22 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăSportOţet şi Neamţu, comemoraţi

Oţet şi Neamţu, comemoraţi

http://www.youtube.com/watch?v=p0IfgwAXJG8

\n

Oficiali ai clubului CS Universitatea Craiova au fost prezenţi, ieri, la cimitirul Ungureni din Craiova pentru a-l comemora pe Constantin Oţet, fostul antrenor al „Craiovei Maxima“, de la a cărui dispariţie s-au împlinit 15 ani. Au fost prezenţi Nicolae Tilihoi – director sportiv la CSU, Nicolae Negrilă, Costică Donose – scouteri şi Ion Împuşcătoiu, un apropiat al grupării oltene.
„Ne aflăm la mormântul unuia dintre cei mai mari antrenori ai Unversităţii Craiova, «Tică» Oţet. A fost un om bun şi de un curaj deosebit. El este cel cu care în perioada de glorie a Craiovei Maxima făceam pregătirile cele mai dure, la Babele, deci cu lipsă de oxigen şi cu strategii de o duritate ieşită din comun, pe viscole puternice. Acest om a reuşit să ne aducă la o cotă de pregătire fizică deosebită. Îmi aduc aminte că în 1976 jucam cu nemţii, cu francezii şi nu puteam să ne batem fizic cu ei. În 1981-1983 am reuşit prin aceste pregătiri făcute sub comanda dânsului să venim la o cotă de pregătire şi de luptă deosebite. Rămâne în sufletul nostru şi trebuie să-l respectăm. A fost un tip educat, constructiv, a ţinut cu fotbalul şi cu marii fotbalişti şi din această cauză a avut tot timpul conflicte cu puterea la momentul respectiv. Dumnezeu să-l odihnească“, a spus Nae Tilihoi, despre cel care a câştigat campionatul cu echipa de tineret a Ştiinţei în 1969, în 1974 a obţinut titlul cu echipa mare ca secund al lui Cernăianu, iar în 1981 a bifat eventul ca ajutor al lui Ion Oblemenco. De numele lui Oţet se mai leagă o salvare de la retrogradare a echipei Electroputere Craiova, în sezonul 1970-1971 al Diviziei B, şi o promovare în Liga a II-a cu Constructorul TCI Craiova, în 1990. Oţet are în palmares un titlu de campion şi cu FC Argeş, ca secund al lui Florin Halagian, în 1979, dar şi alte trofee peste hotare: în Egipt, ca director tehnic al formaţiei Damanhour, a câştigat Cupa „Hosni Mubarak“ (1994), din aceeaşi postură a obţinut în Arabia Saudită, cu Al Nassr Riad, avându-l pe Balaci „principal“, Cupa Campionilor Golfului (1996), iar în Siria a bifat eventul cu Al Jies Damasc (1998).

Tilihoi: Dacă Neamţu ar fi acum în viaţă cred că era portarul naţionalei

De la Ungureni s-a plecat către cimitirul Sineasca, unde au fost depuse coroane de flori la mormântul lui Cristi Neamţu, de la decesul fostului portar împlinindu-se astăzi 12 ani. Neamţu a decedat în Cipru, unde se afla în cantonament cu Universitatea Craiova când a suferit o accidentare gravă, pe 14 februarie 2002, fiind lovit involuntar cu genunchiul în cap de către colegul său de echipă, Marius Şuleap. Tânărul goalkeeper a fost transportat cu un autocar la spital şi, după mai multe investigaţii, a fost diagnosticat cu fractură de mandibulă şi hemoragie cranio-cerebrală. După şase zile de comă, doctorii ciprioţi au anunţat decesul fotbalistului.
„Regretele sunt deosebit de mari în privinţa lui Cristi Neamţu, pentru că dacă el ar fi acum în viaţă cred că era portarul naţionalei. Neşansa a fost să aibă un accident pe terenul de fotbal, iar asta ne aduce astăzi aici, la 12 ani de la deces. L-am «prins» la centrul de copii şi juniori, l-am avut ca elev. Regretăm dispariţia lui, pentru că a fost un băiat muncitor, a avut respect faţă de fotbal şi e păcat că nu mai este în viaţă ca Universitatea Craiova să se bucure de serviciile sale“, a spus Nae Tilihoi.

Ioana Cioboată: Au trecut 12 ani foarte grei, cu zile urâte, lacrimi şi suferinţă

Prezentă la mormântul fiului său, Ioana Cioboată a afirmat că nu trece o zi fără să verse o lacrimă pentru Cristi Neamţu, punctând că nu l-a iertat pe Şuleap pentru ce a făcut, mai ales că nu a dat nici un semn de la tragicul accident. „Dacă domnul Tilihoi a spus aşa… Dânsul ştie mai bine, probabil că îl cunoştea mult mai mult decât mine. Asta era şi dorinţa lui, să ajungă cel mai mare portar al Universităţii şi al fotbalului românesc. Au trecut 12 ani foarte grei, cu zile urâte, lacrimi şi suferinţă. Nu mai sunt oameni care să-şi aducă aminte de Cristi. Numai de sărbători a venit cineva la el la mormânt, în două rânduri, au depus nişte coroane, dar în rest nimeni nu sună, nimeni nu întreabă nimic. Încă nu am aflat ce s-a întâmplat atunci. Păi cine
să-mi spună? Dacă nu au făcut-o atunci, când au ţinut legătura cu mine, acum în nici un caz. Eu şi acum cred că este un mister, dar, probabil, numai când voi ajunge lângă el îmi va spune ce s-a întâmplat acolo. Da, îi mai port pică lui Marius Şuleap. Au trecut 12 ani, dar nu şi-a adus aminte să dea un telefon sau măcar să vină şi să aprindă o lumânare. Eu, venind zilnic la cimitir, uneori chiar şi de două ori pe zi, nu am găsit nimic în plus sau ceva să-mi dovedească faptul că a mai trecut cineva pe la mormântul lui“, a spus mama lui Cristi Neamţu. „Nu am mai primit nici o rentă de la club. De la începutul lui 2011 nu am mai primit nimic de la domnul Mititelu. Am fost atunci şi pe la LPF, şi pe la FRF, am făcut o scrisoare deschisă, şi la consiliul local, la primărie, dar nu s-a rezolvat nimic. A rămas ca la început. Am doar pensia mea, de 550 de lei. Este greu, dar probabil că asta îmi este soarta“, a completat Ioana Cioboată, mărturisind că încă urmăreşte activitatea fotbalistică şi că ea crede că oraşul Craiova merită să redevină ce a fost odată din punct de vedere al „sportului rege“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS