22 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăSportPleurat Sejdiu, kosovarul care iubeşte Craiova şi Universitatea

Pleurat Sejdiu, kosovarul care iubeşte Craiova şi Universitatea

http://www.youtube.com/watch?v=BYt8WJI7ly8

Pleurat Sejdiu, absolvent al Facultăţii de Medicină din Craiova, este o personalitate în Kosovo. Sejdiu a revenit ieri în Bănie, cu prilejul meciului de baschet masculin dintre SCM-U şi Sigal Priştina, şi a rememorat, pentru GdS, cele mai frumoase momente petrecute pe când era jucător al echipei de baschet a Universităţii din Craiova şi era fascinat de driblingurile lui Balaci.

În luna decembrie a anului trecut, Marius Toma, managerul echipei de baschet SCM-U Craiova, povestea despre întâlnirea cu un kosovar de etnie albaneză, pe care l-a întâlnit cu prilejul celor două meciuri disputate de olteni în Kosovo, la Peja şi Priştina, în Liga Balcanică.
Pleurat Sejdiu, absolvent al Facultăţii de Medicină din Craiova în anii ‘80, a fost atunci o gazdă primitoare pentru delegaţia alb-albastră, iar Marius Toma l-a invitat să vină la partidele retur.
Cum ieri-seară SCM-U a jucat acasă cu Sigal Priştina, Pleurat nu putea rata deplasarea în oraşul unde şi-a petrecut tinereţea şi de care îl leagă numai amintiri frumoase.
L-am întâlnit ieri-dimineaţă, pe holul de la Sala Polivalentă, acolo unde este o expoziţie de grafică şi fotografie a doi artişti din Kosovo, prof. Shyqri Nimani (grafician) şi Hazir Reka (fotograf), din seria manifestărilor dedicate „Săptămânii culturii kosovare în România“.
Trebuie spus că dincolo de faptul că a făcut studiile în Bănie şi ulterior a devenit cel mai bun medic ortoped din ţara sa, Pleurat Sejdiu, în vârstă de 50 de ani, este memoria vie a poporului kosovar.
Despre cât de valoros este doctorul Sejdiu pentru conaţionali este grăitoare o descriere făcută de Marius Toma înainte de meciul din decembrie cu Sigal Priştina: „E ciudat în zilele noastre să pronunţi numele unui om şi să îi vezi pe concetăţenii lui cum se transformă la faţă din respect şi mândrie. Taximetristul care ne-a dus la întâlnirea cu doctorul, ajungând acolo a refuzat să primească contravaloarea transportului când a aflat că suntem oaspeţii dumnealui. Am rămas perplex“.
Extrem de amabil, cu zâmbetul pe buze, doctorul Sejdiu a spus ieri, pentru GdS, că pentru el Craiova este a doua casă. De când a terminat facultatea, a revenit de câteva ori, de fiecare dată cu aceeaşi emoţie şi cu bucuria regăsirii cu prietenii dragi.
„Nu mă simt deloc străin aici. Craiova este oraşul în care am crescut. Am venit aici la 18 ani, ca student, şi m-am copt, cum se spune. Este ca o reîntoarcere acasă. Am trăit la Craiova nouă ani, zi de zi, cu prietenii români, şi sunt legat sufleteşte de această zonă. Prietenii din oraşul meu de origine îmi zic oltean kosovar. Şi mă simt mândru. Am găsit rădăcini comune cu poporul meu“, a început Pleurat povestea, într-o română perfectă.

Spectator la marile meciuri ale Ştiinţei

Mare iubitor de sport, doctorul Sejdiu are amintiri de neuitat legate de Craiova. În timpul facultăţii a jucat pentru echipa Universităţii din Craiova. În weekenduri, era nelipsit pe stadionul „Ion Oblemenco“ la meciurile Ştiinţei, dar şi la Sala Polivalentă. Susţinea echipele alb-albastre de parcă s-ar fi născut pe aceste meleaguri.
„Jucasem baschet şi la Priştina şi când am venit aici m-am înscris la baschet la „U“ Craiova tineret. Mi-a fost drag şi la toţi le povestesc că am jucat la „U“ Craiova. În toamnă m-am bucurat tare mult că în Liga Balcanică joacă şi Craiova. Revenind la perioada studenţiei, pot spune că mergeam mai ales la fotbal. Era Universitatea lui Balaci, îmi aduc aminte semifinala de Cupa UEFA, cenaclul de după meciuri… La jocurile cu Hajduk Split şi Zeljeznicar Sarajevo, noi, spectatorii albanezi din tribune, stăteam cu românii şi au fost multe certuri cu colegii noştri studenţi din fosta Iugoslavie. Dar noi simţeam că trebuie să ţinem cu echipa noastră, Craiova“, a adăugat oaspetele de seamă al lui Marius Toma.

„Uşile încep să se deschidă şi pentru noi“

Situaţia regiunii Kosovo face ca şi sportul să aibă de suferit, deoarece nu toate federaţiile internaţionale primesc echipele din acest stat în competiţiile oficiale. Pleurat a încercat să creioneze un tablou al situaţiei sportului din ţara sa: „Sporturile supravieţuiesc în Kosovo, chiar dacă este criză financiară. Încă suntem închişi faţă de arena internaţională, care ar deschide uşile şi spre promovare. Cu fotbalul este mai greu, sunt probleme. Uşor-uşor încep şi amicalele pentru naţională. Cu baschetul am intrat în Liga Balcanică, stăm foarte bine, mai ales că avem o tradiţie, ca în toată fosta Iugoslavie. Handbalul este deja parte din federaţia internaţională. Uşile încep să se deschidă şi pentru noi“.

Implicat în problemele din Kosovo

Pleurat Sejdiu este o personalitate din punct de vedere al rezistenţei kosovarilor. Este fondatorul frontului de eliberare, a stat zece ani în exil la Londra şi a fost portavocea kosovarilor în vest. A fost ministru al sănătăţii, membru în guvern şi secretar de stat. Momentan, s-a retras din politică şi conduce spitalul american din Kosovo.  Întrebat despre perioada războiului din Kosovo, interlocutorul nostru, care până atunci era cu zâmbetul pe buze, s-a întristat brusc şi a spus. „Nu aş vrea să treacă nici un popor prin ce am trecut noi. Sperăm că niciunde în lume nu va mai fi război. Şi în România a fost Revoluţie şi cred că românii ştiu bine ce înseamnă să vadă copii şi tineri omorâţi şi pot să-şi închipuie ce s-a întâmplat în Kosovo…“.

Nu acceptă paralela Crimeea-Kosovo

După ce preşedintele rus Vladimir Putin a declarat marţi că situaţia din Crimeea este similară cu cea din Kosovo, Pleurat Sejdiu a ţinut să-l contrazică, spunând că este vorba despre situaţii diferite. „Este o comparaţie fără nici o bază. Situaţia din Crimeea nu are nimic în comun cu cea din Kosovo. Nu am auzit ca autorităţile din Ucraina să fi făcut vreun masacru acolo, discriminări politice sau etnice. În Kosovo a fost altceva. Eu ştiu şi politica românească, istoria acestui popor. Se fac comparaţii şi între Transilvania şi Kosovo. Repet, nu am auzit de masacre făcute de români împotriva maghiarilor din Transilvania. În ceea ce priveşte Rusia, aceasta va continua politica de expansiune, de anexare de pământ care nu este rusesc, dar unde trăiesc ruşi“, a încheiat Sejdiu.

 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS