7.3 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSportHeedari Hoshang operează cântând imnul Craiovei

Heedari Hoshang operează cântând imnul Craiovei

Fotbalul e boală grea, odată „contaminat“, nu mai scapi. Chiar dacă ești medic. O spune Heedari Hoshang, un chirurg ortoped iranian, de 49 de ani, stabilit de ani buni în România. A avut „nenorocul“ să meargă pe fostul „Central“ prin 1985 și să o vadă pe Universitatea Craiova jucând și câștigând meciurile cu echipele departamentale și atât i-a fost: s-a îndrăgostit de culorile alb-albastre, iar acum le venerează. Este suporter înfocat al Craiovei și recunoaște că este copleşit de bucurie atunci când își amintește victoriile obține în fața celebrelor echipe din Europa. Visează la gloria fotbalistică a orașului care l-a adoptat și se trezește cu gândul la Universitatea Craiova, iar atunci când operează fredonează „Oltenia, Eterna Terra Nova“. Când problemele cotidiene se adună, se relaxează fie în camera sa din spital, fie în cea de acasă, ambele amenajate după placul său: în alb-albastru. Pe Heedari Hoshang l-am găsit la Spitalul Segarcea, unde este director adjunct, și a vorbit cu GdS despre „simptomele“ cu care trebuie să trăiască zi de zi, fiind convins că de boala fără leac suferă toți oltenii adevărați.

A fost medicul echipei Constructorul

Povestea de dragoste față de Universitatea Craiova a lui Heedari Hoshang a început în 1985, când a venit în Bănie să facă Facultatea de Medicină. „Sunt un suporter foarte vechi al Craiovei. De când am venit aici, în anul 1985, sunt fanul Universității Craiova. Din 1992 și până în 1996 am lucrat ca medic la Constructorul, care era echipa-satelit a Universității. Acolo am avut onoarea să-i cunosc pe componenții Craiovei Maxima, pe Gheorghiță Geolgău, Nae Ungureanu, Marian Bâcu, Adrian Popescu, Florin Cioroianu. Regret că nu l-am cunoscut și pe marele fotbalist Sorin Cârțu și mai tânărul și inteligentul Emil Săndoi, dar nu este timpul pierdut. Aș fi onorat să-i cunoscut pe cei doi mari antrenori ai Craiovei. Din 1985, de când sunt aici, nu am pierdut nici un meci până în 1992. Când am fost student, inclusiv deplasările le făceam cu Universitatea, indiferent de vreme. Este echipa mea de suflet și niciodată nu pot să uit cum era Craiova Maxima. Din păcate, n-am prins toată perioada frumoasă și glorioasă a Maximei, dar am văzut toate casetele cu meciurile cu Bordeaux, cu Kaiserslautern, cu Benfica și știu pe dinafară toate fazele alb-albaștrilor. Am un respect deosebit pentru toți. Sunt prieten de familie cu Adrian Popescu, cu Geolgău, Marian Bâcu și primul meu prieten din România, din 1985, după două luni de când am venit, a fost Silviu Bogdan, președintele AJF-ului și managerul centrului de copii și juniori de la CS Universitatea“, a spus ortopedul-suporter.
Faptul că a devenit medic chirurg a însemnat despărțirea de lumea sportului craiovean și mutarea la Spitalul Segarcea, unde ulterior a devenit și director adjunct: „Nu am rămas în Craiova pentru că m-am specializat și, din păcate, nu mai puteam să stau numai la echipa de fotbal. Am conștientizat că sunt chirurg ortoped și locul meu era în sala de operații. Aș fi vrut foarte mult, vă dați seama, să rămân la Universitatea Craiova, echipa mea de suflet, dar și așa sunt lângă ei. Oricând este nevoie de mine, o să-i ajut cu ce pot“.

A fluturat steagul alb-albastru în galeria Stelei, în Ghencea

Întrebat care este cea mai frumoasă amintire pe care a avut-o ca suporter al Universității Craiova, Heedari Hoshang nu a stat deloc pe gânduri: „Toate amintirile sunt frumoase, dar mi-a rămas întipărit în minte meciul cu Steaua, de la București, din 29 noiembrie 1989, chiar înainte de Revoluție. Am plecat singur de la Craiova, cu un steag mare. Am mințit profesorii mei de la facultate că mă duc la ambasadă, că am treabă acolo. A fost foarte frig, am ajuns târziu la stadion și am găsit doar un bilet, în galeria echipei Steaua. Îmi aduc aminte perfect când a dat Steaua gol, în repriza a doua, prin Gabi Balint, și toți săreau de bucurie, numai eu stăteam supărat și, bineînțeles, am atras atenția. Vă dați seama că nu am avut curaj să scot steagul alb-albastru, dar când a dat Fane Stoica gol și s-a făcut 1-1, nu am mai ținut cont că iau bătaie, am scos steagul și l-am fluturat. Replica a fost cea așteptată, mi-am luat câteva șuturi și m-au dat afară din peluză. Forțele de ordine m-au condus în galeria noastră, a oltenilor, și exact atunci a dat gol Dănuț Bica și ne-am bucurat minute în șir. Am bătut în Ghencea cu 2-1. Asta a fost cea mai frumoasă zi pentru mine“, povestește Heedari, al cărui chip se luminează, citindu-i-se cu ușurință satisfacția.
Își amintește și de cel mai „negru“ episod și se încruntă brusc: „Cea mai urâtă amintire a fost când am luat bătaie de la Dinamo, acasă, cu 4-0 (27 august 2006 – n.r.). Am fost pe «Ion Oblemenco» împreună cu toți membrii familiei și eu mă lăudam cu echipa. A fost o seară de coșmar pentru mine și mi-am revenit abia după o săptămână“.

„Mă regăsesc în Oltenia“

Medicul ortoped a spus că Oltenia se aseamănă cu regiunea în care s-a născut din Iran și de aceea se simte foarte oltean și ține cu gruparea alb-albastră. „De mic mergeam cu tatăl meu la toate meciurile echipei locale și am jucat și fotbal în Iran până la nivelul diviziei B, apoi am venit aici. Oamenii unde m-am născut sunt exact ca aici și am simțit imediat că oltenii sunt aproape de mine. Efectiv, mă regăsesc în Oltenia și nu aveam cum să nu prind drag de echipa Craiovei. Vă spun sincer că este echipa mea de suflet. Eu mănânc cu Universitatea în gând, dorm și mă trezesc cu Universitatea în gând, operez cântând «Oltenia, Eterna Terra Nova», puteți să întrebați toate asistentele. Când ies din operație mă retrag aici (în cabinet – n.r.) și mă recreez ascultând imnul Craiovei. Am o grămadă de prieteni români, care mă admiră că iubesc Universitatea Craiova“, a punctat directorul adjunct al Spitalului Segarcea.

FCU și CSU, la loc de cinste în biroul de la spital

Pe Heedari Hoshang nu l-a lăsat inima să nu-și amenajeze biroul de la Spitalul Segarcea după bunul plac. Patul are cuvertura în culorile favorite, fotoliile la fel, pe o măsuță tronează o minge de fotbal, care ține loc și de suport pentru un fular alb-albastru, ce poartă sigla CS Universitatea, „flancat“ de agende și pixuri cu CSU, în timp ce pe perete atârnă un steag cu leul, simbol al FC Universitatea. În stânga camerei, pe lângă patul de spital alb-albastru, se regăsesc două eșarfe cu leul echipei FC Universitatea, unul pe grilaj, celălalt pe televizor, iar pe polița de deasupra se observă două calendare cu CSU, care echilibrează poza cu fiica sa, și ea „contaminată“ cu „virusul“ fotbal, dar și un ceas și un steag al FCU. Să nu vă închipuiți că Heedari Hoshang nu face diferența între CSU și FCU, doar că el este de părere că spiritul alb-albastru se regăsește în orice echipă care luptă în numele Craiovei și care îi are alături pe componenții Craiovei Maxima.
„Indiferent că este FCU sau CSU, pentru mine nu contează. Vreau ca orașul meu să aibă o echipă cum este acum, să luptăm cu bucureștenii și să le arătăm ce înseamnă Oltenia, care este Brazilia României. Am suferit foarte mult că a dispărut FC Universitatea din fotbal. Nu m-am putut uita la meciurile din Liga I. Nu concepeam că noi nu mai existăm. Nu știu din vina cui și îmi pare rău pentru Adrian Mititelu că s-a întâmplat așa. Dânsul a pus suflet pentru echipă, dar trebuie să mergem mai departe, pentru că viața nu se termină aici. A fost perioada lui, s-a terminat și începem o nouă eră. Acum mă bucur că am revenit în Liga I. Am ales CS Universitatea, pentru că toți componenții Craiovei Maxima sunt acolo. Dacă sunt ei, de ce să nu fiu și eu? E vorba de spiritul orașului, iar eu o să-i zic tot Universitatea Craiova“, a explicat suporterul iranian.

„Visul meu cel mai mare este să văd Craiova în Liga Campionilor“

Heedari Hoshang a început să vorbească despre obiectele alb-albastre din biroul său, fiind încântat de cadoul primit de Crăciun din partea fiicei sale. „Mănușile, căciula, fularul și încă un tricou le-am primit de Moș Crăciun de la fata mea, care are 21 de ani și este studentă la medicină. Știa care este cadoul cel mai bun pentru tatăl ei. M-am bucurat enorm pentru acest cadou: unu – pentru că venea de la fata mea, doi – că purtau însemnele echipei mele de suflet. Dacă aș fi avut și un băiat, fără discuție l-aș fi dus la Universitatea. Din fericire, am fata care ține din tot sufletul cu Craiova și merge cu mine aproape la fiecare meci. Steagurile mi le-am cumpărat singur, calendarele le-am primit de la Adrian Popescu, prietenul meu cel mai bun. Restul este achiziționat de mine, multe sunt făcute pe comandă, covorul pe care scrie Craiova, caloriferul, parchetul l-am personalizat cu stema cu leul, și nu regret nici un ban pe care l-am dat pentru Universitatea. Tot ce am făcut a fost pe banii mei și cu acordul managerului spitalului. Și acasă am la fel și unde locuiam înainte, în apartament, aveam ceva foarte frumos, dar, din păcate, m-am mutat de acolo. Dacă ar fi vorba să cotizăm lunar cu bani, aș fi de acord, pentru că este echipa de suflet. Când sunt la meciuri, am un avantaj că-i cunosc pe cei din Maxima și stau și eu undeva mai bine, dar să știți că îmi plătesc de fiecare dată biletul. Nu am vrut nici o invitație sau ceva de genul ăsta. Întotdeauna am plătit biletul, pentru că acești bani pe care îi dau consider că ajută echipa Universității Craiova. Visul meu cel mai mare este să văd Craiova în Liga Campionilor, dar prima dată să apară stadionul cel nou“, a punctat chirurgul ortoped.

Apreciază stabilitatea de la CSU

Vorbind despre prezent, Heedari Hoshang apreciază seriozitatea proiectului CS Universitatea, punctând că are mare încredere în munca pe care o depun Săndoi, Cârțu și băieții, dar și cei din conducere. „Au început mai slăbuț cu Jerry Gane, care a pus suflet la echipă, dar nu i-a ieșit. Au venit apoi Cârțu și Săndoi, și să nu uităm și de Adrian Popescu, și echipa a început să-și revină, au apărut rezultatele pozitive, cele 11 meciuri fără înfrângere nefiind la îndemâna oricui. Mă bucur că s-a promovat și că Sorin Cârțu și Emil Săndoi au pus umărul la această echipă frumoasă pe care o avem acum. Alt aspect important este cel financiar, și noi stăm bine, suntem cea mai stabilă echipă după Steaua. Contează și patronii, pentru că au băgat bani buni în echipă, dar au început să se vadă rezultatele și cred că an de an o să creștem dacă se păstrează această stabilitate financiară“, a punctat înfocatul fan.

„Cel mai mult îmi plac Brandan și Mateiu“

Ca orice împătimit al fotbalului, Heedari Hoshang s-a pus pentru câteva clipe în pielea tehnicienilor și a spus ce transferuri ar face el, dezvăluind totodată care sunt preferații săi de la CS Universitatea. „Doar îmi dau cu părerea, ca un fan, antrenorii știu ce-i mai bine pentru echipă. Dacă aș fi antrenorul Craiovei, aș mai aduce un atacant și doi mijlocași ofensivi. Unul este Teixeira, pe care-l putem lua de la Petrolul, și, chiar dacă are 35 de ani, poate să ne ajute, deoarece contează mult și experiența. Noi trebuie să întinerim permanent echipa și să aducem juniori de la «satelit», dar trebuie să avem și jucători cu experiență, cum este și Brandan, un fotbalist extraordinar. Sunt mai mulți care îmi plac și întotdeauna eu am ținut cu echipa, nu cu un fotbalist, pentru că fotbalul este un joc colectiv. Cel mai mult îmi plac Brandan și Mateiu, care sunt plămânii echipei. Și ceilalți pun suflet, dar ei îmi plac foarte mult. Aș vrea să terminăm campionatul cât mai sus în clasament. La primul loc nu putem să ne mai gândim, pentru că diferența este prea mare, dar cel puțin pe locul trei se poate să terminăm sezonul“, a spus fanul din Segarcea.

„Indiferent unde joacă Craiova, voi fi și eu acolo”

Faptul că CSU Craiova se va muta pe stadionul „Extensiv“ pe perioada demolării și construirii noului „Ion Oblemenco“ nu-l dezarmează pe Heedari Hoshang, acesta fiind convins că rezultatele pozitive vor continua să apară. „Indiferent unde evoluează Craiova, voi fi și eu acolo. «Extensivul» este mai aproape de Segarcea, dar, chiar dacă s-ar juca la Severin sau București, oriunde vom merge după echipă. Să mergem și în cupele europene și fac deplasarea împreună cu prietenii mei indiferent unde joacă. Este îmbucurător pentru toată lumea că se demolează vechea arenă, dar sper să se construiască rapid noul stadion și să revenim repede pe «Ion Oblemenco», pentru că acolo ne este locul. Oricum, nu cred că ne va afecta în vreun fel faptul că vom juca pe «Extensiv», o să continuăm să câștigăm și să facem partide bune“, crede iranianul de 49 de ani.

„Sunt anti-București“

În încheiere, Heedari Hoshang le-a transmis jucătorilor Craiovei sănătate și a dat dovadă și de patriotism local și național, punctând că urăște echipele din Capitală, dovada clară că este 100% oltean. „Având în vedere că sunt medic, le urez prima dată sănătate multă fotbaliștilor noștri, pentru că, dacă au, pot să și joace și să-și atingă obiectivele, și să termine cât mai sus în clasament. Eu sunt anti-București și aș vrea să fim tot timpul deasupra bucureștenilor. Nu am nimic cu populația Capitalei, ci doar cu echipele Bucureștiului. Aș vrea să le arătăm ce înseamnă Oltenia în fotbal. Țin și cu echipa națională, bineînțeles, pentru că oriunde mă duc eu mă consider român. Suntem aproape calificați la Euro 2016 și le urez baftă tricolorilor“, a încheiat Heedari Hoshang.

Bancu va reveni repede pe teren

Chirurgul ortoped Heedari Hoshang a rememorat faza în care Nicușor Bancu a suferit dublă fractură la piciorul stâng în meciul cu Viitorul, punctând că operația a reușit și că mijlocașul Craiovei va juca foarte curând pentru CS Universitatea. „De prima dată când am văzut faza, am zis că este o dublă fractură de tibie și peroneu. Am vorbit imediat cu Adrian Popescu și mi-au zis că au contract cu Bucureștiul și, când am aflat ce profesor îl va opera (Gheorghe Popescu – n.r.), m-am liniștit, am știut că operația va reuși. Cred că Bancu, la patru luni de la accidentare, poate să se antreneze normal și să și joace, pentru că operația a fost foarte reușită“, a spus Heedari Hoshang.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS