12 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSportCioacă și Olaru își încearcă norocul la semiprofesioniști

Cioacă și Olaru își încearcă norocul la semiprofesioniști

Cei doi pugiliști craioveni, proaspăt campioni naționali, și-au depus dosarele pentru WSB, varianta semiprofesionistă a AIBA. Cioacă și Olaru ar urma să boxeze pentru Franța, iar șansele de calificare la Jocurile Olimpice de la Rio le-ar crește.

Boxul românesc nu traversează o perioadă fastă. La ultimul campionat național masculin de la Piatra Neamț au participat destul de puțini sportivi, iar nivelul a fost foarte scăzut, sărăcia din acest sport resimțindu-se din plin.
Doi pugiliști din Craiova, dar care reprezintă clubul SCM Bacău, au cucerit titluri de campioni, dar nu se mulțumesc cu atât, dorindu-și să facă un pas înainte în cariera lor.
Maike Cioacă s-a impus la categoria 56 de kilograme, în timp ce Irinel Olaru a câștigat medalia de aur la categoria 69 de kilograme.
Pentru că au ieșit campioni, cei doi pugiliști își vor încerca norocul la semiprofesioniști, în WSB (World Series of Boxing – campionat mondial pe echipe), după ce AIBA a permis echipelor care au franciză să aibă în componență și sportivi străini.
În eventualitatea în care vor fi acceptați, Olaru și Cioacă vor boxa pentru Franța la echipe, dar își păstrează și statutul de amatori și vor putea reprezenta România la Campionatul European și Mondial.  Mai mult, prin participarea în WSB, le-ar crește șansele de calificare la Jocurile Olimpice de la Rio din 2016.
„Am depus și eu, și Irinel dosare pentru WSB. S-ar putea să boxăm pentru Franța la semiprofesioniști. Putem merge și la Mondiale și sunt șanse mult mai mari de calificare la Olimpiadă. Dacă te clasezi în top 2 în lume la individual, ai șanse să mergi la Jocurile Olimpice“, a explicat Cioacă pentru GdS.
Spre deosebire de boxul amator, la WSB concurenții trebuie să lupte la bustul gol și fără cască de protecție, pe durata a cinci reprize a câte trei minute.

Cioacă a devenit titular la lotul național

Maike Cioacă a revenit în ring după opt luni de pauză, din cauza unei accidentări suferite la mâna stângă, anul trecut, la Centura de Aur. A fost tentat să pună mănușile în cui, dar a găsit puterea să continue. La Piatra Neamț a cucerit un nou titlu național, dar regretă că nu a boxat cu titularul categoriei 56 de kilograme, Răzvan Andreiana, care a absentat din competiție. „Într-adevăr, a fost un campionat mult mai slab, dar eu m-am pregătit ca și cum am fi boxat pentru o competiție foarte mare. Eu am avut două meciuri, dar îl așteptam pe Andreiana, titular la lotul național, care nu a mai venit. Sper să revină și el, pentru că, dacă nu am adversari puternici în țară, nu fac nimic nici afară. Acum eu voi fi titular la lotul național. Vom merge la un turneu în Republica Moldova, în septembrie“, a spus Cioacă.
În primul meci, craioveanul și-a făcut adversarul KO, iar în finală a trecut cu 3-0 de Ștefan Nicolae de la Steaua. „Primul meci l-am câștigat prin KO în prima repriză, nu a durat mai mult de 30 de secunde, iar în finală m-am așteptat să câștig la fel, dar adversarul s-a ținut de mine“, a completat pugilistul.

„Voiam să mă las
de box“

Despre perioada de recuperare îi este destul de greu să vorbească. „Voiam să mă las de box, credeam că nu îmi mai revin cu mâna, după ce am avut dublă fractură. Dar am fost ambițios, mi-am propus mie să mă depășesc și chiar dacă mai am dureri, strâng din dinți“, a adăugat campionul.

Olaru și-a luat revanșa

Irinel Olaru a ieșit campion, luându-și revanșa în fața lui Orlando Chirvase (Dinamo), care îl învinsese anul trecut în finală. „Acum am muncit mai mult și am vrut să-l bat foarte rău, după ce anul trecut mă bătuse el. Anul acesta l-am învins și la Cupa României. La Piatra Neamț, eu am avut o categorie unde au fost mai mulți participanți. Am avut trei meciuri, a fost și cald…“, a punctat Irinel.

„E bine la Bacău, sunt mulți campioni“

La clubul SCM Bacău, cei doi craioveni au condiții bune, dar și-ar dori să boxeze pentru orașul natal. „Cred că este singurul club care dă ceva la sportivi. Legea în România spune că indemnizația maximă pentru un sportiv este de 500 de lei“, spune Maike.
„E bine la Bacău, sunt mulți campioni strânși la un loc, ne plătesc. Ne dau masă, stăm la hotel, avem un program bine stabilit. Mi-aș fi dorit să boxez în Craiova, dar dacă nu se poate… Avem o vârstă, nu putem face box numai din plăcere“, adaugă Olaru.
Colegul său de club a încheiat: „E greu să stai departe de casă. Stăm nouă luni la Bacău, suntem o familie toți băieții de acolo. Ne batem toată ziua, iar după antrenament suntem prieteni. Acasă ajungem și noi de sărbători“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS