14.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăSportSalt considerabil al handbalistelor craiovene - Anul trecut erau la retrogradare, acum trag la cupele europene

Salt considerabil al handbalistelor craiovene – Anul trecut erau la retrogradare, acum trag la cupele europene

Jucătoarele craiovene (în albastru) au avut o prestaţie peste aşteptări în sezonul regulat (Foto: Lucian Anghel)
Jucătoarele craiovene (în albastru) au avut o prestaţie peste aşteptări în sezonul regulat (Foto: Lucian Anghel)

Echipa feminină de handbal SCM Craiova este revelația sezonului regulat al Ligii Naționale. Jucătoarele pregătite de Aurelian Roșca și Gheorghe Sbora, doi antrenori pricepuți, s-au calificat în play-off-ul campionatului, pentru prima dată de la înființarea echipei, în 2007.
Ionica Munteanu și colegele sale au încheiat turul pe locul doi, având o serie incredibilă de 11 victorii.
Chiar dacă în retur a existat o perioadă cu cinci înfrângeri consecutive, craiovencele s-au menținut mereu în plutonul fruntaș al clasamentului, acolo unde se aflau alte trei echipe cu bugete mult mai mari, Baia Mare, CSM București și Corona Brașov.
Handbalistele de la SCM și-au acontat locul patru cu câteva etape înainte de încheierea sezonului regulat și vor beneficia de avantajul mai multor meciuri pe teren propriu în prima fază din play-off. Adversara echipei din Bănie în sferturile de finală ale campionatului va fi HCM Roman (locul 5). Se va juca după sistemul „cel mai bun din trei meciuri“, prima partidă fiind programată la Roman, pe 29 aprilie, iar următoarele două în Bănie.

17 victorii, un egal, opt înfrângeri

Craiova a încheiat prima parte a campionatului cu 17 victorii, un egal și opt înfrângeri (patru acasă, patru în deplasare). Trebuie menționat că una dintre victorii a fost obținută la „masa verde“ în fața echipei CSM București, după celebrul caz „Ecusoanele“.
Singura remiză a oltencelor a fost înregistrată în deplasare, pe terenul nou-promovatei CSM Ploiești, iar două dintre cele opt înfrângeri au fost la un singur gol diferență, în deplasările de la Vâlcea și Brăila, din retur. Tot într-o confruntare cu Brăila, dar în turul campionatului, Ana Maria Apipie și colegele sale s-au impus după o răsturnare spectaculoasă a scorului. De la 5-13 la pauză şi 8-15 în repriza a doua, Craiova a întors scorul şi s-a impus cu 22-16. Rezultatul reprizei secunde a fost 17-3.
Singura echipă care a învins SCM Craiova fără drept de apel este campioana HCM Baia Mare, care s-a impus la 11 goluri diferență în tur și la 13 în retur. Cea mai categorică victorie a formației din Bănie a fost în deplasare, pe terenul nou-promovatei Mureșul Târgu Mureș, la zece goluri diferență.

Au avut ca obiectiv play-off-ul

Obiectivul fixat de clubul oltean pentru acest sezon a fost accederea în play-off (locurile 1-8) în condițiile în care vara trecută lotul a suferit modificări semnificative. Au plecat jucătoare experimentate precum Roxana Han, Mihaela Tivadar, Yulia Snopova, Nicoleta Dincă, Roxana Joldeș și Alexandra Hașegan, în locul lor fiind aduse tinere, patru sub formă de împrumut de la campioana HCM Baia Mare (Aneta Pârvuț, Ana Maria Tănasie, Chyntia Tomescu, Mădălina Zamfirescu), Alexandra Georgescu și Mădălina Bonea. La echipă a fost adusă și o jucătoare norvegiană, Ane Eidem, care ulterior s-a dovedit un transfer reușit. La finalul turului, după o evoluție foarte bună, Aneta Pârvuț a fost nevoită să lase Craiova pentru a reveni la clubul băimărean. În locul ei a fost adusă Mădălina Florea, o tânără care însă a prins puține minute în teren în retur. O altă jucătoare sosită în iarnă și care a ajutat echipa în retur este Bianca Tiron, împrumutată de la HCM Baia Mare.
Antrenorii s-au confruntat și cu accidentări. Mai întâi a fost accidentarea portarului Mirela Nechita, care ulterior s-a operat și a devenit indisponibil tot sezonul, apoi, la sfârșitul lunii martie, Eidem s-a accidentat la genunchiul drept, la meciul cu Deva. Acum se află în țara natală, unde face recuperarea cu un medic și un kinetoterapeut, iar oficialii olteni speră că norvegianca va putea fi folosită la meciul de acasă cu Romanul.

Roșca: Ar fi un vis să prindem cupele europene

Pe tot parcursul acestui sezon, atât antrenorii, cât și jucătoarele de la SCM au afișat un optimism moderat în ceea ce privește șansele la un rezultat mare. „A fost un sezon bun pentru noi. Sper din toată inima să prindem un loc de cupe europene. Ar fi un vis frumos pentru aceste minunate fete care au jucat anul acesta la Craiova și ar fi bine să se întâmple. Suntem fericiți că am avut mulți spectatori la meciuri și că am putut să le oferim victorii frumoase“, a spus Aurelian Roșca marți, la finalul meciului de pe teren propriu cu echipa Corona Brașov, câștigat de craiovence cu scorul de 28-27.

Cupa României, primul prilej de calificare în Europa

SCM are două șanse să prindă un loc de cupă europeană. Sâmbătă, craiovencele vor juca în semifinalele Cupei României cu CSM București, în cadrul Final Four-ului Cupei găzduit de Baia Mare. Dacă termină această competiție la care mai participă HCM Baia Mare și Neptun Constanța pe primele trei locuri, craiovencele vor obține dreptul de participare în cupele europene. A doua șansă este prin intermediul Ligii Naționale, cu condiția să ajungă în semifinale, adică să elimine Romanul. „Romanul este un adversar bun. Noi am învins la ei, ei s-au impus pe terenul nostru. Va fi un joc deschis oricărui rezultat“, crede Relu Roșca, un tehnician care se descurcă foarte bine în lucrul cu jucătoarele tinere. Reamintim că Roșca, craiovean get-beget, este selecționer al naționalei de tineret a României, calificată recent la Euro. Componentele acestui lot sunt jucătoarele care în vara trecută deveneau campioane mondiale la juniori, tot sub comanda antrenorului craiovean.

Ce au făcut anul trecut

Anul trecut, SCM încheia sezonul regulat pe locul zece și a întâlnit în play-out formația Neptun Constanța. A fost un sezon în care doar primele șase clasate intrau în play-off. În turneul pentru locurile de clasament (7-9), elevele lui Gheorghe Sbora și Aurelian Roșca s-au clasat pe locul opt.
Cei doi tehnicieni au preluat echipa în luna martie a anului 2014, după plecarea antrenoarei Carmen Amariei.
În Cupa României, SCM a ajuns în semifinale, iar în finala mică au fost învinse de HCM Roman.

Tabloul play-off-ului și al play-out-ului
Play-off (sferturi):
HCM Baia Mare – CSM Ploiești, SCM Craiova – HCM Roman, Corona Brașov – HC Zalău, CSM București – Dunărea Brăila.
Play-out:
Cele 6 echipe vor pleca la luptă cu punctele acumulate în meciurile directe. Între locul 1 şi prima formaţie sub linie este de numai 4 puncte. Clasamentul înaintea turneului play-out se prezintă astfel: 1. Deva – 20p, 2. Slobozia – 18p, 3. Vâlcea – 17p, 4. Cluj – 16p, 5. Constanţa – 16p, 6. Tg. Mureş – 0p. Cele șase echipe vor juca tur-retur între ele, în sistem mini-campionat.
Ultimele două clasate (adică locurile 5-6 din play-out) vor retrograda în liga secundă, iar locurile 3-4 vor juca la turneul de promovare alături de echipele de pe locurile 2 și 3 din cele două serii ale Diviziei A.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS