12.6 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSportJudoka părăsesc sala insalubră din Craiovița Nouă

Judoka părăsesc sala insalubră din Craiovița Nouă

Din sala cu igrasie şi mucegai au ieşit zeci de campioni
Din sala cu igrasie şi mucegai au ieşit zeci de campioni

În cartierul Craiovița Nouă din Bănie există o sală unde se antrenează aproape o sută de sportivi care practică judo, un sport olimpic.
Elevi sau studenți, aceștia încearcă să-și construiască un viitor prin sport. Condițiile din sala de antrenament (o fostă baracă ce servea ca oficiu de șantier, apoi cantină) sunt precare, și nu de ieri, de azi.
Apa se infiltrează după fiecare ploaie sau zăpadă, pereții păstrează urmele scurgerii apei, mirosul de igrasie și mucegai este apăsător, se face condens, nu există dușuri sau vestiare, iar saltelele, și așa deteriorate, sunt protejate de ploaie cu cârpe, plasate în locurile unde curge apa de obicei.
Și parcă dorind să demonstreze cu dârzenie că pot să depășească lipsurile, sportivii care se antrenează aici, fie că sunt legitimați la Liceul cu Program Sportiv „Petrache Trișcu“, CS Universitatea sau CSM Craiova, sunt multipli medaliați la competiții naționale și internaționale. Numai anul acesta au adus în vitrina de trofee 30 de medalii.
Acum, în prag de iarnă, unul dintre antrenorii de la judo, Mihai Voinea, a luat hotărârea de a muta sportivii într-o altă sală, punând sănătatea acestora pe primul loc. Copiii ar urma să revină în sala din Craiovița după ce se vor face lucrări de reabilitare. Până atunci, ei se vor antrena în două săli de clasă de la LPS „Petrache Trișcu“, aflate pe strada Crișului, nr. 9. „Până acum m-am încăpățânat să rămânem aici, dar nu se mai poate. Ne vom muta la Liceul cu Program Sportiv, până când se vor face la sala din Craiovița niște lucrări de reamenajare și reabilitare. Este nevoie de izolație, sala este făcută din bolțari și toată apa de la vecini se scurge și se infiltrează în sală. Și prin acoperiș plouă, sunt infiltrații“, a spus Mihai Voinea, un antrenor devotat meseriei, care este ca un tată pentru sportivii săi.

Cătălin Boța este multiplu medaliat
Cătălin Boța este multiplu medaliat

Își doresc condiții
mai bune

Marți seară era forfotă mare la sală. Grupați câte doi, sportivii cărau saltele la o mașină pentru a fi transportate în locul unde vor fi amenajate două sălițe. Unii copii erau bucuroși că se mută, alții spuneau că îi leagă multe amintiri de sala din Craiovița. „Sala de aici va trebui dezinfectată. Aici e igrasie, acolo va fi mai bine, vom avea și sală de forță, și vestiare separate pentru fete și băieți. Suntem pasionați de judo, ne place să venim la antrenament zi de zi, iar domnul profesor ne ajută foarte mult“, a declarat Andreea Vrejoiu, de trei ori vicecampioană națională și câștigătoare a două medalii de bronz. „Sunt bucuroasă că ne mutăm, pentru că acolo sunt condiții mai bune, dar în această sală ne-am antrenat pentru rezultatele de până acum, toate amintirile noastre sunt aici. Ne înțelegem foarte bine, suntem cei mai buni prieteni“, a adăugat Delia Ciobanu, triplă vicecampioană națională. Și Cătălin Boța, medaliat cu aur și bronz, a primit cu bucurie vestea că se va antrena în altă sală: „Plecăm la condiții mai bune și sperăm să obținem rezultate bune. Dacă vrem să facem performanță, trebuie condiții mai bune“.
Mai mult de jumătate din sportivii care vin la antrenament locuiesc în cartierul Craiovița Nouă, iar sala din centru ar putea fi prea departe de ei, mai ales că antrenamentele se desfășoară seara. „Îmi doresc să revenim în sala din Craiovița pentru că majoritatea copiilor sunt din acest cartier, iar dacă ne vom muta, cred îi vom pierde. Celor mici, de clasa a doua, a treia, le va fi greu să vină la LPS. Cei mai mari nu au probleme, pot veni singuri, se descurcă“, a mai spus Voinea.
Părinții sportivilor, majoritatea nelipsiți de la antrenamente, au dat mereu o mână de ajutor antrenorului și au contribuit financiar de câte ori a fost nevoie. „Câțiva părinți ne-au ajutat foarte mult. Domnul Viorel Dumitru a pus geam termopan la 12 ferestre și o ușă, cu bani dați de directorul CS Universitatea, Pavel Badea, apoi am luat burlane, jgeaburi pentru a devia cursul apei, pentru că intra în hol. Săptămânal vin și fac curățenie cu rândul, cot la cot cu mine și cu copiii. Sunt niște oameni care m-au înțeles și au dat o mână de ajutor. Acum avem promisiuni și așteptăm“, a spus Voinea.

Andreea Vrejoiu este pasionată de judo și a obținut numeroase medalii
Andreea Vrejoiu este pasionată de judo și a obținut numeroase medalii

„Noi, părinții,
ne-am zbătut“

Cristian Bleaju, tatăl multiplei campioane Theodora Bleaju, a mărturisit că în sala din Craiovița condițiile erau greu de suportat atât pentru sportivi, cât și pentru antrenori. „Suntem bucuroși că se mută de aici, deoarece condițiile din sală sunt greu de suportat atât de copii, cât și de antrenori. Aici sunt sportivi de la 5 la 21 de ani și este vorba de sănătatea lor. Aerul este irespirabil, nu poți dezvolta capacitățile în asemenea condiții. Am venit cu domnul profesor aici, am izolat cât am putut tavanul, pentru că ploua, am luat pământul de pe lângă sală pentru că toată apa curgea și se infiltra în jurul construcției. Se vede și sub saltele și se simte miros de igrasie. Noi, părinții, ne-am zbătut, dar consider că nu se vrea să se facă o sală frumoasă aici. Și este păcat pentru că s-au scos rezultate bune de aici, performanțe importante“.

Așteaptă fonduri

IMG_0340

Întrebat despre situația sălii din Craiovița, Geri Mitroi, directorul Liceului cu Program Sportiv „Petrache Trișcu“, a spus ieri că primăria a dat răspuns pozitiv la solicitarea de a o reabilita, dar rămâne de văzut când se vor găsi fonduri: „Am făcut demersuri la autorități ca sala să fie consolidată, acum așteptăm fonduri, dar acolo, oricâte reparații ai face, pică din nou, deoarece clădirea nu are fundație. Nu pot spune că sala este chiar improprie. Cea mai recentă problemă pe care mi-a prezentat-o antrenorul era legată de o defecțiune la încălzire. Acum se vor muta în două săli care aparțin LPS-ului“.

Au primit saltele
de la Federație

Craiova ocupă un loc fruntaș în ierarhia judo-ului juvenil românesc, motiv pentru care conducerea Federației a decis să îi sprijine cu 45 de saltele noi, care așteaptă să fie instalate într-un loc adecvat. Mai mult, anul viitor, Bănia va găzdui două competiții, Campionatul Național U18 și Campionatul Balcanic U18. Până atunci, luna viitoare, la Craiova va veni campioana olimpică Alina Dumitru pentru a se întâlni cu judoka de aici.

IMG_0299

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS