12.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSportVali David: Văd portari în Liga I care nu știu să așeze un zid

Vali David: Văd portari în Liga I care nu știu să așeze un zid

Vali David îl apreciază pe Cristi Bălgrădean de la CS Universitatea Craiova (Foto: Alexandru Vîrtosu)
Vali David îl apreciază pe Cristi Bălgrădean de la CS Universitatea Craiova (Foto: Alexandru Vîrtosu)

Fostul portar Valentin David, antrenor la CSJ Știința U Craiova, a vorbit, în cadrul emisiunii „Repriza de Sud“, de la Alege TV și Radio Sud, despre primele etape scurse din Liga I, considerând-o pe CS Universitatea Craiova ghinionistă în disputele de până acum și a avertizat că ASA Târgu Mureș, adversara de duminică a grupării din Bănie, nu este o echipă pe care să o tratezi superficial, dar care poate fi învinsă.
„Craiova a avut ghinion în aceste meciuri de până acum, și vă spun că nu este în criză, pentru că jocul este bun, își creează multe ocazii de poartă, doar golurile au lipsit. Vor veni și ele, nu trebuie să ne impacientăm, pentru că Emil Săndoi și Sorin Cârțu sunt antrenori buni, cu experiență, și știu ce au de făcut. Mi-e tare frică însă de meciul de la Târgu Mureș. Chiar dacă au probleme de nivel financiar, acolo sunt jucători maturi, care au confirmat în campionatul de anul trecut, chiar dacă au plecat șapte inși între timp. Sunt periculoși și trebuie să fim atenți, dar trebuie să mergem la Târgu Mureș cu gândul de a câștiga. Altfel trec etapele și nu trebuie să pățim ce s-a întâmplat în campionatul trecut la începutul turului. Nu trebuie să dăm vina numai pe portari pentru ce s-a petrecut în ediția precedentă, pentru că nici goluri nu au prea fost marcate. A fost un portar cu care s-a promovat, Bojan Brac, însă este adevărat că, atunci când urci la alt nivel, ai nevoie de alt tip de jucători. Întotdeauna trebuie să începi de la portar și îți trebuie unul cu experiență, ceea ce s-a și adeverit mai târziu, prin venirea lui Bălgrădean. Părerea mea este că «Pufi» este în primii trei portari din țară“, a explicat fostul goalkeeper al formațiilor FC Olt Scornicești (1985-1990), FC Caracal (1990-1991), FC Universitatea Craiova (1991-1992, 1995-1996, 1996-1999), Jiul IELIF Craiova (1991-1992), Electroputere Craiova (1992-1995), Steaua București (1994-1995), FC Brașov (1995-1996), Flacăra Horezu (1998-1999), Flacăra Râmnicu Vâlcea (1999-2000), Extensiv Craiova (1999-2000), SV Hannover 96 (1999-2000) și Hapoel Bnei Sacnin (2000-2001).

„Când ajungi în Liga I, bagajul tău de cunoștințe trebuie să fie complet“

Antrenor cu portarii la Internațional Curtea de Argeș în mandatului lui Ștefan Stoica, după aceea la CS Turnu Severin cu Marian Bondrea și apoi la Pandurii Târgu Jiu și Rapid făcând parte din staff-ul lui Cristi Pustai, Valentin David a vorbit și despre schimbările sesizate în „comportamentul“ celor dintre buturi, admițând că goalkeeperii din România nu mai au „priză“ la minge, dar au un joc de picior foarte bun.
„Portarii din prezent au progresat foarte mult în privința lovirii mingii cu piciorul, însă au pierdut ceva inițial: priza. Prinderea balonului a dispărut total! Că e minge căzută, șutată sau centrată, portarii boxează imediat, o resping. Nu mai ies pe centrare să o prindă, cum era înainte. La noi erau niște reguli, iar Silviu Lung știe despre ce vorbesc: orice minge ajunsă în careul mic trebuia să o prindem. O respingeam doar dacă avea o oarecare dificultate, dacă aveam un adversar în față sau terenul era umed. Abecedarul nostru ăsta era. Recunosc însă că aveam probleme la jocul de picior. Nu eu, ci portarii în general. Aici se «remarcau» Prunea, Gabi Boldici, nea Silviu… Erau portari care stăteau slab la jocul cu piciorul, însă punctau foarte mult la celelalte capitole. Dacă îl întrebam pe nea Gabi de golul încasat de Stăncioiu de la Budescu, la Astra – ASA 1-5, când i-a trecut mingea printre mâini, îmi spunea că el sărea și o scotea cu capul. Așa glumește dânsul în general. Nu știu ce s-a întâmplat acolo. Budescu bătea altfel loviturile libere. Când eram la Rapid am simțit-o pe pielea noastră, când i-a dat lui Buchta în vinclu, bară-gol. Nu se mai pune preț pe așezarea zidului. Văd portari de la Liga I care nu știu să așeze un zid. Când știu că am în față un executant bun de lovituri libere, îmi acopăr unghiul foarte bine, cu jucători înalți. Vorbesc înainte de meci cu antrenorul și îi explic: pentru siguranța mea, trebuie să vină în zid jucătorul următor, nu îmi trimiți pe cine vrei. Sunt niște reguli apărute acum, fundașul dreapta trebuie să stea lângă bară, altul nu știu ce să facă… Nu, îmi iau cei mai înalți jucători pentru cei care execută tehnic. Dacă ai în față jucători care execută tare, cum era Mironaș pe vremea noastră, pui din ăștia mai micuți“, a explicat Vali David.
„Vorbind de nivelul Ligii I, responsabilitatea nu este a antrenorilor cu portarii, pentru că e caraghios să te învețe cineva la un astfel de nivel, deși mie mi s-a întâmplat odată să rămân surprins de Mingote. Jucam în Liga Europa și la un meci acasă nu a știut să aranjeze zidul. Mi-a zis că el așa a învățat să-l aranjeze și a fost singura dată în viața mea când am rămas fără cuvinte. Responsabilitatea este 100% a portarului. Bagajul tău de cunoștințe, când ajungi în Liga I, trebuie să fie complet și nu mă refer numai la portari când afirm asta. Îmi aduc aminte că mă certam cu Olăroiu pe caseta video cu jocul adversarilor, când eram în cantonament în Lunca Jiului. El se uita la atacanți și eu voiam să văd ce jucători bat loviturile libere, iar până la urmă am aruncat cu telecomenzile în pereți,
le-am spart. Studiam mai mult adversarii înainte“, a completat antrenorul de 46 de ani.

„Când sună Pustai, mi-am luat geanta și am plecat“

Întrebat de oferte, Valentin David a afirmat că momentan sunt contacte doar din Emiratele Arabe Unite și că a convenit cu Cristi Pustai să mai aștepte, neexcluzând o revenire în Liga I.
„Avem oferte, cum e la modă acum, din Emiratele Arabe Unite. Nici acolo nu umblă câinii cu covrigi în coadă. Sunt antrenori neplătiți cu lunile. Depinde unde te duci. Trebuie să caști bine ochii înainte să semnezi. Avem un impresar care se ocupă de așa ceva, iar deocamdată sunt în «emiratele» CSJ Știința U Craiova.
Nu-mi mai fac planuri de viitor. Când sună Pustai,
mi-am luat geanta și am plecat. E ușor de făcut valiza să pleci la o echipă, pentru că acolo ți se oferă absolut totul. Noi ne luăm doar partea civilă, ca să zic așa. Nici din țară nu ne-ar displace să avem oferte, dar nu poți găsi acum, e prea devreme. Nu sunt un antrenor care aduc ghinion altora, dar e clar că odată ce avansezi în campionat se creează locuri de muncă. Vorba lui nea Țâcă Zamfir: când ajungi în vârful pomului, sunt 20 care scutură ca să cazi de acolo. Nu e o mare afacere să prinzi o echipă în România, dar dacă se oferă e OK. Nu mai alergăm după bani mulți, ne e dor de un club care să ne ofere stabilitate financiară și liniște, cum a fost la Pandurii“, a încheiat Valentin David.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS