5.3 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSportDavid către Vătăjelu: „Ați fost eroii copiilor noștri“

David către Vătăjelu: „Ați fost eroii copiilor noștri“

Fundașul echipei CS Universitatea Craiova, Bogdan Vătăjelu, și fostul portar Valentin David, în prezent antrenor la CSJ Știința U Craiova, au vorbit în cadrul emisiunii „Repriza de Sud“, de la alege tv, despre echipa națională, despre fotbalul românesc, dar, în special, despre evoluțiile formației principale a Băniei din Liga I. Concluzia celor doi în privința selecționatei României a fost că Anghel Iordănescu l-a suplinit cu brio pe Victor Pițurcă și că tricolorii vor bifa calificarea la Euro 2016, iar subiectul CS Universității Craiova a fost analizat cu multă atenție, unele dintre punctele principale regăsindu-se în rândurile de mai jos.

„Merităm locul șapte pe care suntem“

Bogdan Vătăjelu a explicat ce a stat la baza revenirii după startul slab de campionat, vorbind despre filosofiile legate de fotbal ale celor două staff-uri tehnice din acest tur. „Pentru noi, a fost puțin mai greu să ne revenim, pentru că startul de campionat nu a fost unul care să ne mulțumească. Lumea spunea că am avut și adversari dificili, dar meciurile cu Pandurii și Viitorul, pe care le-am avut practic în mână, nu le-am câștigat. Acum suntem bucuroși și cred că merităm locul șapte pe care suntem, nu l-am ocupat cu noroc sau din întâmplare, ci prin muncă. De când au venit la echipă Emil Săndoi și Sorin Cârțu, se vede că avem o organizare mult mai bună, alergăm mult mai mult și ne-au insuflat o dorință mult mai mare de a câștiga. Cu domnul Jerry Gane aveam mentalitatea de a ataca, practicam un joc ofensiv. Ne desfăceam foarte mult, pasam foarte mult, eram preocupați să ducem mingea în față, dar nu cred că suntem echipa, în momentul ăsta, care să creăm un joc ofensiv, care să ținem echipa adversă într-un presing continuu. De asta cred că am și luat foarte multe goluri atunci, ne surprindeau adversarii pentru că le lăsam spații mari. Cu noii tehnicieni ne-am propus de prima dată să nu primim gol și de atunci cred că am primit șase, dintre care patru din penalti. Cred că asta a făcut diferența. Și ar mai fi un aspect: atunci când a fost Jerry antrenor nu erau la echipă Brandan și Bawab și nu era nici omogenitate“, a spus Vătăjelu.
„Voi ați câștigat acum și datorită faptului că Sorin Cârțu și Emil Săndoi se completează foarte bine. Una e când discută doi coloși, foști mari jucători și antrenori cu experiență, și alta este când un antrenor, foarte isteț, dar tânăr, trebuie să ia decizii singur. Unul a construit de sus, când trebuia să o ia de jos (Jerry – n.r.), iar ceilalți au venit și au luat-o de jos și au început să urce. Aveți un noroc imens să lucrați cu Săndoi, a cărui carieră de jucător este impresionantă, iar ca antrenor a fost și la naționala de tineret, și Sorin Cârțu, un fost mare fotbalist, un tehnician extraordinar și un om uns cu toate alifiile în privința fotbalului. Eu cred că acest cuplu va duce echipa sus“, a intervenit Valentin David.

„Nu tratăm superficial nici o echipă“

Chestionat în privința viitoarelor confruntări, Bogdan Vătăjelu a punctat că el și colegii săi vor încerca să scoată maximum posibil din fiecare partidă. „Invincibilitatea din ultimul timp ne obligă să fim foarte atenți la ceea ce urmează. Sperăm să trecem cu bine și peste aceste patru partide rămase de disputat în 2014. O să luăm fiecare meci în parte și o să luptăm pentru victorie. Dacă vom menține această invincibilitate până la final este perfect. Cel mai important meci este cel de luni, cu Rapid. Nu tratăm superficial nici o echipă, pentru că și noi am fost jos și ne-am ridicat încet-încet. Nu trebuie să credem că am reinventat fotbalul după câteva victorii, ci să câștigăm meciul, apoi să spunem dacă a fost ușor sau nu. Rapidul, chiar dacă trece printr-o perioadă mai puțin bună din cauza problemelor financiare, are tot jucătorii aceia care au evoluat în Liga I, care au făcut performanță și nu sunt de neglijat. Ei vor veni să ia punctele, pentru că nu vor să retrogradeze. Va fi poate unul dintre meciurile cele mai grele de până acum, va fi unul de uzură, în care se va alerga foarte mult. O să fie meciuri dificile și cu Rapid, și cu Ceahlăul, pentru că sunt în spatele nostru și vor să scape de retrogradare. Nu ne gândim acum la o revanșă pentru ce a fost în Cupa Ligii, ci să ne facem bine treaba, să câștigăm punctele, să urcăm în clasament și să avem un moral bun pentru meciurile viitoare, în special pentru cel cu Steaua, pentru că ne dorim mult să continuăm în Cupa României“.
Vătăjelu a explicat că se simte mult mai bine pe teren în postura de fundaș stânga, decât mijlocaș, așa cum a fost folosit în amicalul de marți cu Pandurii II, dar că nu face nazuri și va evolua pe postul pe care i-l va cere staff-ul tehnic: „Nu mai jucasem mijlocaș stânga de vreo patru ani. Mă bucur că nea Sorin m-a băgat acolo, am și marcat, și o să joc de acum înainte acolo unde vor cei doi antrenori. Recunosc însă că joc de mult fundaș stânga și acolo mă simt cel mai bine. Din poziția aceea am fost convocat și la echipa națională și aș vrea să continui tot acolo“.

„Trebuie să jucați de plăcere“

La rândul său, Vali David, care i s-a adresat direct lui Vătăjelu, crede că CS Universitatea va avea rezultate cel puțin la fel de bune dacă va evolua întotdeauna cu plăcere: „Seria de opt meciuri fără înfrângere i-a pus în gardă pe adversari, se mobilizează mult mai bine, dar este un lucru bun, pentru că le crește și fotbaliștilor noștri nivelul de joc. Cred că trebuie să fiți mândri că sunteți tratați mult mai bine. Cu cât înfrunți un adversar mai bun, cu atât îți crește și ție valoarea. Trebuie să înțelegeți că la o înfrângere nu o să vă ia nimeni gâtul. Sunt convins că antrenorii pe care îi aveți, prin experiența lor, o să știe să vă scoată dintr-un eventual impas. Voi sunteți o echipă pe val, în urcare din toate punctele de vedere, și nu aveți de ce să vă temeți. Trebuie să intrați pe teren cu gândul că nu aveți nimic de pierdut, să jucați de plăcere, pentru că atunci o să aveți rezultatele dorite“, a spus David. „Vă mulțumim, și sunt vocea tuturor copiilor de la centrul de juniori, că avem șansa să vedem un fotbal practicat de voi. Dacă voi nu ați fi fost, copiii pe care îi antrenăm nu existau la centrul nostru. Noi am prins o perioadă în care juniorii mei ieșeau de mână cu frații Costea și ceilalți și acum avem șansa să vedem din nou un fotbal de calitate. Toată ziua vorbesc de voi, ne întreabă când e meciul, dacă vor fi și ei copii de mingi, cu alte cuvinte vă venerează. Când ați apărut aici și ați promovat din B în A, pot să zic că ați fost eroii copiilor noștri. Noi nu avem nevoie de Maradona sau de Hagi, ci de voi, pentru că tu și ceilalți colegi reprezentați prezentul și apăreți aproape în fiecare zi în fața lor. Știți cât ați crescut în ochii tuturor în ăstea opt etape fără înfrângere? Enorm! Și nu numai ca și rezultate, ci și ca joc, s-a creat o emulație în jurul acestei echipe. Trebuie să continuați ascensiunea“, a punctat Valentin David, sperând totodată ca autoritățile locale să investească mai mult în infrastructură și să creeze condiții decente pregătirii copiilor care vor reprezenta Craiova fotbalistică în viitor.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS