10.1 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSportPregătiţi pentru calificare

Pregătiţi pentru calificare

Naţionala de handbal masculin (tineret) a României va înfrunta, începând de astăzi, la Craiova, reprezentativele Rusiei, Israelului şi Turciei, iar în urma acestor meciuri se va cunoaşte echipa care va accede la Campionatul Mondial

Astăzi debutează la Craiova, în Sala Polivalentă, turneul de calificare la Campionatul Mondial de handbal masculin U21 (tineret), cu participarea a patru formaţii: România, Rusia, Turcia şi Israel. Duminică, după disputarea celor şase partide, echipa clasată pe primul loc va obţine calificarea la Campionatul Mondial U21, programat tot anul acesta, în Bosnia şi Herţegovina.
Naţionala României, pregătită de Leonard Bibirig şi Ovidiu Mihăilă, se află în Bănie încă din 21 decembrie, iar Sorin Toacsen, directorul tehnic al echipelor naţionale masculine ale României, a declarat ieri, în cadrul unei conferinţe de presă, că tinerii handbalişti s-au simţit „importanţi“ în perioada în care au stat şi s-au antrenat în capitala Olteniei.
„Băieţii au fost trataţi bine la Craiova, s-au simţit şi ei interesanţi, ceea ce nu s-a întâmplat în alte oraşe unde am jucat. De fapt, nu se întâmplă la nivel de juniori şi tineret ca atâţia oameni, gazdele, presa, să fie interesaţi de ei şi să li se ofere cele mai bune condiţii. Am găsit în această sală ce nu am găsit în altă parte şi sper să-i recompenseze cu o calificare pe toţi cei care cred în ei şi îi susţin“, a spus fostul mare portar, care are în palmares două titluri de campion cu echipa CS Universitatea Craiova.
România va întâlni astăzi, în primul meci, de la ora 18.00, reprezentativa Turciei, mâine tricolorii vor juca contra Rusiei (11.30), iar duminică, în compania Israelului (ora 12.00). Tot astăzi are loc meciul Rusia-Israel (ora 15.30).

Toacsen nu dă pronosticuri

În ceea ce priveşte şansele de calificare, Sorin Toacsen a preferat să nu se hazardeze în declaraţii, aşa cum a făcut-o în alte dăţi, şi consideră că atuul României este terenul propriu: „Mi-ar plăcea să spun că România este favorită, dar m-am hazardat de prea multe ori în pronosticuri. Nu pot crede că echipele adverse au venit să se plimbe la Craiova. Fiecare echipă are şansele ei să meargă la turneul final. Ne-am zbătut mult să organizăm în România acest turneu preliminar. Atuul nostru este că vom juca la Craiova în faţa unui public cald“.  Oficialul federal a menţionat că, în caz de calificare, „tricolorii“ vor fi recompensaţi cu o primă în limitele bunului-simţ, iar dacă nu se vor califica, vor încerca acest lucru în viitor. „Această generaţie a mai ratat o calificare şi probabil va mai rata pe viitor. Totuşi, sper că la acest turneu aceşti tineri să-şi ia zborul, cum se spune. Anul trecut, naţionala de juniori a României s-a calificat la turneul final al CE, şi, chiar dacă a obţinut locul 11, pentru noi a reprezentat o realizare deoarece juniorii nu mai participaseră de 12 ani la un turneul final“, a adăugat Toacsen.

Biletul costă cinci lei, dar copiii intră gratis

Organizatorii – Federaţia Română de Handbal, Primăria Craiova, RAADPFL şi oficialii Sălii Polivalente – îşi doresc o sală cât mai plină la partide. Intrarea va fi cinci lei la un meci sau șapte lei la două meciuri, iar biletele se pot procura de la casa de bilete a Sălii Polivalente.
Vor intra gratis copiii cu vârsta sub 14 ani, dar nici fostele glorii ale sportului nu vor fi nevoite să scoată bani din buzunar pentru a viziona partidele. „Oamenii iubitori de sport trebuie să renunţe la un pachet de ţigări pentru a plăti intrarea la un turneu internaţional. Nu cred că este o sumă colosală“, a încheiat Toacsen.
Lotul de tineret al României cuprinde 17 jucători, dar la un meci pe foaie vor fi trecuţi doar 16. Iată jucătorii care fac parte din lot: Dragoş Nedelcu, Darius Cătălin Makaria, Florin Bogdan Baican, Răzvan Florin Mledenciu (Energia Pandurii Târgu Jiu), Albert Georgian Cristescu, Mihai Marcel Sandu, Cosmin Demis Grigoraş, Marius Alin Szoke, Claudiu Ştefan Subturică, Bogdan Ciprian Vancea, Nicuşor Negru, Alexandru Dedu, Iulian Halca, Ionuţ Ciprian Iancu, Ştefan Târzioru, Ramon Alin Şomlea, Dan Emil Racoţea.
Aproximativ 100 de jandarmi din cadrul Grupării de Jandarmi Mobile Craiova vor asigura condiţiile de securitate pentru toţi participanţii la această manifestare sportivă şi vor acţiona pentru prevenirea fenomenului infracţional şi contravenţional, intervenind în cazul în care ordinea publică va fi tulburată. Aceştia vor fi sprijiniţi de efective din cadrul IPJ Dolj, Poliţiei Locale Craiova şi ISU Dolj. Gruparea de Jandarmi Mobilă Craiova invită spectatorii să respecte prevederile legale pe timpul deplasării către locul de desfăşurare a competiţiei sportive, în apropierea şi în interiorul Sălii Polivalente.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS