10.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSportPătrașcu: Avem peste 60 de fotbaliste legitimate la Real

Pătrașcu: Avem peste 60 de fotbaliste legitimate la Real

Cele mai mici dintre fotbalistele de la Real Craiova sunt pe primul loc în seria lor din Liga a II-a
Cele mai mici dintre fotbalistele de la Real Craiova sunt pe primul loc în seria lor din Liga a II-a

La sfârșitul săptămânii trecute, s-a tras cortina peste competițiile de fotbal feminin. Invitat la emisiunea „Repriza de Sud“ de la Alege TV, antrenorul clubului Real Craiova, Sorin Pătrașcu, a făcut o analiză a parcursului celor trei echipe ale clubului în prima parte a campionatului și a vorbit despre lipsuri și obiective mărețe.
GdS: Echipa Real Craiova, din Superliga Națională, a încheiat anul 2015 pe locul patru. Ați disputat zece meciuri, cu cinci victorii și tot atâtea înfrângeri. Cum vedeți parcursul echipei în sezonul de toamnă?
Sorin Pătrașcu: S-au disputat șapte etape din tur și alte trei din retur. Suntem în grafic, având în vedere că noi avem ca prim obiectiv clasarea pe unul din primele patru locuri care ne permite participarea în play-off. După aceea, urmează alt obiectiv pentru noi: obținerea unei medalii. A devenit o regulă pentru Real Craiova ca, o dată la doi ani, să urcăm pe podium. Sezonul trecut ne-am clasat pe locul patru, acum urmează medalie din nou și, de ce nu, participarea într-o competiție europeană.

„Mă așteptam mai mult din partea unor sportive“

GdS: Randamentul fetelor v-a mulțumit?
S.P.: Am o nemulțumire vizavi de unele meciuri. La Odorhei am sperat într-un rezultat favorabil, dar am pierdut cu 3-2. Din punct de vedere al lotului, avem valoare, prin jucătoarele transferate în vară, dar mă așteptam mai mult din partea unor sportive care au trecut pe la loturile naționale. Nicoleta Bărbos, unul dintre cei mai buni atacanți, a trecut printr-o fază de readaptare la rigorile unei echipe valoroase. Ea a venit de la o echipă slabă, FC Brazi. I-a fost mai greu la început, dar acum și-a intrat în mână, cum se spune. Este golghetera echipei noastre, cu opt goluri, și sunt sigur că în retur își va arăta adevărata valoare. Mai sunt nemulțumit de unele jucătoare care nu s-au prezentat la meciuri. Practic, m-au determinat să renunț ușor la ele. Este cazul Andreei Cojocaru, jucătoare de lot național în anii trecuți. Nu a reușit să-și ia transferul cu serviciul la Craiova și am renunțat la ea. Este o jucătoare valoroasă, dar nu participă la nici unul dintre cele patru antrenamente din săptămână și am renunțat la ea.
GdS: Aveți emoții legate de accederea în play-off sau sperați chiar să abordați această fază a competiției de pe un loc mai bun, cu un număr mai mare de puncte în vistierie?
S.P.: Programul celor patru etape rămase din sezonul regulat ne avantajează. Avem meci acasă cu Iași, echipa aflată pe locul trei, la trei puncte în fața noastră, și sperăm că vom câștiga, astfel încât să urcăm pe locul trei.

Cele mai bune aleg străinătatea

GdS: Criza financiară a dus la pierderea mai multor jucătoare valoroase, care au ales să ia calea străinătății.
S.P.: Așa este. În ultimul an, am pierdut șase jucătoare valoroase, care au hotărât să joace în străinătate, pe bani. Majoritatea cluburilor din România nu sunt sprjinite financiar. Nici Real care nu beneficiază de ajutor decât de la directorul executiv Fane Văduva și de la Popescu Sorin, un prieten al clubului. Am pierdut-o pe Olga Iordăchiuș, pe Ristache, Hornea, Stanciu, toate plecate la echipa Famagusta, în Cipru. Nu am avut cum să le opresc. Apoi am pierdut-o pe Bârdea, care a plecat în Spania, ceva mai devreme a plecat și Vâlciu, „Creața“, cum îi spunem noi. Am încercat să înființăm alte două echipe, să avem o piramidă. Una în Liga I, Real II, iar la Liga II de tineret, Real III. Ne-am propus să creștem jucătoare tinere, care să progreseze și să ajute echipa mare.

Fotbaliste de la 12 ani

GdS: Federația Română de Fotbal a dezvoltat în Dolj un proiect prin care să atragă fetele către practicarea fotbalului. Ați făcut parte din proiect?
S.P.: În luna iunie a acestui an, s-a desfășurat o competiție organizată de AJF și Inspectoratul Școlar Județean. Am participat și noi și am descoperit câteva sportive pe care le-am legitimat: Diana Firan, Loredana Stanciu, Veronica Neagoe, de la echipa Școlii Generale Giurgiță. Împreună cu Matei Croitoru și Florin Tucă am închegat echipa de Liga I, care zic eu că în trei luni va propulsa spre prima echipă câteva jucătoare. Este vorba despre Genoveva Roșie, Ana Maria Vlădulescu, Neagoe, Firan, Amalia Bobârneci. La finalul acestui an se află pe un loc cinci mulțumitor.
La nivel național s-a înființat Liga a II-a, pentru fete cu vârste între 12 și 16 ani. Suntem pe primul loc în grupa noastră, acolo unde avem ca adversare echipe din Severin, Nucet și Alexandria.

„Vrem jucătoare din Dolj și județele limitrofe“

GdS: Dacă vă plângeți de lipsa banilor, nu este greu să aveți trei echipe?
S.P.: Este foarte greu cu o echipă, darămite cu trei, dar mi-am dorit înființarea a echipei a doua, necesară, deoarece avem un lot numeros, peste 60 de sportive legitimate. Aveam nevoie să progreseze, iar progresul se face prin meciuri. Strategia este de a crește propriile jucătoare din Dolj și județe limitrofe și am făcut un prim pas. La echipa a doua avem 22 de jucătoare, aproape toate din Craiova, Giurgița și Leșile. Cele din mediul rural au făcut sacrificii, au venit o dată sau de două ori la antrenamentele săptămânale, acum vrem să le transferăm la un liceu din Craiova, să participe la toate antrenamentele.
GdS: Ce perspective au jucătoarele de fotbal în România? Cele mai bune ajung să se întrețină din această activitate, joacă la echipe mari din străinătate?
S.P.: Majoritatea fetelor de la lotul de senioare evoluează în străinătate. Acum suntem în cursa de calificare, în premieră, la Campionatul European al senioarelor, iar cota lor va crește.
GdS: Cât câștigă o fotbalistă în România?
S.P.: Sumele sunt foarte mici. Nu este cazul nostru, căci nici o jucătoare nu are salariu. Nu am atras oameni de bine, care să ne sponsorizeze această disciplină frumoasă, ce a evoluat foarte mult în ultima perioadă la nivel mondial. La Târgu Mureș, fetele au salariu de 300-500 de euro pe lună. La campioana Olimpia Cluj, care a ajuns până în 16-ile Ligii Campionilor, salariile sunt mult mai mici.

Visează la Liga Balcanică

GdS: Vorbeați în dese rânduri despre o participare în cupe europene a echipei Real.
S.P.: Din ediția 2016-2017, UEFA are un proiect-pilot prin care echipele clasate pe locurile doi-trei din campionatele țărilor care vor adera la această competiție să participe la o competiție gen Liga Balcanică. Acolo ne dorim să ajungem și noi, dar avem nevoie de sprijin financiar să întărim echipa.

Nu au avut bani de banchet

GdS: Ce le-a lăsat fetelor în ghete Moș Nicolae?
S.P.: Mai nimic. Ne-am fi dorit ca, după ultimele jocuri, fie că ne referim la prima, a doua sau a treia echipă, fetele să beneficieze de un minibanchet, dar avem multe probleme financiare, plata căminelor unde sunt cazate fetele, cheltuieli cu baremul de arbitraj, ambulanța, medicii, plecarea lor spre casă, și nu s-a putut. Vom face la final de sezon, ca întotdeauna. Acum îmi doresc un minicantonament, să ne prezentăm la primul meci oficial capacitați la efort maxim.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS