14.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăSportDouă prietene s-au bătut între ele pentru aur

Două prietene s-au bătut între ele pentru aur

Cristina Băran (stânga) şi Liliana Tudor şi-au împărţit pumni în ring, dar au rămas bune prietene (Foto: Daniela Mitroi-Ochea)
Cristina Băran (stânga) şi Liliana Tudor şi-au împărţit pumni în ring, dar au rămas bune prietene (Foto: Daniela Mitroi-Ochea)

Pugilistele craiovene Cristina Băran și Liliana Tudor, colege de antrenamente și bune prietene, au fost adversare în finala Campionatului Național, desfășurat recent la Câmpulung. Sportivele de la CSM Craiova sunt obișnuite să lupte una împotiva alteia la antrenamente, dar acum miza era mare, titlul de campioană națională la categoria 46 kg junioare. Meciul din finală nu a ținut mult pentru că Ion Joița, antrenorul celor două fete, a decis să arunce prosopul. Cristina Băran a devenit campioană națională, prin abandonul Lilianei Tudor, în debutul reprizei a doua. „Cristina Băran face box de trei ani, Liliana doar de șase luni, nu avea ce să facă. În prima repriză, Liliana a scăpat o dreaptă, iar după aia Cristina a început să lovească și ea, și am hotărât să oprim meciul“, a povestit maestrul Joița pentru GdS. „Nu puteam să o lovesc prea tare pe Liliana, era cea mai bună prietenă a mea. Bine că s-a terminat meciul repede. Este prima mea medalie de aur la Campionatul Național și sunt tare fericită“, a completat proaspăta campioană. La categoria 46 kg au participat trei sportive. Astfel, în semifinale, Tudor a stat, iar Băran a învins o clujeancă prin abandon în prima repriză.

Ion Joița este mândru de sportivele sale
Ion Joița este mândru de sportivele sale

 

Joița: Dacă e nevoie, vând ceva din curte să merg cu ea la concurs

Ion Joița îi prevede un viitor strălucit Cristinei Băran. „După părerea mea, este cea mai talentată junioară din țară, indiferent de categorie. Pare firavă, dar are o răutate în ea… Acest titlu la junioare reprezintă începutul performanței. Anul acesta a luat și locul doi la Cupa României, și locul cinci la Campionatul European din Ungaria. Pe termen lung, mă gândesc la Jocurile Olimpice din 2020, iar pentru 2016 vreau ca sportiva mea să ia medalie la Europene și Mondiale. Voi merge cu ea la concurs, chiar dacă va fi nevoie să vând ceva din curtea mea ca să fac rost de bani să o însoțesc. Acum nu am mers cu ea în Ungaria și mi-a simțit lipsa“, a mai spus antrenorul voluntar de la CSM Craiova.
După ce sportivele sale au urcat pe podium, Joița se așteaptă ca acestea să aibă și beneficii materiale de la club. Până acum, Băran primea o indemnizație de 200 de lei pe lună, iar Liliana Tudor încă nu a obținut vreun leu din sportul cu mănuși.

Nu au avut bani de tricouri de campioane

Vorbind despre Campionatul Național feminin, Joița a spus că nivelul a fost unul foarte slab față de anii trecuți și a sancționat proasta organizare: „Mă gândeam că, spre deosebire de Cupa României, vor veni mai multe fete și mai pregătite, dar nu a fost așa. E greu să progresezi astfel. Nu se mai chinuie antrenorii să pregătească fete. Eu în sală sunt foarte dur, fac pregătire așa cum făceam când eram sportiv la lotul olimpic. Păcat că fetele nu au parte de mai multe meciuri de pregătire pentru că nu ne permitem să mergem până la Tulcea sau Buzău pentru sparring-uri puternice. La Câmpulung m-a surprins neplăcut faptul că cei de la federație nu au dat câștigătoarelor tricouri de campioane. Au zis că nu sunt bani. E sărăcie mare în box!“.

Aproape toate participantele au luat medalie

La Campionatul Național, o altă craioveancă, Dora Mustățea, a obținut medalia de bronz la seniori, la categoria 51 kg, distincția obținută de eleva lui Ion Dragomir intră în visteria cluburilor CSM Bistrița şi CFR Marfa IRLU  Craiova. Alte trei reprezentante ale cluburilor oltene au obținut medalii de aur: Florina Radu (Slatina) – categoria 75 kg senioare; Roxana Pătraşcu (Târgu Jiu) – categoria 69 kg senioare și Niculina Lazăr (Severin) – 57 kg junioare. Medaliată cu argint a fost Ionela Zaharescu (Severin) – categoria 57 kg tineret, iar în posesia medaliei de bronz au intrat Denisa Pârvulescu (Severin) – categoria 54 kg tineret, Ionela Lazăr (Severin) – 60 kg senioare și Maria Tudorana (Slatina) – 66 kg junioare.
Conform publicației Sport în Muscel, 86 din cele 88 de participante la Campionatul Național au fost medaliate, existând și situații când nu au câștigat nici un meci în ring.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS