6.4 C
Craiova
marți, 19 martie, 2024
Știri de ultima orăSportCSU, bilanţ pozitiv în materie de fotbal juvenil

CSU, bilanţ pozitiv în materie de fotbal juvenil

Silviu Bogdan este mulţumit de faptul că grupele de juniori de la CSU Craiova au progresat (Foto: Arhiva GdS)
Silviu Bogdan este mulţumit de faptul că grupele de juniori de la CSU Craiova au progresat (Foto: Arhiva GdS)

Managerul centrului de copii şi juniori al CS Universitatea Craiova, Silviu Bogdan, a vorbit, pentru GdS, despre modul în care au evoluat lucrurile în 2014, declarându-se mulţumit. Fostul arbitru a afirmat că gruparea alb-albastră este într-un vizibil progres, dovadă numărul mare al juniorilor convocaţi la reprezentativele României, punctând că lucrurile ar sta şi mai bine dacă în viitor ar apărea noi terenuri de antrenament de calitate.
GdS: Iată-ne la final de 2014. Cum se prezintă centrul de copii şi juniori al CS Universitatea Craiova după o jumătate de an de mandat al dumneavoastră?
Silviu Bogdan: A fost un început greu, pentru că în această vară s-a pornit efectiv la drum cu acest centru de copii şi juniori, în sensul bun al organizării. Am cooptat antrenori valoroşi, cu experienţă, şi bineînţeles copii buni, talentaţi, pe care i-am adus din ţară şi din întreaga Oltenie, juniori pentru care s-au bătut foarte multe cluburi de Liga I. Totul corelat cu asimilarea centrului de copii de la Casa Bogdan. Am început să construim o piramidă pentru viitorul fotbalului craiovean. Cred că în această perioadă am reuşit multe lucruri bune.
GdS: Aţi avut foarte mulţi jucători convocaţi la reprezentativele de juniori ale României, lucru care nu s-a mai întâmplat de mult timp. Vă aşteptaţi la asta?
S.B.: În această toamnă am avut în jur de 20 de copii chemaţi la acţiuni ale echipelor naţionale, iar 12 dintre ei au îmbrăcat tricoul României în meciuri amicale şi oficiale şi au avut o comportare foarte bună. Totul a culminat cu meciul de verificare din Franţa al reprezentativei Under 17, unde am avut doi jucători, Sergiu Jurj şi Andrei Cristian, ambii cu o comportare bună. Este o performanţă, pentru că totul a venit într-un timp foarte scurt. Avem o legătură strânsă cu antrenorii loturilor naţionale şi astfel suntem la curent cu evoluţiile copiilor noştri, descoperim şi lucrurile mai puţin bune şi astfel încercăm să le remediem.

„Ne-am pus pe picioare“

GdS: Credeaţi că veţi încheia turul cu şase echipe pe prima poziţie?
S.B.: Ştiam că avem jucători şi antrenori valoroşi, dar nu mă aşteptam, recunosc. Este o performanţă, ţinând cont că anul trecut eram la coada clasamentelor. Între timp, ne-am pus şi noi pe picioare, iar locurile ocupate în prezent sunt meritate. Mă repet: asta se datorează cooptării jucătorilor de valoare din întreaga ţară şi talentelor din zona Olteniei.
GdS: Ţâcă Zamfir şi Marian Bâcu au făcut o treabă bună, pentru că satelitul e lider în Liga a IV-a. Cât de important este să promoveze în Liga a III-a?
S.B.: Echipa a doua este formată din cinci, şase jucători, la care se adaugă câţiva fotbalişti de la prima formaţie a clubului care nu prind lotul şi, bineînţeles, jucătorii de mare perspectivă de la centrul de copii şi juniori. Dacă ar promova „satelitul“ în Liga a III-a ar fi foarte bine, pentru că nivelul competiţiei creşte, întâlnim echipe experimentate din Bucureşti sau alte oraşe cu potenţial fotbalistic. În plus, jucăm pe terenuri bune, ceea ce ar conduce şi la ascensiunea jucătorilor noştri.
GdS: În 2014, am susţinut o finală la juniori B, în 2015 avem şanse să prindem o fază superioară?
S.B.: În decembrie, copii născuţi în 2005 au încheiat pe locul patru pe ţară, mă refer la Turneul „Gheorghe Ola“ şi eu mizez pe ei şi în viitor. În 2015, cred că vom juca cel puţin două, trei finale cu celelalte grupe. Că vor fi finale mici sau mari, vom vedea, dar cu siguranţă vom fi prezenţi acolo, sus, pentru că eu cunosc nivelul copiilor şi al antrenorilor şi sunt optimist. Dacă vom fi campionii României la orice nivel ar fi o mare performanţă a noastră. Obiectivul nostru principal rămâne însă să dăm echipei mari în viitorul apropiat încă unul sau doi juniori care să debuteze la Liga I. Avem portari foarte buni la fiecare nivel, Tibi Lung a făcut o treabă excelentă la centrul nostru, dovadă că doi sunt convocaţi la naţionalele de juniori. Ne vom bate cu Academia „Hagi“ în cel mai scurt timp.

Colaborarea cu prima echipă, excelentă

GdS: Au fost câţiva tineri chemaţi să se pregătească sub comanda lui Sorin Cârţu şi Emil Săndoi, unii au şi promovat în Liga I. Cât de bine aţi colaborat cu cei de la echipa mare?
S.B.: Colaborarea între noi şi antrenorii Cârţu şi Săndoi este foarte bună. Avem un scop comun, acela de a promova copii valoroşi către echipa mare. Ne-am bucurat că a debutat în tur Adrian Cârstea, plus că sunt mai mulţi jucători care au făcut antrenamente cu echipa mare. Benefice au fost şi jocurile amicale pe care domnul Cârţu le-a programat săptămânal, pentru că fiecare copil s-a pregătit foarte bine în speranţa că va fi chemat să joace şi să fie remarcat. A fost foarte bine că staff-ul tehnic al primei echipe a venit şi a urmărit unele meciuri ale republicanilor A şi B, acest lucru i-a impulsionat pe copii.

Terenurile de antrenament, o mare problemă

GdS: 2015 ne aduce o problemă majoră, pentru că se demolează stadionul „Ion Oblemenco“ şi cu timpul şi ce este în jurul său. Unde veţi juca?
S.B.: Este o problemă, dar o să analizăm în perioada următoare toate posibilităţile pe care le avem. Trebuie să găsim terenuri bune atât de antrenament, cât şi de joc. Luăm în calcul stadionul Chimia, vom discuta şi pentru terenul de la Hanul Doctorului… O să ne gândim serios la acest aspect, pentru că trebuie să ţinem cont şi de faptul că şi echipa mare trebuie să facă antrenamente undeva şi o să ne aglomerăm. Din păcate, oraşul Craiova în acest moment nu oferă multe posibilităţi în privinţa terenurilor.
GdS: Mi-aţi anticipat întrebarea. Cât de dureros este că încă nu avem măcar un teren sintetic de dimensiuni normale?
S.B.: Mi-aş dori ca Moş Crăciun să ne aducă mai multe terenuri de dimensiuni mari. Din păcate, suntem departe de ce ne-ar trebui şi aş da exemplu Academia
„Gheorghe Hagi“, care are vreo şase terenuri de iarbă şi artificiale. S-a investit foarte serios, iar rezultatele nu au întârziat să apară. Am fost cu Nae Ungureanu şi în Ungaria, am văzut baze sportive cu şapte, opt terenuri, şi consider că şi nouă ne-ar trebui tot cam atâtea, fie de iarbă, fie artificiale, de care să beneficieze toate centrele de copii din oraşul Craiova, nu doar al nostru. Dacă nu o să avem terenuri adecvate de antrenamente nu facem nimic. Degeaba investeşti în copii, pentru că dacă nu ai unde să-i antrenezi strici totul. Pentru asta m-am zbătut în aceste luni. Am încercat să-i conving pe cei din administraţia publică locală să investească în baze sportive, pentru ca aceşti copii ai Craiovei să poată progresa şi astfel să ajungem o forţă.
GdS: Au trecut aproximativ şase luni de când sunteţi la cârma centrului de copii şi juniori. Sunt şi lucruri pe care vi le reproşaţi?
S.B.: A fost un volum foarte mare de muncă şi nu numai pentru mine, ci pentru întreg staff-ul tehnic şi aici îi includ şi pe scouterii noştri, foştii mari fotbalişti ai Craiovei Maxima, cărora le mulţumesc pentru sprijinul pe care mi l-au acordat. Bineînţeles că, fiind un început de drum, nu am fost inspirat în tot ceea ce am făcut. În mare parte, tot ce şi-a dorit clubul în materie de copii au fost aduşi. Poate că ar fi trebuit să mai cooptăm unul sau doi jucători, dar dacă aceştia nu şi-au dorit cu adevărat să îmbrace tricoul alb-albastru… Marea mea mâhnire este că nu am oferit condiţiile de pregătire cele mai bune pentru toate grupele. Spun asta pentru că în afară de cei de la echipa a doua şi republicanii A şi B, care s-au antrenat în Complexul „Ion Oblemenco“, celelalte grupe de copii nu au avut parte de terenurile cele mai adecvate. Cine ştie, poate în viitor remediem acest lucru.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS