6.2 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSportBalaci vrea să-și facă echipă cu Pițurcă, Boldici și Călin

Balaci vrea să-și facă echipă cu Pițurcă, Boldici și Călin

Ilie Balaci (în centru), Alin Vancea şi Angelica Nuţă au vorbit despre competiţia de astăzi (Foto: Bogdan Grosu)
Ilie Balaci (în centru), Alin Vancea şi Angelica Nuţă au vorbit despre competiţia de astăzi (Foto: Bogdan Grosu)

Ilie Balaci a pășit ieri din nou în școala unde a învățat, „Obedeanu“, pentru a vorbi despre ediția a noua a turneului care îi poartă numele.
„Minunea Blondă“ a fotbalului craiovean i-a asigurat pe organizatori că va veni la această competiție atâta timp când va trăi, pentru că se simte onorat: „Vă mulțumesc din suflet. Datorită dumneavoastră, această cupă care îmi poartă numele există de nouă ani. Am convingerea că sunt singurul care are o competiție ce îi poartă numele, cu asemenea durată. Dacă voi fi acasă peste 12-15 ani, nu îndrăznesc să spun mai mult, am să vin cu drag, pentru că într-un fel sunt dator acestei școli. M-a învățat lucruri bune. Prea multe nu s-au schimbat aici, decât cum este așezat terenul de fotbal“.
Mai mult, Balaci a primit o sugestie foarte bună, ca anul viitor să-și facă o echipă cu Pițurcă, frații Boldici și Călin și să vină să joace pe terenul de la „Obedeanu“, așa cum făceau acum mai bine de patru decenii.
„Am terminat aici școala acum 45 de ani. Ar fi interesant dacă ne-ați primi în această competiție. Aș putea să îmi fac o echipă la fel ca aceea care la timpul acela câștiga aproape orice. Era vorba de Boldici, portar, celălalt Boldici, fratele lui, care juca și el în Divizia A, era în apărare, Călin, care a jucat la Universitatea Craiova, Pițurcă și eu. Dar să ne acceptați în competiție, nu amical“, i s-a adresat Balaci lui Alin Vancea, inspector de specialitate în cadrul ISJ Dolj, cel care i-a făcut propunerea în cadrul conferinței de presă la care au mai participat profesorul Ionel Nedelcu și Angelica Nuță, directorul Școlii Gimnaziale „Decebal“, structură din care face parte în prezent Școala „Obedeanu“.

„Ianis Hagi nu se compara cu nepotul meu“

Fostul mare fotbalist al Craiovei Maxima a spus că de-a lungul celor opt ediții ale turneului ce-i poartă numele au evoluat mulți jucători care au ajuns la echipe bune, dar că nu a fost inspirat să le noteze numele atunci. În mod deosebit i-au atras atenția Gavrilă, care a ajuns la Dinamo, dar și fratele mai mic al lui Mihai Roman: „Am remarcat un jucător, dar acum e la Dinamo. Gavrilă a fost cel mai bun pe care l-am văzut aici. Poate a fost unul egalul lui: cel pe care l-am văzut anul trecut, fratele lui Roman. Calitățile îi dau posibilitatea să fie fotbalist, dar trebuie să și vrea“.
Balaci a spus asta comparându-l pe nepotul lui cu fiul lui Hagi. Ambii au fost foarte talentați, dar fiul cel mare al Lorenei, Hristu, a fost mai atras de actorie și chitară și a renunțat la fotbal. „Ianis Hagi a ajuns bun fotbalist, iar când juca la copii nu se compara niciodată cu nepotul meu. Numai că nepotului meu i-au plăcut chitara și actoria. Să sperăm că și-a ales drumul corect. De asta spuneam că nu poți avea niciodată garanția. Eram așa mândru de nepotul meu, nu mă gândeam niciodată că nu va ajunge fotbalist, dar când am mers de două-trei ori cu el am remarcat că, de fapt, nu îi place. Nu pot să îi impun pentru că și pe mine tata m-a lăsat să fac ce vreau, să-mi aleg drumul meu. Trăiesc cu speranța că a ales bine. Acum, sincer, nu și-a ales rău“.

„Fotbalul de azi e un sport pentru bogați“
Întrebat despre situația actuală a fotbalului juvenil, Ilie Balaci crede că antrenorii sunt interesați de taxa lunară, nu neapărat dacă copiii sunt valoroși. Acesta a adăugat că un copil cu condiție materială precară nu ar putea face fotbal. „Fotbalul de azi este un sport pentru bogați. Dacă aș avea șapte ani acum, ceea ce ar însemna că ar trăi și tata, nu aș putea să duc la fotbal. De ce? Pentru că era șofer și ar fi avut 1.000 de lei pe lună. Azi să trimiți un copil la fotbal te costă minimum 450 de lei. E greu să rupi jumătate din salariu să dai copilului pentru fotbal. Unde te duci trebuie să plătești taxă, e echipamentul sportiv, cu ghetele scumpe. De aia nu se mai fac selecții. Te duci cu copilul acolo, poate fi obez, cu probleme de vedere, nu este nici o problemă, ți-l acceptă. Zice: hai, bă, intră în turmă! De ce? Pentru că plătești taxa. Îl interesează să ia acei bani. Mi-aduc aminte când m-am dus la Universitatea Craiova. Mai bine de o lună am stat în antrenamente, să ne vadă, după aceea ne-au propus să ne facă legitimații“, a mai spus Balaci.

„Nici echipe din liga a treia nu m-au solicitat“

Întrebat dacă ar vrea să mai antreneze în fotbalul românesc, Ilie Balaci a spus că nu a primit ofertă nici măcar de la o echipă din liga a treia.
„Eu am revenit cu ideea să antrenez, nici echipe de liga a treia nu m-au solicitat să le antrenez. Aici s-a creat un circuit, antrenori care se învârt dintr-o parte în alta. Unii nu au rezultate, alții retrogradează cu echipe și își găsesc altă echipă repede. Nici nu știu dacă aș mai putea lucra. Trebuie să ai telefonul la tine pe bancă, încărcătorul la tine în permanență, că nu știi când iei salariul. Mai bine stau acasă să fac pe Brad Pitt, așa cum mă strigă soția. De când am filmat pentru spoturi publicitare, mă ia un pic la mișto și îmi zice «Brad Pitt-ul meu»“.
Revenind la Cupa „Ilie Balaci“, competiția debutează astăzi, la ora 9.00, cu meciul dintre Liceul de Arte din Craiova și Școala „Nicolae Bălcescu“, câștigătoarea trofeului în 2014, urmat de partida dintre gazde și școala din Dioști. Vor urma finalele și festivitatea de premiere. Toate meciurile se vor disputa pe terenul Școlii „Obedeanu“, aflată în strada Brestei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS