7.3 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSportGeolgău nu concepe decât victorii cu Finlanda și Feroe

Geolgău nu concepe decât victorii cu Finlanda și Feroe

Geolgău îşi doreşte ca naţionala României să obţină victorii atât cu Finlanda, cât şi cu Feroe (Foto: Alexandru Vîrtosu)
Geolgău îşi doreşte ca naţionala României să obţină victorii atât cu Finlanda, cât şi cu Feroe (Foto: Alexandru Vîrtosu)

Fostul mare fotbalist al Craiovei Maxima și component al naționalei României între anii 1980 și 1988, Gheorghiță Geolgău, a vorbit cu GdS despre cele două meciuri de foc ale tricolorilor din preliminariile CE din 2016, cu Finlanda (mâine, de la 21.45, pe Arena Națională) și Insulele Feroe (duminică, de la 19.00, la Torshavn), subliniind faptul că ne putem considera calificați doar cu două victorii. Șef al departamentului de scounting al CS Universitatea Craiova, Geolgău a salutat revenirea trupei lui Emil Săndoi și a admis că are mari așteptări de la fotbaliștii actuali ai Craiovei în retur.
GdS: România este pe cale să pună punct perioadei negre și să meargă la un turneu final după multe eșecuri. Cum vedeți ultimele două meciuri, cu Finlanda și Insulele Feroe, din preliminariile CE din 2016?
Gheorghiță Geolgău: Programul ne avantajează, din punctul meu de vedere. Jucăm acasă cu Finlanda, o contracandidată cu șanse mici, ce-i drept, și apoi în Feroe, deci nu le consider meciuri foarte grele, dar fotbalu-i fotbal și nu-i bine să zici niciodată că ai jocuri ușoare. Totuși, ținând cont de valoarea loturilor, de istorie și așa mai departe, ar trebui să luăm maximum de puncte.
GdS: Ar fi suficientă o victorie?
G.G.: Ca să fi sigur de calificare e bine să câștigi și cu Finlanda, dar și în Feroe.

„Trebuie să avem un comportament foarte curat cu Finlanda“

GdS: Comisia de Apel a UEFA a decis că România – Finlanda se va disputa cu spectatori, cum comentați?
G.G.: Evoluând acasă, cu spectatori, e mult mai bine. Pe jucători nu-i interesează lucrurile astea legate de amenzi și de regulamente. Ei sunt cei care fac spectacolul, iar spectatorii ar trebui să fie conștienți de ceea ce înseamnă comportările nesportive. Am fost la Budapesta în urmă cu o lună, am stat foarte aproape de sectorul unde erau suporterii români și am fost dezamăgit de comportamentul lor. Când joacă echipa națională nu-i normal să te răfuiești pentru nu știu ce orgolii legate de echipa de club, și aici mă refer la fanii dinamoviști și la cei steliști, pentru că restul au fost cuminți. Am fost fotbalist și nu mă interesa din ce galerie fac parte cei din tribune când eram la națională. Vedeam pancarte pe care scria „Vrancea e cu voi“, „Craiova e cu voi“ etc. Deci jucătorii așteaptă încurajări, nimic altceva. Când ești la un meci al naționalei reprezinți poporul român și de asta n-am înțeles atitudinea suporterilor. Dacă vor continua să aibă comportamentul ăsta, cu siguranță vom fi taxați de UEFA, nu ne mai iartă. Ungurii, că ne-au huiduit imnul, sunt obligați să joace fără spectatori la meciul cu Feroe. Se pune mare accent pe chestiile astea de integritate și fair-play, așa că trebuie să avem un comportament foarte curat cu Finlanda.
GdS: Ne va fi greu la Tórshavn, un oraș și un stadion pe care le cunoașteți foarte bine?
G.G.: Am stat șase ani acolo, așa că… N-aș vrea să vorbesc acum despre jocul cu Insulele Feroe, pentru că toată ecuația depinde în mare măsură de confruntarea cu Finlanda. Oricum, naționala feroezilor nu mai este cea din urmă cu 15-20 de ani, când le umpleam noi plasa de goluri.

„Am rămas surprins când am văzut lotul“

GdS: Cum comentați convocările făcute de Anghel Iordănescu? Suporterii Craiovei se așteptau să-i vadă la lot pe Bogdan Vătăjelu și Cristi Bălgrădean.
G.G.: Și eu am rămas surprins când am văzut lotul. Mă aștepam să-l văd în lot și la Budapesta pe Vătăjelu. Când vorbești și nu ai nici un jucător de la CS Universitatea Craiova în lot sună a critică și vreau să mă abțin. Nu am criticat nici un selecționer, nici măcar atunci când eram jucător și eram sau nu în lotul echipei naționale. La meciurile astea două, după cum a jucat în ultimele două luni, ar fi trebuit să facă parte din lotul mare și Andrei Ivan. Și nu numai el, mai mulți jucători tineri din România, născuți în 1996, gen Pușcaș, sau 1997, și aici îi avem pe Ivan, Nedelcu și Manea, de la Viitorul, apoi în 1998 ar fi Ianis Hagi. Jucătorii ăștia, ușor-ușor ar fi trebuit luați în angrenajul primei echipe a României. M-aș fi bucurat să văd mai mulți fotbaliști de la Craiova la lot, dar mă consolez cu faptul că îi avem acolo pe Silviu Lung Junior și Valerică Găman, jucători crescuți aici, care dintr-o conjunctură nefavorabilă nu se află în lotul CS Universitatea.

Încântat de revenirea trupei lui Săndoi

GdS: Pentru că tot ați pomenit de Craiova, CS Universitatea și-a revenit și, în sfârșit, mai zâmbim și noi.
G.G.: E frumos când legi mai multe victorii și aduni puncte frumoase. Am trecut iarăși de la agonie la extaz, la Cluj. Victoria obținută la CFR în prelungiri înseamnă foarte mult pentru echipă. În general, golurile marcate pe final de meci, ce îți aduc și victoria, sunt cele mai „dulci“. Bucuria este mult mai mare decât dacă ai fi câștigat cu 3-0.
GdS: Suntem la un pas de play-off, este obiectul realizabil?
G.G.: Pe mine mă interesează după 26 de etape să fim în primele șase clasate. Restul calculelor vă rămân vouă, ziariștilor, și suporterilor. Mai sunt 13 meciuri de jucat… Important este că ai un nucleu de șapte-opt jucători buni, iar unii cochetează cu echipele lor naționale și mă refer la Zlatinski – la naționala Bulgariei, Kay și Nuno Rocha la cea a Insulelor Capului Verde, Ivan la reprezentativa de tineret a României. Acestora li se adaugă câțiva jucători tineri care vin tare din urmă și care merg la loturile naționale de juniori. Asta mă bucură foarte mult și am pretenția să privesc în perspectivă. De asta îmi pare rău că nu-i avem la Craiova pe Găman sau Lung Jr., dar ușor-ușor o să ne îmbogățim și noi lotul cu valori autohtone, care să reprezinte Craiova la lotul naționalei mari în curând. Pentru asta ne trebuie timp și multă chibzuință.

„Lotul ne dă speranțe la rezultate bune“

GdS: Să ne așteptăm la o altă Craiova în retur?
G.G.: Programul nu va fi ușor, dar lotul este bun. Va fi un nou început, băieții și-au revenit și vor să arate tuturor că au valoare, dar niciodată nu putem să știm rezultatele dinainte. Uită-te la Chelsea, care a fost campioană și nu mai învinge pe nimeni și de asta mă rezum să spun că lotul pe care îl are CS Universitatea Craiova îți dă speranțe la rezultate bune. Trebuie să așteptăm să vedem cum se vor desfășura meciurile și să-i susținem pe băieți. Puteam să avem cu cinci-șase puncte mai mult acum, la final de tur, dar s-a ratat incredibil și asta o știe toată lumea.
GdS: Nu ne-ar mai trebui cumva și un vârf de gura porții?
G.G.: Atacanții pe care îi ai acum sunt buni, dar trebuie să le dai credit și ușor-ușor vor confirma, pentru că au valoare. Dacă nu aveau, nu erau aici. Nu e ușor să aduci un fotbalist foarte bun, care să se și acomodeze repede. Un exemplu l-a oferit Steaua, l-a adus pe Tade, care la Cluj juca foarte bine și la ei nu a făcut mare lucru. Și Țucudean la fel. Hai să avem răbdare cu cei pe care îi avem și cred că știu ce spun, pentru că sunt de 40 de ani în fenomen.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS