7.3 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSportMarius Ionescu și Claudia Ștef pleacă în Japonia

Marius Ionescu și Claudia Ștef pleacă în Japonia

Marius Ionescu şi Claudia Ştef se vor pregăti în această iarnă într-o ţară cu temperaturi mai mari, Portugalia
Marius Ionescu şi Claudia Ştef se vor pregăti în această iarnă într-o ţară cu temperaturi mai mari, Portugalia

Cei doi atleți de la CSM Craiova, calificați la Jocurile Olimpice de la Rio de Janeiro de anul acesta, au fost invitați la o serie de concursuri la Tokyo, orașul care va găzdui Jocurile Olimpice din 2020. Marius Ionescu și Claudia Ștef vor pleca astăzi spre Japonia.

Până să ajungă la Jocurile Olimpice de la Rio de Janeiro din vară, atleții craioveni Marius Ionescu și Claudia Ștef, ambii legitimați la CSM Craiova, vor participa la un eveniment de promovare a Jocurilor Olimpice din 2020, care vor fi găzduite de Tokyo. Cei doi sportivi vor pleca astăzi în Japonia, unde vor poposi o săptămână. După un antrenament în zăpadă, în parcul Herăstrău din București, maratonistul Marius Ionescu a oferit ieri pentru GdS mai multe detalii despre vizita în „Țara Soarelui Răsare“: „Sunt mai multe concursuri de promovare a Jocurilor Olimpice din 2020 și ne-au invitat la un centru de pregătire a sportivilor, aflat la vreo 30 de kilometri de Tokyo. Va fi ceva mai mult decât divertisment. Voi face și o cursă, deși nu sunt la nivelul de pregătire care să-mi permită să alerg la o competiție de nivel internațional. Sunt mai bine ca anul precedent, dar acum este an olimpic și îl abordez altfel. Glumind, putem spune că ne aranjăm din timp lucrurile pentru Jocurile Olimpice din 2020“.

Petrec iarna în Portugalia

După ce vor reveni din Japonia, atât Marius, cât și Claudia vor pleca în cantonament în Portugalia. „Voi merge în Monte Gordo pentru două luni. Ca de fiecare dată, alături de mine vor veni atât soțul meu, care îmi este și antrenor, cât și fiul nostru, Andrei“, a spus ieri Claudia, care pentru o zi a înlocuit antrenamentul prin zăpada din Parcul Tineretului cu banda de alergat de acasă.
În Portugalia vor mai ajunge și alți alergători români. „În Portugalia vor mai fi câțiva români, pentru că nu se compară condițiile meteo cu cele din România. Eu mă voi antrena cu germanii și să vedem cine va mai fi pe acolo. Nu am «iepuri», nu îmi permit să plătesc. Va fi și Nicolae Soare, care încearcă să realizeze baremul olimpic tot în proba de maraton. Stagiul este plătit de COSR“, a completat Marius Ionescu.

Ce așteptări au în 2016

Calificați pentru a doua oară consecutiv la competiția supremă, Jocurile Olimpice, Claudia Ștef, de 37 de ani, și Marius Ionescu, de 30 de ani, și-au anunțat așteptările pentru concursul din Brazilia. „Nu mi-am pus o dorință specială la trecerea dintre ani, pentru că am această dorință de când am pornit la drum. Acum este doar o reproducere a dorinței pe care mi-am pus-o mai demult. După rezultatul de la JO de la Londra, acum vreau să răzbun acel loc 38 de la Londra. Visul meu este să termin cursa de la Rio în primele zece competitoare. Este foarte greu, dar nu imposibil, și ar fi o încununare a muncii mele de atâția ani“, a mărturisit mărșăluitoarea care de mai bine de două decenii se menține în prim-planul mondial al acestei probe.
Și Marius Ionescu și-a mărturisit speranțele pentru 2016: „Vreau o clasare cât mai bună la Jocurile Olimpice, un record personal sau național, la care sper să ajung cu pași mici, dar siguri“.
Prima competiție la care ar putea participa Claudia Ștef este cursa de Dudince din Slovacia, din 19 martie, iar dacă nu va merge acolo va participa sigur la etapa de la Rio Major, în 9 aprilie, din cadrul circuitului IAAF de marș. În ceea ce-l privește pe Marius Ionescu, „Piciul“ va urma același traseu ca în 2015, care va începe cu cursa de 20 de kilometri de la Van Alphen din Olanda. Apoi vor urma niște teste, dar cel mai important concurs pentru el este, așa cum era normal, cel de la Rio.

„Dacă nu se schimbă lucrurile, în 2020 nu vom avea mai mult de 20 de sportivi calificați“

România are până acum 30 de sportivi care au obținut calificarea la Jocurile Olimpice de la Rio, iar mulți oameni din lumea sportului sunt sceptici în ceea ce privește șansele ca numărul lor sau al medaliilor să crească. Claudia Ștef susține că acest declin era de așteptat: „Este normal acest declin, în condițiile în care toate celelalte țări au progresat, ca și metodică și psihologie, și au transformat sportul într-o afacere care le face o imagine bună, iar la noi este invers. Nu există nici investiții, nici interes. S-a atras de mult atenția. Sportivii fac performanță în virtutea inerției. Dacă nu se vor schimba lucrurile, la JO din 2020 nu vom avea mai mult de 20 de sportivi calificați“.
Mărșăluitoarea a vorbit și despre hotărârea guvernului care a aprins spiritele în sportul românesc. Mai exact, după ce handbalistele din naționala României, clasate pe locul 3 la CM, au primit premii suplimentate, mai mulți medaliați în 2015 de la sporturile individuale au cerut să aibă și ei parte de același tratament. „Nu sunt eu în situația de a fi premiată pentru vreo medalie cucerită în 2015, dar nu pot să nu fiu alături de Marian Drăgulescu și de ceilalți medaliați care își apără drepturile și își doresc ca munca lor să fie apreciată. Mi s-a părut o discriminare foarte mare. Nu am nimic cu faptul că handbalistele au primit bani mai mulți, nu le contest meritele, ci contest atitudinea unor oameni. A declarat cineva că sporturile de echipă o duc rău din punct de vedere financiar, dar eu zic că nu este așa pentru că acei sportivi au salarii poate de mii de euro, în majoritatea cazurilor veniți din partea primăriilor, pentru că cluburile respective sunt finanțate de municipalități, în timp ce la sporturile individuale putem primi lunar decât maximum 1.000 de lei pe lună indemnizație. Dacă toți cei 30 de sportivi calificați la Jocurile Olimpice de la Rio, care practică sporturi individuale, ar refuza să meargă acolo, poate atunci am fi apreciați mai mult!“, a încheiat sportiva.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS