11.4 C
Craiova
marți, 23 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSportCampioana de la Roland Garros, Ioana Roșca, trece la nivelul următor

Campioana de la Roland Garros, Ioana Roșca, trece la nivelul următor

Ioana Roşca şi-a prezentat obiectivele pentru anul 2015
Ioana Roşca şi-a prezentat obiectivele pentru anul 2015

Tânăra speranță a tenisului craiovean, care a avut un an incredibil, a încheiat junioratul și de acum înainte va juca la senioare. Campioană la dublu în turneul junioarelor de la Roland Garros, Ioana Roșca nu vrea ca această performanță să fie cea mai importantă în CV-ul său. Jucătoarea care luna trecută a devenit majoră și-a propus ca în maximum trei ani să ajungă în top 100 WTA.

Între două turnee pe continente diferite, unul care s-a încheiat în America, altul care stă să înceapă în Egipt, jucătoarea de tenis Ioana Roșca și-a prezentat ieri planurile de viitor într-o conferință de presă organizată la sediul CSM Craiova, club la care tânăra este legitimată.
Tenismana care în luna iunie scria istorie la Roland Garros, cucerind trofeul în competiția junioarelor, în proba de dublu, alături de Ioana Ducu, a împlinit luna trecută 18 ani, motiv pentru care va trece la următorul nivel în cariera sa. Locul turneelor de junioare va fi luat de competiții mult mai puternice, de 25.000, 50.000 sau chiar 75.000 de dolari. Vor fi premii mai mari, dar și pretenții mai mari, iar sportiva născută în Bănie dorește să continue progresul atât în jocul său, cât și în clasamentul WTA, acolo unde în prezent ocupă locul 650. „Acum, că am trecut la senioare, va fi mai greu, dar sper să fie bine. Vreau să-mi dezvolt jocul, să fie din ce în ce mai bun pentru nivelul la care se joacă acum. Îmi doresc să ajung în top 100 WTA. Anul viitor va fi unul greu, nu este doar trecerea la senioare, ci și faptul că trebuie să învăț pentru bacalaureat, dar sper că în doi-trei ani să reușesc să fiu în primele 100 de jucătoare ale lumii. Acum încerc să las deoparte turneele de 10.000 de dolari. Voi merge la cele de 25.000 de dolari, în decembrie voi încerca și la unul de 50.000, sper să intru în calificări. În funcție de cum evoluez în clasament, voi încerca să urc cât mai sus, turnee de 75.000 de dolari, chiar și cele WTA. Avem și în România unul WTA, unde anul acesta am primit wild-card“, și-a prezentat Ioana țintele pentru perioada următoare. Tânăra a venit la conferință ținând în mână prețiosul trofeu de la French Open, dar și trofeul pentru locul 1 cucerit la Campionatul Național.

Directorul CSM Craiova, Sorin Manda, a lăudat-o pe Ioana Roșca pentru performanțele obținute
Directorul CSM Craiova, Sorin Manda, a lăudat-o pe Ioana Roșca pentru performanțele obținute

Are nevoie de sprijin la senioare

Odată cu trecerea la seniori, pentru Ioana Roșca vor începe și grijile financiare, lucru punctat și de directorul CSM Craiova prezent ieri la întâlnirea cu mass-media. Sorin Manda a scos în evidență faptul că Ioana are nevoie de un ajutor mai consistent din partea tuturor: „Ioana a încheiat junioratul și nu mai poate merge pe banii Federației la unele turnee, cum se întâmpla până acum. Are nevoie de ajutorul tuturor. Noi o sprijinim cu tot ce putem, dar cheltuielile pentru turnee sunt mari și de aceea trebuie să punem mână de la mână toți cei din oraș, fie că este vorba despre oameni de afaceri, autorități, Direcția pentru Sport și Tineret. Partenera ei de la Roland Garros, Ioana Ducu, a găsit deja un sponsor în București care îi plătește anumite turnee, iar Ioana Roșca este și ea în căutarea unui asemenea contract. Chiar are nevoie de sponsor, pentru că altfel va merge la turnee din ce în ce mai mici, iar clasamentul ei nu va fi unul foarte bun“.
Ca o completare la cele spuse de Manda, Ioana Roșca a afirmat că o colegă de-a sa de la junioare a fost nevoită să abandoneze tenisul de performanță din cauza lipsei banilor, iar astfel de cazuri sunt destul de multe. „Dar, dacă îți place și vrei să faci tenis, merită orice sacrificiu“, a adăugat Ioana.

După rezultatele bune e presiune mai mare

După ce a câștigat trofeul de la Roland Garros, talentata jucătoare născută în Bănie, dintr-o familie de sportivi, a cules laudele tuturor. Numai că, după acest rezultat important, dar și după anul de grație al Simonei Halep, Ioana simte că așteptările tuturor la adresa jucătoarelor românce de tenis au crescut. „De când a ajuns Simona Halep sus, e presiune pe toate fetele din România care joacă la turnee mari. Toată lumea se așteaptă ca eu și Ioana Ducu, după ce am câștigat la dublu, să obținem rezultate la fel de bune. Nu tot timpul poți, ai momente bune și rele. Aș vrea să joc și la dublu, dar depinde dacă mă sincronizez cu Ioana Ducu, deoarece acum nu vom mai fi la aceleași turnee“, a completat sportiva care la CSM Craiova se antrenează alături de antrenorul Alexandru Banciu.

Ioana Roșca a pozat cu trofeul obținut la Roland Garros
Ioana Roșca a pozat cu trofeul obținut la Roland Garros

O vede pe Simona Halep în finală, dar Williams e greu de învins

Pe Simona Halep, Ioana Roșca o vede ajungând în finala Turneului Campioanelor, dar crede că jucătoarea constănțeană nu poate trece, deocamdată, de Serena Williams, pe care tânăra din Bănie a văzut-o evoluând pe teren: „Simona Halep a jucat foarte bine în primul meci cu Bouchard, sper să ajungă măcar în semifinale, apoi în finală. Nu știu dacă și poate câștiga turneul, pentru că Serena Williams e foarte bună. Serena e o jucătoare cum nu am mai văzut până acum. Deși are 32 de ani, are o dorință de admirat. Am văzut-o pe viu și e o diferență foarte mare când vezi live meciurile față de televizor. E mult mai frumos în realitate. În ceea ce o privește pe Simona Halep, pot spune că este o fată extraordinară. Cred că toată lumea o susține foarte mult“.

Săptămâna trecută, Ioana Roșca (a doua din dreapta) a devenit campioană națională, cu echipa Politehnicii București
Săptămâna trecută, Ioana Roșca (a doua din dreapta) a devenit campioană națională, cu echipa Politehnicii București

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS