14.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăSportGirl Power: Alexandra Marinescu, pilot în Formula 4

Girl Power: Alexandra Marinescu, pilot în Formula 4

Alexandra Marinescu este prima fată din lume care atacă Formula 4. Ținta finală a craiovencei este Formula 1.
Alexandra Marinescu este prima fată din lume care atacă Formula 4. Ținta finală a craiovencei este Formula 1.

Craioveanca Alexandra Marinescu este prima româncă participantă în cursele de monoposturi. Tânăra, care a împlinit luna trecută 15 ani, va face pasul spre Formula 4, o competiție unde este singura fată între băieți.

Anul 2015 aduce schimbări în cariera tinerei craiovence Alexandra Marinescu, al cărei vis este să ajungă campioană în Formula 1.
La numai 15 ani, prima româncă participantă în cursele de monoposturi va face anul acesta pasul spre Formula 4, un campionat de promovare care le permite tinerilor piloţi să capete experienţă pe bolizi mai uşori decât cei din categoria regină, Formula 1. Formula 4 a fost înființată în 2014 și în câteva țări europene se organizează compionate naționale, cu participare internațională, competiții care respectă aceleași reguli stabilite de Federația Internațională de Automobilism (FIA).
Sportiva din Bănie va concura în campionatul din Marea Britanie, considerând că este cel mai puternic.
„După karting și competiția de monoposturi Skip Barber din Statele Unite, cred că Formula 4 este pasul normal în cariera mea, mai ales că beneficiază de susținerea FIA și pentru că este singura care acceptă piloți de 15 ani. Am început deja pregătirile și abia aștept prima cursă din acest sezon“, a spus Alexandra, care luna trecută a împlinit vârsta de 15 ani.
Craioveanca a făcut deja teste în Marea Britanie cu două echipe, dar nu s-a decis cu cine va semna. Mai are timp, deoarece prima din cele zece etape va fi în perioada 4-5 aprilie. „Acum, cel mai important a fost să parcurg kilometrii, să mă acomodez cu mașina și să găsesc un set-up de bază de la care să pornesc în sesiunile următoare“, este de părere sportiva, care dincolo de marea pasiune pentru motoare este elevă eminentă în clasa a noua la Colegiul Național „Elena Cuza“ din Bănie și, mai nou, cochetează și cu modellingul.

„Se pune accentul
pe valoarea piloților, nu pe buget“

Cu un regulament și mașini complet noi, Formula 4 pare drumul cel mai sigur spre Formula 1 pentru tinerii piloți. Ca o noutate, punctele pe care le vor câştiga sportivii vor fi un fel de credite pentru obținerea superlicenței pentru Formula 1. Până acum, în celelalte competiții existente, nimeni nu știa drumul corect spre Formula 3 – GP3 – GP2 – Formula 1. Alt lucru extrem de important la Formula 4 este faptul că monoposturile vor fi identice în fiecare competiție, cu motoare care dezvoltă până în 160 CP.
„Acest lucru înseamnă că valoarea și talentul unui pilot vor conta mult mai mult, față de karting, când diferența o făcea bugetul mai mare, iar cine avea bani își permitea să uzeze număr nelimitat de cauciucuri, mai multe motoare și șasiuri pe un sezon. Acum, toată lumea primește același motor, sigilat. Vrei și îți permiți să faci mai multe teste să-ți îmbunătățești timpul, foarte bine! Dar dacă îți uzezi motorul și ceri să fie reparat, ți se va repara de către preparatorul oficial de motoare, dar vei fi depunctat în clasament. Excepție se face dacă este vorba despre o problemă de fabricație. Ei vor să elimine orice avantaj pe care un pilot și l-ar putea face prin faptul că își permite financiar să facă multe teste“, a explicat George Marinescu, tatăl Alexandrei.

Poate face imagine bună Craiovei în Marea Britanie

Un sezon de Formula 4 costă minimum 150.000 de euro. La fel cum a făcut în ultimii ani, tatăl Alexandrei încearcă în această perioadă să facă rost de sponsori. Zilele trecute, a depus o cerere și la registratura Primăriei Craiova, prin care solicită sprijin financiar, în schimbul unei bune imagini pe care tânăra ar putea-o face Craiovei în Marea Britanie, mai ales în contextul în care Bănia se află în lupta pentru titlul de Capitală Culturală Europeană.
„Alexandra este singura fată din Formula 4, care în Marea Britanie este extrem de populară. Etapele se desfășoară în aceleași weekenduri cu mai multe campionate de motorsport, este un festival de viteză. În VIP padoc vin partenerii a peste 120 de piloți, și aici mă refer la directori de mari firme de automobile, sponsori, oficialități. Dacă Primăria Craiova ne va sprijini financiar, Alexandra ar pune pe mașină însemnele cu Capitala Culturală Europeană și tot mai mulți străini ar afla de orașul nostru. Pe deasupra, la acel VIP padoc poate veni oricare dintre oficialii municipalității, fie că este vorba despre primar, viceprimari, consilieri și probabil este o ocazie unică să cunoască și să interacționeze cu oameni importanți din mai multe industrii. Ar putea aduce investitori în oraș, în urma unor astfel de întâlniri, într-un cadru relaxant. Avem promisiuni și de la sponsori, care și-au dat seama că Alexandra, fiind singura fată din circuit, va atrage atenția. Formula 4 din Marea Britanie va fi transmisă de un post important de acolo, ITV 4, cu audiență de 16 milioane de telespectatori, dar se va vedea și pe un post de sport din România“, a mai spus George Marinescu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS