporturi: „La lupte, trebuie să fii foarte valoros să ajungi să te califici. S-a făcut un studiu și s-a dovedit că este mai greu să te califici la Olimpiadă decât să obții medalie. Noi avem încredere în sportivii noștri, le-am oferit stagii de pregătire internaționale în compania unor adversari din țări puternice, le-am dat medicamentație și sperăm să fie sănătoși și la turneele preolimpice să le aducă calificarea mult dorită. Sunt bani, în ultimii ani nu ne-a mai apăsat așa de tare această problemă“.

Marius Cimpoeru (stânga), Cătălin Brândușoiu, Răzvan Pârcălabu, Pavel Badea, Alin Grigore și Cosmin Cernat au vorbit despre competiția din weekend
Marius Cimpoeru (stânga), Cătălin Brândușoiu, Răzvan Pârcălabu, Pavel Badea, Alin Grigore și Cosmin Cernat au vorbit despre competiția din weekend

Pavel Badea, directorul CS Universitatea Craiova, este mulțumit de activitatea secției de lupte de la clubul pe care îl conduce și a ținut neapărat să aducă această finală în Bănie: „L-am rugat încă de anul trecut pe domnul președinte ca atunci când organizează competiții de anvergură să ia în considerare și Craiova. Suntem onorați, cu atât mai mult cu cât aici avem centrul olimpic de juniori“.
Directorul adjunct al LPS „Petrache Trișcu“, Cătălin Brândușoiu, liceu care colaborează foarte bine cu CS Universitatea, a punctat și el că, după ce condițiile de pregătire ale luptătorilor craioveni s-au îmbunătățit, rezultatele au devenit mult mai bune. „Rezultatele noastre sunt destul de bune. În 2015, am avut sportiva anului la Federația de Lupte, dar și la nivel de județ, pe Ștefania Priceputu. S-a înființat acel centru olimpic, iar LPS sprijină sportivii de mare performanță. Dacă acum câțiva ani aveam o lipsă acută de bază sportivă, acum aavem o sală destul de modernă pentru lupte și rezultatele se văd din ce în ce mai bine la competițiile naționale și internaționale“, a spus Cătălin Brândușoiu.

13 craioveni în concurs

Luptătorii craioveni au șanse reale să urce pe podium. CS Universitatea va fi reprezentat de opt sportivi, mulți dintre ei componenți ai loturilor naționale. „Avem opt sportivi, dintre care trei sunt campioni en-titre, Mădălin Mânzală, Ionuț Moise și Alexandra Anghel. Ceilalți sunt și ei medaliați, deci, pentru toți, așteptările sunt să-și păstreze medaliile de anul trecut“, a explicat antrenorul Marius Cimpoeru.
De la CSM Craiova vor concura cinci sportivi, Florin Boboc, la lupte greco-romane, Miruna Stîngă, Ana Maria Stoian, Amalia Doană și Andreea Ciurezu. Antrenorul Petre Banciu speră la una sau două clasări pe podium: „Avem șanse mai mari la o medalie, prin Miruna Stîngă, dar și ceilalți sportivi sunt în stare să prindă un loc pe podium, au calitate“. Programul Campionatului Național este următorul: sâmbătă, între 9.00 și 13.00, calificări, 16-19.00 – finale. Duminică, între 9.00 și 13.00, calificări și finale. Intrarea publicului va fi liberă.

Ștefania Priceputu, pariul lui Pîrcălabu pentru JO din 2020

Președintele Răzvan Pîrcălabu a vorbit și despre campioana europeană la cadeți, Ștefania Priceputu, din Craiova. Pîrcălabu crede în viitorul luptătoarei pregătite de Valentin Boboșca, dar le cere tututor să aibă răbdare cu ea. „Ștefania este o mândrie pentru noi. A ieșit campioană europeană la cadeți, sper să facă pasul mai sus, iar în 2020 orașul Craiova să aibă o medaliată la Jocurile Olimpice. Uneori, greșim că îi forțăm pe sportivii cei mici și când ajung la juniori deja sunt uzați, sătui de cantonamente și de slăbiri“, a avertizat șeful FRL.
În luna octombrie, tot la Craiova se va organiza Campionatul Balcanic de lupte pentru juniori la care va participa și Ștefania Priceputu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS