8.7 C
Craiova
marți, 19 martie, 2024
Știri de ultima orăSportȘapte ani fără antrenorul emerit Virgil Bălan

Șapte ani fără antrenorul emerit Virgil Bălan

virgil balan antrenor de tenis de masa

Pe 4 ianuarie 2015 se împlinesc șapte ani de când antrenorul emerit de tenis de masă Virgil Bălan (foto) a plecat dintre noi, lăsând în urma sa amintiri de neuitat și un mare gol în sufletul celor dragi, familie și prieteni.

Lorelai Mogoșanu: Zilnic vorbim despre tata

Lorelai Mogoșanu, fata celui care a fost unul dintre cei mai mari antrenori de tenis de masă ai României, a trecut cu greu peste drama pierderii tatălui, iar acum doi ani suferința sa a fost amplificată de decesul mamei sale. Nici nepotul lui Virgil Bălan, Alex, nu l-a uitat pe cel căruia îi zicea „tati Gi“.
„Îmi lipsește foarte mult tata. Când aveam vreo problemă sau nevoie de un sfat era singurul om care îmi dădea curaj și o încredere în mine de fier. Nu este zi să nu ne gândim la el și să nu vorbim despre el. Fiul meu Alex vorbește tot timpul de tati Gi, așa cum îi spune.
Mi-aș fi dorit să fie mulți ani cu noi, ca și Alex să îl aibă ca model în viață. Acest lucru și-l dorise și tati pentru nepotul lui, când va mai crește să-i vorbească despre istorie, pentru că era profesor de istorie, să-l inițieze în viață… În urmă cu doi ani mi-am pierdut și mama. Mi-am divinizat părinții, erau universul meu. În acești ani au fost momente când luam telefonul să-i sun și când realizam că nu mai sunt era cumplit“, a spus luni Lorelai Mogoșanu, cu vocea tremurândă și lacrimi în ochi.

Un antrenor inegalabil, care a scos mari campioni

Născut în anul 1937 la Turtucaia (azi în Bulgaria), Virgil Bălan a absolvit Facultatea de Istorie-Geografie din Craiova şi a fost antrenor de tenis de masă la Dinamo Craiova (1960-1970) şi la CS Universitatea Craiova (1970-2004). Rezultate: 14 titluri consecutive de campioni naţionali – seniori cu CS Universitatea Craiova şi 18 trofee Cupa României cu acelaşi club, 24 de titluri pe echipe juniori, 114 titluri individual şi dublu, 21 de medalii la CE.
Printre marii sportivi pe care i-a antrenat Virgil Bălan amintim pe: Vasile Florea, Cristi Tiugan, Călin Toma, Eugen Colan, Marius Piciu, Vasile Căluș, Costel Bădoi, Mircea Nicorescu, Lucian Filimon, Cosmin Tupangiu, Cătălin Negrilă, Laurențiu Capră, Alin Bobonete, Toma Mitrănescu, Radu Stelea, Mircea Vitan, Paul Hâldan, Marius Marinaș, Cristi Tiugan, Cristian Țol, George Mirea, iar Mihai Bobocică i-a fost mai întâi elev, apoi, peste două decenii, coleg și prieten.
În 2005 a primit titlul de Cetățean de onoare al Craiovei. A decedat pe 4 ianuarie 2008, după o grea suferinţă. În memoria sa, sala de la stadionul „Oblemenco“, unde acesta a antrenat, îi poartă numele și ulterior acolo s-a organizat un turneu „Virgil Bălan“. Totodată, în 2010, sub semnătura lui Petrișor Albu a apărut cartea-document „Virgil Bălan, un mare antrenor european“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS