14.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăSportPugiliști din 11 țări urcă în ring la Polivalenta din Bănie

Pugiliști din 11 țări urcă în ring la Polivalenta din Bănie

Noul gong, făcut special pentru Centura de Aur, va intra în funcţiune începând de astăzi. Antrenorul Ion Dragomir l-a testat deja. (Foto: Lucian Anghel)
Noul gong, făcut special pentru Centura de Aur, va intra în funcţiune începând de astăzi. Antrenorul Ion Dragomir l-a testat deja. (Foto: Lucian Anghel)

Turneul internațional de box „Centura de Aur – Nicolae Linca“ (ediția a 40-a) rezervat seniorilor debutează astăzi în Sala Polivalentă din Craiova cu meciurile din calificări. Prima partidă este programată la ora 15.00, iar ultima se va încheia în jurul orei 21.00. Aseară, după închiderea ediției, a avut loc ședința tehnică, la care au participat delegații celor 11 țări participante (Serbia, Ungaria, Croaţia, Ucraina, Republica Moldova, Egipt, Regatul Unit al Marii Britanii, Coreea de Sud, Federaţia Rusă, România), dar și tragerea la sorți a meciurilor. Tot astăzi, dar de la ora 17.00, va avea loc ceremonia de deschidere a competiției. Craiova va fi reprezentată de trei pugiliști: Dora Mustățea, Ionuț Popescu și Irinel Olaru.

Stan: Suntem capitala boxului mondial

Liviu Stan, președintele executiv al Asociației Județene de Box Dolj și totodată membru în Biroul Federal al Federației Române de Box (FRB) a vorbit ieri, în cadrul unei conferințe de presă, despre importanța acestei competiții găzduite în premieră de Bănie. „Este cel mai mare eveniment pugilistic din istoria Craiovei, iar timpul ne va demonstra dacă va fi așa. Pentru o săptămână suntem capitala boxului mondial. Mi-am dorit mult această competiție aici, să arăt tuturor ce înseamnă boxul cu adevărat. Băieții vor lupta fără cască și promit meciuri spectaculoase. Țări pe care ne bazăm sunt Ucraina, Coreea de Sud, Egiptul și Marea Britanie, selecționată venită în premieră să concureze în România. Am luptat cu trei orașe pentru organizare, Iași, Târgu Mureș și Bacău. Noi am avut cea mai mică ofertă financiară, celelalte au oferit de cinci ori mai mult“, a spus Stan. Trebuie spus că pentru acest eveniment, Primăria Craiova, partenera Federației în organizarea „Centurii de Aur“, a alocat 150.000 de lei. Calificările vor continua mâine și joi, tot între orele 15.00 și 21.00, vineri va fi pauză, iar sâmbătă sunt semifinalele (între orele 14.30 – 21.00). Duminică vor avea loc finalele (între orele 17.00 – 21.00). Spectatorii vor plăti cinci lei pentru un bilet, în calificări, și zece lei la semifinale și finale. Biletele se găsesc la casieria Sălii Polivalente.

O competiție complicată din punct de vedere organizatoric

Aurelia Filip, directoarea RAADPFL Craiova, instituție ce are în administrare Polivalenta, a spus ieri în cadrul conferinței că „Centura de Aur“ este o provocare din punct de vedere organizatoric: „Aș putea spune că «Centura de Aur» mă face să tremur. Este o competiție cu istorie, dar și cu reguli stricte fixate de AIBA. Când am aflat că orașul Craiova va fi gazdă, am oftat puțin pentru că mi-am dat seama că este ceva foarte greu. Dar suntem organizați destul de bine, astfel încât să ne achităm de sarcini cu brio. Ne-am perfecționat în timp și cred că în decizia Federației au contat «antecedentele» noastre în a organiza evenimente sportive și nu numai, în Polivalentă. Cu susținerea financiară a primăriei, care a alocat fonduri, mai multe instituții din Craiova au pus umărul la desfășurarea acestei competiții, care repet, este mult mai complicată decât altele pe care le-am organizat“.
Competiția nu va cuprinde doar box, ci și concerte și prezentări de modă. Vineri, în ziua liberă, membrii delegațiilor vor face un tur al orașului. Lotul Coreei a venit încă de vinerea trecută și s-a familiarizat cu Craiova.

O centură cu lei albi

Liviu Stan a dorit să ofere câștigătorilor de la fiecare categorie o centură care să le amintească de Craiova. Oficialul a explicat ieri că a avut ceva bătăi de cap în realizarea centurilor: „A fost o întreagă bătălie să luăm licență să modificăm centura. Cea din 1972 era cu tricolorul și cu fir metalic aurit. Noi am vrut să o facem albastră cu lei albi“.
Astăzi este așteptat să ajungă în Bănie și Leonard Doroftei, președintele Federației Române de Box. Acesta este contestat de o parte dintre antrenorii din țară, iar Liviu Stan s-a gândit că, în ciuda divergențelor, ar fi frumos să îi invite și pe contestatari la gală.

Trandafir: Sunt dezamăgit că nu participă Juratoni și Nistor

Fănel Trandafir, președintele Asociației Județene de Box din Dolj, a salutat ieri organizarea „Centurii de Aur“ în Bănie, dar este dezamăgit că doi pugiliști valoroși ai României, Bogdan Juratoni și Mihai Nistor, nu vor fi prezenți. „Sunt foarte dezamăgit că la o asemenea competiție nu participă Juratoni și Nistor, doi sportivi de aur. Vinovați, din punctul meu de vedere, sunt cei de la Federația Română de Box, în special Leonard Doroftei, care nu știe să fie un manager bun, să-i atragă, să nu se certe. Cei doi sportivi nu vin pentru că este o debandadă la federație. Erau datori să boxeze pentru România pentru că statul a băgat bani în ei, prin COSR și Federație. În august este Campionatul European, care este criteriu de calificare pentru Mondialele de anul următor din Qatar, dar și pentru Jocurile Olimpice de la Rio, programate tot la anul. Cei doi sportivi au șanse mari să se califice la Rio și le prindeau bine un meci cu un coreean, englez, rus sau un croat. S-a văzut la Jocurile Europene de la Baku că pugiliștilor români le lipsesc meciurile de pregătire“, a spus Trandafir pentru GdS. Acesta a adăugat că nu s-a implicat în gală, dar a ajutat organizatorii.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS