6.4 C
Craiova
marți, 19 martie, 2024
Știri de ultima orăSportFotbalul românesc, sub semnul incertitudinii

Fotbalul românesc, sub semnul incertitudinii

Preşedintele Federaţiei Române de Fotbal (FRF), Mircea Sandu, a declarat, sâmbătă, în cadrul Adunării Generale, că în ediţia viitoare a Ligii I vor fi 16 sau 17 echipe, precizând că nu se putea face nimic, conform regulamentului, pentru cluburile care au retrogradat sportiv. „Anul viitor vor fi 16 sau 17 echipe în Liga I. În Liga a II-a, în Seria de Est vor fi 15, iar în Seria de Vest 15 sau 16, în funcţie de ce va face Universitatea Craiova. Din ce am înţeles la şedinţa Comitetului Executiv, trei cluburi din Liga a II-a, aflate pe locuri de promovare, au obţinut deja licenţa, al patrulea, Săgeata Năvodari, n-a obţinut-o, dar a făcut apel şi aşteaptă rezultatul. Conform regulamentului, nu puteam face nimic pentru cluburile care au retrogradat sportiv, chiar dacă acestea au obţinut licenţa“, a spus Mircea Sandu, conform Mediafax.
„Naşu’“ a precizat că, după părerea sa, Liga I ar trebui să fie restrânsă la 12 echipe: „Din punctul meu de vedere, Liga I trebuie să aibă o restrângere importantă, la 12 echipe, pentru că pur şi simplu nu avem jucători români de valoare. Banii din drepturile TV s-ar împărţi astfel la mai puţine echipe, dar acesta este doar un punct de vedere. Consider că asta s-ar putea face pentru această perioadă de criză, iar apoi să se revină, după doi, trei sau patru ani la 18 echipe“.
La finalul Adunării Generale, Mircea Sandu a explicat sistemul care va fi aplicat din sezonul următor: „E posibil să avem Liga I cu 16, cu 15… Ce dacă va sta o echipă în fiecare etapă? Câte echipe au obţinut licenţa, atâtea rămân în Liga I. Acum avem, după retrogradare, 14, dintre care două fără licenţă. Deci 12 echipe. Vor promova patru din Liga a II-a, dintre care trei au licenţă, iar una deocamdată nu. Aşadar sunt 16, iar dacă Universitatea Cluj câştigă la TAS, vom avea campionat cu 17 echipe, 34 de etape şi o formaţie care stă în fiecare etapă. Dacă Universitatea Cluj nu câştigă, rămân 16 şi se joacă 30 de etape. Iar în situaţia în care Năvodari nu obţine nici ea licenţa la apel, va fi campionat de 15, cu 30 de etape şi o echipă care stă în fiecare etapă. În ceea ce priveşte retrogradarea, la finalul ediţiei 2013/2014, propunerea noastră este să retrogradeze trei formaţii, în cazul în care sunt 16 echipe. Să promoveze câştigătoarele celor două serii din Liga a II-a şi să se organizeze un baraj între ocupantele locului doi din cele două serii ale eşalonului secund“.

„Nebunie“ şi la CCA

Incertitudinea planează şi în privinţa conducerii forului de arbitraj. Conform unei decizii luate sâmbătă de FRF, Ion Crăciunescu va reveni în funcţia de preşedinte al Comisiei Centrale a Arbitrilor (CCA) începând cu 5 iunie, iar actualul preşedinte, Alexandru Deaconu, va ocupa, în continuare, funcţia de referee manager, iar componenţa comisiei centrale rămâne aceeaşi. Reluând firul „poveştii“, Ion Crăciunescu a fost demis pe 1 august 2012 din funcţia de preşedinte al CCA de către Comitetul Executiv al FRF fără a i se oferi o explicaţie. Ulterior, fostul arbitru vâlcean a atacat decizia FRF în justiţie şi a avut câştig de cauză.
Partea interesantă a lucrurilor este că pe capul FRF-ului a „venit“ şi Vasile Avram, suspendat din funcţia de preşedinte al CCA pe 11 septembrie 2011, acesta fiind anchetat de DNA într-un dosar de corupţie din arbitraj. Avram a ieşit „basma curată“ la Curtea de Apel Bucureşti, procesul terminându-se pe 15 mai, însă hotărârea CAB poate fi atacată cu recurs la instanţa supremă. „Eu nu sunt vinovat şi s-a dovedit acest lucru la Curtea de Apel. Eu am în prezent contract de muncă cu FRF în vigoare, pentru funcţia de preşedinte al CCA, şi nu înţeleg de ce preşedintele Mircea Sandu nu ridică acea suspendare a mea. Consider că normal şi legal era să se ţină cont de prezumţia de nevinovăţie şi contractele persoanelor care au fost făcute ulterior pentru funcţia de preşedinte al CCA să fi fost încheiate doar pe perioada suspendării mele“, a afirmat Avram, în cadrul Adunării Generale.
Preşedintele FRF, Mircea Sandu, a declarat că în cazul unei hotărâri definitive şi irevocabile de achitare a lui Vasile Avram este dispus să îl repună în funcţie pe fostul preşedinte al CCA. Întrebat dacă CCA va avea în curând trei preşedinţi, Sandu a răspuns: „Ce să fac? Aplic legea în continuare şi îl pun pe Avram. Pe Ion Crăciunescu, care are hotărâre judecătorească, îl reinstalez, iar lui Deaconu îi dau o funcţie de referee manager. Când îl pun pe Avram (în situaţia unei decizii definitive şi irevocabile a instanţei – n.r.), o să-i dau şi domnului Crăciunescu o funcţie, ce să fac? Nu ştiu care va fi acea funcţie, ne vom consulta cu Comisia Juridică. Domnul Avram m-a sesizat şi solicitarea dânsului am dat-o în lucru Comisiei Juridice. Urmează să primesc un punct de vedere şi îl voi pune în aplicare. Până atunci, domnul Crăciunescu are biroul deschis aici din 5 iunie“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS