16.2 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăSportStroe, cu roşii la Ştefan Andrei…

Stroe, cu roşii la Ştefan Andrei…

Nicolae Ivan (ultimul din rând), alături de Cornel Stroe (cel din dreapta lui), la un meci din cupele europene pe „Central“, în anii ‘80 (Foto: Arhiva Cornel Stroe)
Nicolae Ivan (ultimul din rând), alături de Cornel Stroe (cel din dreapta lui), la un meci din cupele europene pe „Central“, în anii ‘80 (Foto: Arhiva Cornel Stroe)

În cartea „Corneliu Andrei Stroe, legenda unei… legende, Craiova Maxima“, aflată în curs de apariție la Tipografia de Sud, Nicolae Ivan, fost jucător, antrenor şi vicepreşedinte la Universitatea Craiova, îl evocă pe cel care este considerat părintele Craiovei Maxima, rememorând și câteva deplasări cu Stroe.

În sezonul fast al Craiovei Maxima din fosta Cupă UEFA (1982-1983), antrenor secund al echipei alb-albastre a fost Nicolae Ivan. Acesta rememorează: „Am fost la meciuri, unele în străinătate, eu pe post de „spion“, Stroe ca însoţitorul meu, ca şi conducător (…) Era o plăcere să fii în preajma lui… Eu am fost cu el în multe împrejurări în care şi-a dovedit inteligenţa. Veneam dintr-o deplasare din Italia, cu maşina lui. Fusesem cu Stroe să văd un meci al Fiorentinei, adversarul nostru din primul tur al Cupei UEFA, ediţia 1982-1983. Era în septembrie 1982. Prin fosta Iugoslavie, la un moment dat, ne-a oprit maşina poliţiei. Nu mai ţin minte ce făcuse, dar ceva greşise. Poliţiştii se îndreptau spre maşină, eu aveam emoţii, dar el m-a liniştit: «Stai cuminte că sunt şi ei oameni ca şi noi, românii, şi sensibili la ceea ce suntem şi noi…». A coborât din maşină şi a început să vorbească în limba română, calm, cu zâmbetul pe buze… Ăia, poliţiştii, nu înţelegeau nimic. Şi au scos un carneţel în care au început să scrie. Probabil un proces-verbal, vreo amendă, cine ştie… Stroe, tot calm, le face semn să aştepte câteva secunde. A deschis portbagajul, a scos o sticlă de whisky – avea tot timpul aşa ceva în maşină – şi le-a luat din mână procesal-verbal, înmânându-le, zâmbind, sticla de whisky… Şi am plecat, poliţiştii salutându-ne! Îmi vine acum în minte altă secvenţă, una petrecută la cabinetul ministrului de externe Ştefan Andrei. Am plecat cu Stroe, din Craiova spre Bucureşti, iar el umpluse portabagajul cu multe atenţii, pentru diverse persoane, obligaţiile lui. Printre pachete se aflau şi câteva lădiţe cu roşii de Oltenia. Surprins, l-am întrebat ce face cu roşiile: «Ce cadou e ăsta, roşii…?». «Puţintică răbdare…!», mi-a răspuns. A lăsat pachete pe la unele instituţii (FRF, redacţia ziarului Sportul), apoi am mers la Ministerul de Externe, direct la cabinetul ministrului Ştefan Andrei. Cu vreo patru-cinci lădiţe de roşii! Miliţienii de la intrare nu au vrut să ne lase să intrăm, dar el a spus portarilor să sune la cabinetul ministrului: „Ne aşteaptă de urgenţă tovarăşul ministru cu lădiţele de roşii… Vrea să bea suc de roşii de Oltenia!“. N-au mai sunat, ne-au dat drumul. Am ajuns la cabinet. Secretara, la fel: „Cum o să intraţi la ministru cu roşiile?! Cum de aţi urcat că lădiţele astea până aici? Ce, sunteţi la piaţa din Craiova?!». Stroe, calm, cu lădiţe în mână, s-a îndreptat spre uşa ministrului tocmai când acesta, auzind probabil gălăgie în anticameră, a ieşit din biroul ministerial. Când Ştefan Andrei ne-a văzut cu lădiţele de roşii, a venit la noi şi, spre stupefacţia secretarei şi a încă vreo doi tipi de pe acolo, ne-a îmbrăţişat şi ne-a invitat în birou! Am râs cu toţii… De câte ori mergea Stroe la Ştefan Andrei, niciodată nu mergea cu mâna goală…“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS