20.5 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSportHandbalistele craiovene, pregătite să înfrunte campioana

Handbalistele craiovene, pregătite să înfrunte campioana

În meciul tur, echipa SCM Craiova (în alb) a fost învinsă la o diferență clară, cu scorul de 32-21 (Foto: arhiva GdS)
În meciul tur, echipa SCM Craiova (în alb) a fost învinsă la o diferență clară, cu scorul de 32-21 (Foto: arhiva GdS)

După o pauză competițională destul de lungă, handbalistele de la SCM Craiova sunt gata de luptele de pe semicerc din returul Ligii Naționale.
Echipa olteană va susține primul meci din 2015 chiar pe terenul campioanei HCM Baia Mare, partida fiind programată duminică, de la ora 19.30 (DigiSport). Meciul reprezintă derbiul primei etape din retur, punând față în față liderul, HCM Baia Mare (36 de puncte), și echipa clasată pe locul doi, SCM Craiova (33 de puncte).
Gruparea maramureșeană nici nu concepe să nu câștige titlul și în acest sezon, iar conducerea clubului a adus în pauza competițională doi antrenori străini, slovenii Tone Tiselj și Grega Karpan, după ce Costică Buceschi și-a dat demisia.
Singura noutate din lotul HCM Baia Mare este Aneta Pârvuț, jucătoare care în tur evoluase sub formă de împrumut chiar la SCM Craiova și o făcuse foarte bine. Pârvuț a fost rechemată pentru a-i ține locul Adei Nechita, aflată în perioada de recuperare după o accidentare la umăr suferită în luna decembrie la Campionatul European.

Roșca: E o diferență clară între noi și Baia Mare

Echipa olteană, revelația turului de campionat, cu 11 victorii și doar două înfrângeri, abordează cu mare încredere partida de duminică.
Antrenorul Aurelian Roșca își dorește ca elevele sale să nu mai aibă tracul din meciul tur, când HCM Baia Mare s-a impus în Bănie cu scorul de 32-21. „Ne dorim să facem un meci mai bun decât în tur, când fetele au avut trac. Era și prima partidă oficială din campionat. Este o diferență clară între noi și Baia Mare, de lot și de obiectiv, dar mergem să facem un joc bun, să ne concentrăm pe ce știm să facem mai bine și sperăm că vom obține un rezultat bun. Toate jucătoarele sunt apte și vrem să începem bine returul“, a spus Roșca pentru GdS.
Oltencele au avut ultimul meci oficial în 19 noiembrie, dar la sfârșitul lunii decembrie au susținut două amicale la CSM Ploiești. În primul, Ane Eidem și colegele sale au fost învinse la limită, cu scorul de 24-23, iar pe cel de-al doilea l-au câștigat la un gol diferență, scor 30-29.
După ce clubul HCM Baia Mare a anunțat că o vrea pe Pârvuț înapoi, SCM Craiova a achiziționat o jucătoare care evoluează pe postul de extremă. Este vorba despre Ștefania Florea, care ultima dată a jucat la „U“ Cluj și care ar putea debuta duminică seară la echipa alb-albastră.

Cazul „Ecusoanele“ ajunge la Pitești

Reprezentanții Ministerului Tineretului și Sportului (MTS) au dat un ultimatum Federației Române de Handbal (FRH), în mediatizatul caz „Ecusoanele“, petrecut la meciul CSM București-SCM Craiova, din 14 septembrie. Conform Prosport, MTS a cerut FRH să judece cazul, altfel nu îi va mai da finanțare. Consiliul de Administrație se va reuni sâmbătă la Pitești și ar putea decide dacă formația din Bănie rămâne sau nu cu victoria la „masa verde“ în urma meciului cu CSM București, disputat în cadrul etapei a patra din Liga Națională.

De la comisii la minister și înapoi

Reamintim ce s-a întâmplat în urma acestei partide și ce decizii au făcut vâlvă în handbalul românesc. CSM Bucureşti a jucat meciul cu SCM Craiova fără nici un antrenor pe bancă. Oficialii clubului bucureştean au pierdut ecusoanele eliberate de FRH şi astfel tehnicienii Mette Klit şi Adrian Vasile nu au fost lăsaţi să-şi conducă echipa. Deşi a câştigat meciul pe teren cu 28-16, CSM Bucureşti a trăit cu teama de a pierde disputa la „masa verde“. Conform regulamentului FRH, „la competiţiile oficiale din Liga Naţională, prezenţa pe bancă a unui antrenor este obligatorie“.
În primă fază, SCM Craiova a făcut memoriu la Comisia de Competiţii, dar care a rămas fără rezultat, membrii comisiei stabilind ca rezultatul să rămână cel din teren.
Craiova a făcut apel, iar de această dată verdictul a fost favorabil oltencelor, care au câştigat cu 10-0 la „masa verde“, iar conform regulamentului, CSM Bucureşti a fost penalizată şi cu un punct din clasament.
Clubul bucureştean a făcut recurs extraordinar la Consiliul de Administraţie, însă membrii acestui for şi-au declinat competenţa: în noul statut, ultima instanţă de judecată din handbal este Comisia de Apel. Pentru a-şi căuta dreptatea, CSM Bucureşti a mers mai departe şi a depus un memoriu la Ministerul Tineretului şi Sportului. Decizia forului condus de Gabriela Szabo a întors cazul „Ecusoanele“ cu 180 de grade, adică la Federaţia Română de Handbal. MTS a trimis o adresă pe 20 noiembrie către FRH să reanalizeze cazul după vechiul Statut, cel care este şi în prezent în vigoare. „Am făcut o adresă la FRH să reanalizeze cazul conform procedurilor legale din Statut. Este impresia lor că pot trata un caz după noul Statut. Atât timp cât nu a ieşit de la Tribunal, noul Statut nu este valabil. Sunt nişte avocaţi prin Federaţie care judecă după cum vor ei, dar noi judecăm după Legea nr. 69 a sportului. Le-am transmis să facă aşa cum doresc, dar nu mai primesc finanţare“, a declarat Puia Gârbă, consilier în MTS, citat de Prosport. Astfel, membrii Consiliului de Administrație se vor întâlni sâmbătă la Pitești pentru a analiza cazul „Ecusoanele“ și nu numai.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS