6.2 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSportHănescu s-a antrenat cu jucătorii craioveni

Hănescu s-a antrenat cu jucătorii craioveni

http://www.youtube.com/watch?v=tGrcH83pbUU

\n

Cel mai bine clasat jucător român de tenis în circuitul ATP le-a oferit ieri sportivilor craioveni momente de neuitat. Aflat pentru prima dată în Bănie, Hănescu a schimbat pase cu aproape 100 de juniori, a răspuns curiozităţilor acestora, apoi i-a premiat pentru participarea la turneul organizat de el, al cărui moto este „Orice campion are un început“.
Cu doar câteva zile înainte de debutul turneului de mare şlem de la Roland Garros, Victor Hănescu, cel mai valoros jucător român al momentului, şi-a făcut timp să vină la Craiova, oraş pe care l-a ales să găzduiască turneul „Orice campion are un început“ pentru copiii cu vârsta între 8 şi 12 ani. Meciurile s-au disputat săptămâna trecută, pe două baze sportive din oraş (TC Cojan şi ProTenis), iar ieri, la Popeci, a avut loc festivitatea de premiere.
Aproape o sută de practicanţi ai sportului alb, prezenţi la eveniment, se pot lăuda că au schimbat câteva pase cu jucătorul care de mai bine de zece ani se menţine în top 100 ATP (în prezent, ocupă locul 82). Micuţii au încercat să îi dea o replică cât mai bună invitatului special, iar Victor Hănescu a aplaudat fiecare reuşită. De la primul schimb de mingi şi până la ultimul a durat în jur de o oră, iar părinţii sportivilor, prezenţi în număr mare în tribună, nu au ratat ocazia să imortalizeze momentul. „A fost puţin cam scurt schimbul de mingi. Prima dată am dat tare, apoi prea încet. Acum Victor a lovit mai încet mingea pentru că sunt copil, dar de obicei loveşte puternic“, a spus Alex Cristian Lungu, un jucător de zece ani, aflat la început de carieră. Anastasia Zăvoianu (11 ani) a reuşit să urce pe podium în concursul organizat de Hănescu. După ce a stat pe acelaşi teren cu jucătorul din echipa de Cupa Davis a României, Anastasia ne-a împărtăşit gândurile sale: „Am avut emoţii mai mari ca la concurs, pentru că Hănescu este o vedetă. La turneu am luat locul doi, dar nu sunt mulţumită de rezultat“.

„Sper ca iniţiativa mea să fie un implus
pentru voi“

După proba practică, toţi cei prezenţi au participat la o conferinţă motivaţională. Victor Hănescu a răspus întrebărilor copiilor şi părinţilor.  
Apoi, „înarmaţi“ cu mingi de tenis, tricouri şi şepci, jucătorii craioveni au luat autografe de la oaspetele de onoare, care a răspuns cu zâmbetul pe buze tuturor solicitărilor.
„Sper că v-a plăcut şi v-aţi simţit bine. Eu mă bucur că am ajuns la Craiova pentru prima dată şi am putut schimba câteva mingi. Am fost şi eu ca voi şi ştiu cât de greu este la început. Sper ca iniţiativa mea să fie un implus pentru voi. Le mulţumesc părinţilor şi bunicilor pentru că ştiu ce sacrificii fac, fiind vorba de un sport costisitor. De aceea, oferim un tricou şi o şapcă tuturor participanţilor, iar sponsorul evenimentului dă primilor patru clasaţi la fiecare categorie rachete, genţi, mingi şi tot ceea ce aveţi nevoie. Aş vrea ca tenisul să devină un sport de masă în România pentru că numai aşa putem crea noi campioni. Am văzut la Craiova două baze sportive bine dotate şi mă bucur că tenisul «înfloreşte»“, a spus Hănescu.
Şi pentru că turneul de la Roland Garros bate la uşă, Hănescu speră într-un parcurs bun, ca în 2005: „Este turneul meu preferat de mare şlem şi vreau să repet performanţa din 2005, când am ajuns în sferturile de finală“.

Sfaturi pentru sportivi şi părinţi

Redăm câteva dintre întrebările adresate de părinţi şi sportivi lui Victor Hănescu şi răspunsurile oferite de marele tenisman roman.
Sportiv: Cu cine preferaţi să jucaţi dintre Federer şi Nadal?
Victor Hănescu: Am jucat cu amândoi şi mi-a plăcut mult să joc împotriva lor. Sunt doi campioni extraordinari. A fost o experienţă foarte bună, dar cu Nadal e special să joci, mai ales pe zgură. Cu Djokovic am jucat pe hard la un turneu în America.
Părinte: Ce le recomandaţi copiilor când pierd în faţa unui adversar foarte puternic, au emoţii şi le manifestă într-un fel în care acasă nu o fac?
V.H.: E greu să pierzi, dar cred că ajutorul părinţilor e important. Dacă părintele încurajează copilul şi îi spune că vine alt concurs, îi dă încredere. Toţi campionii pierd meciuri. Numai prin aceste înfrângeri poţi deveni campion.
Sportiv: Când eraţi mic aţi participat la Campionatul Naţional de 10 ani al FRT?
V.H.: Am participat, dar nu am luat locul 1. Abia la 18 ani am reuşit să câştig Campionatul Naţional. Până atunci am pierdut şi eu multe meciuri, am avut momente dificile, dar în final am reuşit să-i depăşesc pe ceilalţi, după multă muncă.
Părinte: La 14 ani, copiii se îndreaptă spre alte lucruri. Cum facem să le menţinem atenţia la tenis?
V.H.: Există perioade dificile în cariera oricărui sportiv, încă de la vârste mici. Mie mi-a plăcut tenisul şi acesta a fost factorul care m-a făcut să-l practic. Acum sunt mai multe tentaţii, dar cred că ţine de ei dacă le place sportul şi vor să meargă mai departe.
Sportiv: Care este jucătorul tău preferat?
V.H.: Eu sunt (râde)! Îmi place Federer. Are un joc elegant. Este un campion adevărat.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS