16.2 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSportPodiumul, locul preferat al atleţilor craioveni

Podiumul, locul preferat al atleţilor craioveni

\n

Atleţii din Bănie nu au bătut drumul degeaba până la Piteşti, reuşind să urce pe podium în mai multe probe din cadrul Campionatului Naţional

Atletismul craiovean nu trăieşte din amintiri. Nu este concurs intern de la care reprezentanţii cluburilor din Bănie să se întoarcă fără medalii. Tradiţia îi obligă, iar valoarea îi ajută să urce pe podium.
Weekendul trecut, la Piteşti, pe stadionul „Nicolae Dobrin“ s-a desfăşurat Campionatul Naţional (seniori şi tineret), care a reunit „crema“ atletismului din România.
A fost un concurs în care craiovenii şi-au reconfirmat valoarea, obţinând rezultate care poate pentru ei reprezintă o normalitate, dar care ar face invidios orice alt oraş.
Miile de ore de antrenamente grele, pe ploaie sau caniculă, în vârful munţilor sau pe pista de atletism, concursurile de verificare şi sfaturile antrenorilor i-au ajutat pe atleţi să fie în cea mai bună formă la startul fiecărei probe, iar clasarea pe podium a venit ca o încununare a muncii.
Unii poate nu mai au loc unde să pună medaliile cucerite de-a lungul carierei, dar au mărturisit că emoţiile sunt la fel de mari ca la început.
Sâmbătă, în prima zi de concurs, craiovenii au cucerit 12 medalii, dintre care patru titluri naţionale, adjudecate de Marius Ionescu, la 10.000 de metri (29:45.81), Florina Pierdevară (1.500 m, 4:21.08), Cosmin Sorescu (aruncarea ciocanului, 61,79 m) şi Ileana Sorescu (aruncarea discului, 48,92 m). Pierdevară este legitimată la CS Universitatea Craiova, iar ceilalţi trei campioni sunt de la CSM Craiova.

Galerie puternică pentru Marius Ionescu

Marius Ionescu a revenit la Campionatul Naţional după doi ani de pauză, timp în care s-a concentrat pe proba de maraton. Sâmbătă a câştigat proba de 10.000 de metri pe pistă, în aplauzele colegilor de club şi ale prietenilor. Consideră că victoria i-a adus un gram în plus de încredere şi fericire. „A fost o reîntoarcere dulce pe pistă, şi mai dulce a făcut-o victoria obţinută. Am 20-30 de titluri, dar tot timpul o astfel de cursă câştigată îmi adaugă încă un gram de încredere şi fericire. Am avut prietenii şi colegii alături. Una este să mă susţină din faţa televizorului sau prin intermediul reţelelor de socializare, alta este să îi simţi la doar câţiva metri de tine, să îi auzi. Duelul cu Nicolae Soare, ocupantul locului doi, a fost aşa cum mă aşteptam. Mi-a pus probleme, dar am luat cursa în serios şi am câştigat“, a spus multiplul campion naţional, ajuns la 29 de ani.
Peste trei săptămâni „Piciul“ va concura la Campionatul European de la Zürich, în proba de maraton. „Mai am trei săptămâni de pregătire să punem totul la punct. Am încredere că voi face o figură frumoasă şi la Europene, adică o clasare în top șase“, a încheiat alergătorul care la Piteşti a fost premiat chiar de antrenorul său, Cătălin Geapana.

Familia de campioni

Soţii Ileana şi Cosmin Sorescu nu au rivali pe măsură în probele de aruncări. Cosmin, de 39 de ani, a avut o aruncare câştigătoare care a măsurat 61,79 metri, în timp ce sportivul clasat pe locul doi, Alex Meheş, a aruncat 58,38 metri. Cel mai tânăr concurent de la aruncarea ciocanului este cu 20 de ani mai mic decât campionul craiovean.
„Cred că acesta este al 20-lea titlu la Campionatul Naţional de vară. Mă bucur că am ajuns sănătos la această competiţie. Sunt ceva copii care vin din spate, îi aştept“, a spus Cosmin.
Soţia sa, Ileana, de 35 de ani, a câştigat competiţia de aruncarea discului cu performanţa de 48,92 metri, în timp ce sportiva de pe locul doi a aruncat 45,97 m.
La fel ca şi în cazul lui Cosmin, mai tinerele adversare nu îi pun probleme Ilenei. „Sunt foarte bucuroasă că am reuşit să câştig medalia de aur pentru mine şi pentru clubul CSM şi sper că în anii următori voi mai reuşi aceleaşi performanţe. Concursul a fost puţin cam dificil, în sensul că cercul de la cuşca de aruncări a fost nou. Am avut ceva probleme, dar m-am descurcat şi până la urmă a ieşit aşa cum a trebuit. Fetele sunt mult mai tinere, unele au chiar potenţial“, a spus Ileana.
Florina Pierdevară a câştigat detaşat cursa de 1.500 de metri, una în care au luat startul mai multe craiovence, dintre care colega sa de la CS Universitatea, Adelina Tănasie, a urcat pe treapta a treia a podiumului la tineret.

Tinerii vin tare
din urmă

Şi cursa de 3.000 de metri obstacole a fost populată de craioveni. Andrei Ştefana (CSM) a luat medalia de argint, fiind devansat de alt craiovean, Alexandru Ghinea, care este legitimat la Reşiţa. La tineret, Aurel Rotaru (CSM Craiova) a luat medalia de argint. Celelalte medalii pentru Craiova cucerite în prima zi au fost obţinute de Ştefăniţă Târşogoiu (LPS „Petrache Trişcu“) – argint la aruncarea discului, la tineret, Roxana Ene (CS Universitatea) – bronz la 100 m plat, la tineret, Corina Pârvu (CSM Craiova) – bronz la 10.000 m, tineret, şi ştafeta masculină de 4×100 m, dublă medaliată, cu bronz la seniori şi argint la tineret. Din echipă au făcut parte Octavian Iureş, Gabriel Mitiţă, Sorin Coandă şi Ioan Piţigoi.

În reuniunea de ieri după-amiază, sportivii de la cluburile craiovene au obţinut noi medalii. Marian Oprea (CSM Craiova-Dinamo) s-a impus la săritura în lungime cu performanţa de 7,71 metri, echipa feminină de ştafetă de 4×400 m de la CS Universitatea, compusă din Adelina Tănăsie, Luminiţa Achim, Roxana Ene şi Ioana Doagă, a devenit campioană la senioare şi tineret. Roxana Ene (CS Universitatea Craiova) a obţinut două medalii la 400 metri garduri, bronz la senioare şi argint la tineret, Adelina Tănăsie (CS Universitatea Craiova) – locul doi la tineret la 800 m, iar Sorin Coandă (CSM Craiova) – argint la tineret în proba de 400 m garduri.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS