5.3 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSportBoxul a stârnit discuții aprinse în consiliul local

Boxul a stârnit discuții aprinse în consiliul local

Se anunţă vremuri bune pentru boxul craiovean. După lungi dezbateri, în consiliul local s-a votat ieri înfiinţarea secţiei de box la SCM Craiova, ceea ce înseamnă bani şi condiţii mai bune pentru sportivi şi antrenori
Se anunţă vremuri bune pentru boxul craiovean. După lungi dezbateri, în consiliul local s-a votat ieri înfiinţarea secţiei de box la SCM Craiova, ceea ce înseamnă bani şi condiţii mai bune pentru sportivi şi antrenori

Sportul, mai exact boxul, a acaparat atenția reprezentanților municipalității craiovene, care în cadrul ședinței de ieri a consiliului local au dezbătut mai bine de o jumătate de oră subiectul înființării unei secții de box la SCM, club finanțat de Primăria Craiova.
Punctul 13 de pe ordinea de zi a împărțit consilierii în două tabere. Unii aduceau argumente pentru înființarea secției de box, alții, cei din opoziție, încercau să explice că, dacă la un club cu sporturi de echipă se va introduce un sport individual, atunci și ceilalți performeri din oraș de la atletism, tenis, scrimă și alte ramuri vor dori să ajungă sub umbrela SCM. S-au schimbat replici mai ca loviturile într-un meci de box, iar discuțiile în contradictoriu au fost, în principal, între consilierul Pavel Badea și primarul Lia Olguța Vasilescu.

Badea: Să nu deschidem cutia Pandorei

Badea, care este directorul CS Universitatea, club cu care SCM este asociat pentru echipele de volei și baschet, a spus că nu înțelege de ce două propuneri anterioare, de înființare a unor secții de scrimă și tenis de masă la SCM, au fost refuzate, iar acum se vrea secție de box.
„SCM a fost înființat în cadrul primăriei pentru a susține sporturile de echipă. Acum trei luni am avut pe ordinea de zi dorința de a înființa secții de scrimă și tenis de masă. Le-am refuzat pe acest considerent. În momentul în care vom accepta alt sport individual vom deschide o cutie a Pandorei. Nu am nimic împotriva boxului, dar și așa avem resurse limitate financiar. Acum o lună am desființat echipa de baschet fete. Vom da un ton de neseriozitate și inconsecvență. S-ar putea ca luna viitoare să ne vină o cerere pentru karate, sport pe care doamna primar îl iubește și nu poate să refuze, sau pe alte sporturi. Sporturile individuale să rămână în cadrul celorlalte cluburi din oraș“, a spus Badea.

Lia Olguța Vasilescu: Sporturile de echipe consumă mulți bani

Primarul Craiovei i-a răspuns consilierului Badea, totodată lăsând să se înțeleagă că preferă ca municipalitatea să investească în sportivii care obțin performanță, nu în sportivi străini de la echipe de sală care „vin de peste mări și țări și joacă dacă au chef sau nu“.
„Eu iubesc karatele, sunt antrenor de karate, și nu am avut până acum ideea să le introduc la SCM, deși au cel mai mare număr de medalii. Dumneavoastră ați fost fotbalist, iubiți fotbalul. Când ați venit la mine cu regretatul Stroe să înființăm echipa de fotbal am fost de acord, deși nu am fost fotbalistă. Nu știu dacă îmi place boxul mai mult ca fotbalul. Cred că nu, dar consilierii decid dacă introduc boxul, nu eu. Spuneți că în urmă cu ceva ani s-a stabilit ca sporturile de echipă să fie preluate de primărie. Eu v-am zis că ați luat o decizie păguboasă, pentru că au nevoie de cea mai mare finanțare. Dăm bani la un sportiv foarte bun de baschet, un american, 6.000 de euro, să zicem, dar în schimb ne preocupăm mai puțin de sportivii Craiovei care aduc medalii. CSM a avut anul trecut 104 medalii la sporturi individuale, cu 600.000 de lei. Dumneavoastră, la Universitatea cu 400.000 de lei ați obținut 40 de medalii sau, iertați-mi ignoranța, dar nu știu. SCM, alimentat cu 8 milioane de lei, a obținut o medalie de bronz la volei. Sporturile de echipă consumă foarte mulți bani, iar performanțele nu sunt la nivelul la care ne-am așteptat să fie. S-a mărit bugetul, tocmai ca să se facă performanță, dar, din păcate, în afară de echipa de volei suntem tot pe undeva pe acolo, ne batem de multe ori să nu retrogradăm. Echipa de baschet fete chiar avea o problemă, în fiecare an era la retrogradare. Nu retrograda pentru că nu urcau alte echipe. Și atunci rămânea în prima ligă, cu 600.000 de lei“.

Consilierii, interesați de subiect

Au mai luat cuvântul consilierii Marin Nicoli, care a argumentat că „avem mulți copii zburdalnici în oraș, iar boxul îi educă“, Ionel Pană, care vrea cât mai multe secții la SCM, dar cu condiția să se facă performanță, dar și Dan Cherciu, care a dorit să afle ce se va întâmpla în viitor. „Ce ne facem dacă viitoarea majoritate va avea o simpatie față de alt sport? Nu am nimic cu boxul, dar avem nevoie de lucruri clare, să știm spre ce ne îndreptăm“, a spus Cherciu. Despre subiect au mai vorbit și alți doi consilieri, Bianca Predescu și Vergil Toader.
Primarul Craiovei a replicat: „Nu am nimic împotriva sporturilor de echipă și nu vreau să tai din finanțare. Eu m-aș fi concentrat foarte mult pe sporturi individuale. Acum nu mai putem da bani pentru campioni doar pentru că am desființat echipa de fete care nu aducea nici un rezultat?“.
Într-un final, proiectul s-a supus la vot și a trecut, cu patru abțineri. Rămâne de văzut care va fi suma alocată pentru noua secție, cine vor fi sportivii și antrenorii care vor fi aduși și cât va dura până când reprezentanții unui alt sport cu rezultate bune vor să facă și ei parte din SCM.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS