21.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăSportSCM Craiova a desființat echipa de baschet feminin!

SCM Craiova a desființat echipa de baschet feminin!

IMG_7354

Baschetul juvenil a luat amploare în Craiova în ultimii ani. Au apărut cluburi private, care nu duc lipsă de cursanți, dar cei mici se îndreaptă și spre clubul CSS Craiova, unul de stat, unde nu se plătește taxă. Cu toții își doresc să ajungă să joace pentru echipa de seniori a Craiovei, în Sala Polivalentă, susținuți de familie și prieteni.
Din păcate, doar băieții pot să-și mai împlinească acest vis, după ce reprezentanții clubului SCM Craiova au decis să nu mai înscrie echipa feminină de baschet SCM-CSS în nici o competiție națională.
Retrogradată matematic din Liga Națională sezonul trecut, formația antrenată de Paul Nicolae și Daniel Vasile a primit un wild-card din partea Federației Române de Baschet, iar miercuri federaţia a anunțat echipele care fac parte din prima ligă în sezonul viitor. Printre ele se afla și Craiova. O zi mai târziu, ieri, ofițerul de presă al Federației a revenit cu o precizare, aceea că SCM-CSS Craiova nu va mai evolua în Liga Națională, deoarece „SCM a remis FRB o nouă adresă prin care anunță că nu se mai poate înscrie în noul sezon echipa feminină“.
L-am sunat ieri pe directorul clubului SCM, Marius Barcan, pentru a ne oferi mai multe detalii despre viitorul echipei de baschet feminin. Acesta a precizat că echipa nu va mai juca în nici o competiție argumentând decizia astfel: „nu ne mai permiteam să o mai ținem. Era costisitor. Nu aveam de unde să luăm jucătoare românce, iar străinele erau scumpe. Era o echipă care nu avea spectatori și nu făcea spectacol. Nu mai aveam nici o jucătoare sub contract“. Ideea renunțării la una sau două echipe exista mai demult la SCM, în dorința de a fi bani mai mulți pentru formațiile din club care fac performanță, dar nici unul dintre conducătorii dinaintea lui Barcan nu a pus-o în aplicare.

Au jucat în cupele europene

Trebuie spus că echipa de baschet feminin a participat în urmă cu câțiva ani în cupele europene, când antrenori erau soții Liviu și Daniela Manea. Mai mereu această formație, alcătuită preponderent din jucătoare tinere din Craiova, a fost „Cenușăreasa“ clubului, având cel mai mic buget. Oficialii SCM consideră că prin neînscrierea în campionat se va face o economie, iar banii vor fi redistribuiți către celelalte patru echipe volei masculin, handbal feminin – ambele joacă în cupele europene, baschet masculin și volei feminin.

„Acum fetele vor evolua pentru echipe din țară“

Antrenorul Daniel Vasile, cel care a pregătit echipa în ultimele două sezoane  (în primul an a fost antrenor principal, iar în sezonul trecut secundul lui Paul Nicolae), a spus ieri, pentru GdS, că regretă dispariția echipei și consideră că nu se face mare economie. „Nu am ce să spun prea mult despre decizie. Ei zic că vor face economie, dar noi am cheltuit puțini bani într-un sezon. Primeam bani cu pipeta. Aveam o echipă cu multe jucătoare din Craiova, pe care SCM le luase fără bani de la CSS, în baza unui parteneriat, și care primeau lunar sume modice, cam cât o indemnizație (aproximativ 500 de lei – n.r.). Avem o generație bună de fete care de acum vor fi nevoite să evolueze la seniori pentru Alexandria, București, Cluj și alte orașe din țară. Chiar acum, trei fete de la noi sunt la lotul național U18, Miruna Minculeasa, Andreea Olteanu și Raluca Matei. Și în anii anteriori am fost pe podium la junioare, acum suntem între primele echipe la minibaschet…“, a explicat Vasile, prezent cu echipa CSS Craiova la Campionatul Național de Minibaschet (feminin) de la Mangalia. Prin renunțarea echipei SCM-CSS Craiova la locul în Liga Națională feminină, Oltenia nu mai are nici o echipă feminină în competițiile naționale rezervate senioarelor.

Bugetele echipelor de la SCM în 2015

Volei masculin – locul 3 din 12 echipe; obiectiv: locurile 1-5; buget pentru 2015: 1,470 milioane de lei
Handbal feminin – locul 5 din 14 echipe; obiectiv: play-off (1-8); buget pentru 2015: 2,145 milioane de lei
Volei feminin – locul 10 din 12 echipe; obiectiv: evitarea retrogradării; buget pentru 2015: 698.000 de lei
Baschet masculin – locul 11 din 13 echipe; obiectiv: play-off (1-8); buget pentru 2015: 2,315 milioane de lei
Baschet feminin – a retrogradat din Liga Națională; obiectiv: evitarea retrogradării; buget pentru 2015: 312.000 de lei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS