5.6 C
Craiova
marți, 19 martie, 2024
Știri de ultima orăSportNea Gică din Ostroveni, crainic în stil sud-american

Nea Gică din Ostroveni, crainic în stil sud-american

http://www.youtube.com/watch?v=4DYK5HUBOgw

Echipa de liga a patra Recolta Ostroveni se mândește cu o bază sportivă modernă, dar și cu Gheorghe Tufiș (foto), crainicul  care animă atmosfera la fiecare meci.
Proaspăt absolvent al Facultății de Jurnalism din Craiova, nea Gică, care în trecut a lucrat ca proiectant, are 64 de ani și este crainic la stadionul din Ostroveni din anul 2008.
Idolul său în această meserie este Cristian Țopescu și consideră că pentru a-i călca pe urme trebuie să fie foarte bine documentat.
Sâmbăta, când echipa locală joacă acasă, nea Gică vine cu dosarul doldora cu hârtii pe care are notate informații despre componenții celor două formații și noutăți din fotbalul românesc, pe care le prezintă consătenilor care asistă la joc.  
Când la stadion vine un oaspete de onoare, crainicul din Ostroveni îl prezintă în stilu-i caracteristic. Așa s-a întâmplat și weekendul trecut, la Memorialul „Cristi Neamțu“, când profesorul Nicolae Zamfir, Marian Bîcu, Tibi Lung sau fotbalistul Dacian Varga au avut parte de frumoase caracterizări din partea comentatorului.

„Cred că sunt unicat
în județ“

Gheorghe Tufiș a mărturisit că, din câte știe el, nu mai există alt crainic în fotbalul județean din Dolj: „Prin județ, din câte știu eu, nu sunt crainici de stadioane. Am văzut destul fotbal și aici în Dolj, și în județele limitrofe. Când a jucat echipa Armata Craiova la Ostroveni, erau foarte surprinși oamenii că încă sunt stadioane cu crainic. Meciul e privit altfel de spectatori, mai ascultă și ei o muzică, eu mă mai informez și le dau și alte vești pe care nu au de unde să le afle“.
Acesta a mărturisit că prezintă golurile în stil sud-american, dar ține cont și de importanța partidei, și de evoluția scorului: „Golurile le prezint în stil sud-american. Depinde de partidă, pentru că nu pot să țip la un meci fără miză sau cum a fost acum, la un turneu memorial, pentru că nu își are rostul“.

„E mai bun ca ăia
de la TVR“

Dotat cu un laptop, crainicul din Ostroveni are un playlist din care nu lipsesc imnul echipei Recolta Ostroveni, muzică de stadion, dar și multă muzică populară, care este pe placul localnicilor. „Aici muzica populară e pe locul unu, dar am și muzică de stadion, foarte bine aleasă, mai frumoasă ca la stadioane de Liga I, și oamenii sunt foarte mulțumiți“, spune Gheorghe Tufiș, fără să fie lipsit de modestie. Spectatorii sunt foarte mulțumiți de ce se întâmplă la stadion: „Gică a terminat acum Jurnalismul. Suntem mândri de el. Își face treaba bine și ne pune și muzică populară. Este mai bun că băieții ăia de la TVR care au comentat acum la Campionatul Mondial și au făcut numai gafe. Sperăm ca echipa noastră, Recolta, să-i dea posibilitatea să strige de cât mai multe ori gol“, a spus Vasile, un microbist înrăit.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS