17.8 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăSportNepoata lui Paul Stuparu: „Vreau să fiu și eu handbalistă“

Nepoata lui Paul Stuparu: „Vreau să fiu și eu handbalistă“

Daria, nepoata regretatului antrenor Paul Stuparu, a dat lovitura de începere a turneului
Daria, nepoata regretatului antrenor Paul Stuparu, a dat lovitura de începere a turneului

Prima ediție a Memorialului „Paul Stuparu“ la handbal a debutat ieri în Sala Sporturilor „Ion Constantinescu“ din Bănie. Lovitura de începere a fost dată de Daria Stuparu, nepoata regretatului antrenor de la CS Universitatea Craiova. Aceasta a mărturisit că îi este dor de bunicul său și că vrea să practice și ea handbalul.

Oamenii de handbal din Craiova s-au reîntâlnit ieri la Sala Sporturilor „Ion Constantinescu“ cu prilejul ediției inaugurale a Memorialului „Paul Stuparu“, care vine la un an și o lună de când reputatul antrenor, care a adus două titluri de campioană pentru Universitatea Craiova, s-a stins din viață, la vârsta de 67 de ani.
Organizatorii, Facultatea de Educație Fizică și Sport (FEFS) Craiova și Asociația ProEFS Craiova, au decis ca echipele să fie mixte, iar în teren să stea șase jucători, dintre care obligatoriu cu două fete în teren. Ieri a avut loc prima fază, una eliminatorie. Din cele 12 echipe, au rămas șase, care săptămâna viitoare, cel mai probabil marți, vor lupta pentru trofeu.

daria stuparu bunica
Înainte de debutul meciurilor, profesorul universitar Cătălin Popescu, cel care i-a fost antrenor secund lui Paul Stuparu la CS Universitatea, a evocat personalitatea regretatului antrenor, prin mâna căruia au trecut mulți handbaliști de valoare. Exact când a avut loc momentul de reculegere a fost o scurtă pană de curent.
Lovitura de începere a turneului a fost dată de nepoata lui Paul Stuparu, Daria. Fetița a mărturisit că a avut emoții, că îi este tare dor de bunicul său și că își dorește să joace și ea handbal. „Am avut destul de multe emoții, dar mi-a plăcut. Bunicul meu iubea foarte mult handbalul. Îmi povestea despre meciuri, i-am văzut și medaliile acasă. Era și foarte priceput. Îl iubeam foarte mult și îmi este dor de el. Mi-ar plăcea să merg la cursuri de handbal și să învăț și eu să fiu handbalistă“, a spus Daria Stuparu, care a venit însoțită de ceilalți membri ai familiei: tatăl său, Cosmin, unchiul său, Tudor, și bunica, Ada, soția fostului antrenor.
Pe marginea terenului au asistat la meciuri antrenorii Sevastian Dobeanu, Grigore Albici, Dumitru Mincu, Costin Dumitrescu și alți oameni care l-au cunoscut și apreciat pe marele antrenor.

DSC_0531

Dobeanu: Alături de Paul am trăit momentul de glorie al handbalului craiovean

Sevastian Dobeanu a construit împreună cu Paul Stuparu echipa ce a ieșit campioană în 1992 și 1993. Ieri avea lacrimi în ochi când a vorbit despre fostul său coleg. „Am sentimente de regret pentru că am pierdut un prieten adevărat. E un moment greu să particip, dar pentru a revedea foștii elevi, foștii colegi și pentru a cinsti memoria lui Paul Stuparu am venit cu cel mai mare drag. A fost o întâlnire foarte plăcută. Din păcate, ne întâlnim foarte rar și de cele mai multe ori la evenimente de genul ăsta. Ar trebui să fie mai dese întâlnirile noastre, să ne amintim cu drag de momentele petrecute împreună, atât pe terenul de handbal, cât și în afară“, a spus Dobeanu. Întrebat despre acea perioadă, lui Dobeanu i-a revenit imediat zâmbetul pe buze: „Au fost amintiri de neuitat. Ce am făcut atunci a fost momentul de glorie al handbalului craiovean. Plăcerea de a învinge era extraordinar de mare și nici atunci nu aveam bani. De spectatori, nu mai vorbesc, umpleau sala, te purtau spre victorie. Mi-amintesc cu plăcere de meciurile cu Steaua sau când am jucat în cupele europene,  când am reușit să învingem campioana Germaniei. Și atunci am stat foarte slab financiar, nu am avut bani să ducem echipa la multe invitații peste hotare, la diferite turnee care ne puteau crește valoarea“.

Popescu, doi antrenori care i-au fost colegi lui Paul Stuparu la CS Universitatea Craiova
Sevastian Dobeanu (stânga) și Cătălin Popescu, doi antrenori care i-au fost colegi lui Paul Stuparu la CS Universitatea Craiova

E greu să adune foștii jucători

Fostul antrenor al celor de la CS Universitatea a mărturisit că toată lumea îl întreabă despre situația handbalului craiovean, dar, totodată, îi și solicită să organizeze o întâlnire între foștii mari jucători și chiar un meci demonstrativ. „Toată lumea m-a tot sunat pe mine să organizez, dar este foarte greu pentru că majoritatea jucătorilor care au fost aici sunt în Germania, Răduță e la Pitești, Toacsen și Licu sunt la București. Este foarte greu să îi strângi pe toți. Am încercat în vară, dar au răspuns foarte puțini și de asta nu ne-am putut aduna. Cei din țară și din Craiova mă tot întreabă când va mai ajunge handbalul masculin din Craiova la valoarea la care a fost. Sper că în scurt timp, pentru a-l cinsti cum se cuvine pe Paul Stuparu“.

DSC_0505

Competiția continuă săptămâna viitoare

Revenind la competiția propriu-zisă, ieri s-au înregistrat următoarele rezultate: Elita – Leii 16-7, Fair Play – FC Luxuryant 18-12,  Pro EFS  – PTM 15-4, Kings – Dream Team 18-11, Turbo – ISM 13-3, Winners – Automatică 9-3. Majoritatea echipelor înscrise au fost de la Facultatea de Educație Fizică și Sport, unele dintre ele beneficiind și de aportul unor handbaliști de meserie, două echipe au fost formate din studenți de la Automatică și una de la Facultatea de Litere  – PIPP. Învingătoarele vor juca marțea viitoare. La final se vor oferi premii pentru cel mai bun portar, golgheter, cel mai tehnic jucător (masculin și feminin). Memorialul „Paul Stuparu“ a fost organizat în parteneriat cu CS Universitatea Craiova, SCM Craiova și Asociația Județeană de Handbal Dolj.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS