14.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăSportAlin Moldoveanu, campion olimpic la tir

Alin Moldoveanu, campion olimpic la tir

România a mai cucerit ieri două medalii la Jocurile Olimpice de la Londra. Alin Moldoveanu a cucerit aurul olimpic la tir, iar judoka Corina Căprioriu a repetat rezultatul Alinei Dumitru, obţinând medalia de argint.

Focşăneanul Alin Moldoveanu (foto) a câştigat prima medalie de aur pentru România la Jocurile Olimpice, după ce s-a impus în proba de puşcă aer comprimat 10 m, din cadrul competiţiei de tir. Sportivul de 29 de ani, antrenat de legendarul Sorin Babii (dublu medaliat olimpic), ne-a ţinut cu sufletul la gură până la ultimele focuri, dar a demonstrat că are sânge rece, învingându-l la ultimele două trageri pe campionul mondial Campriani. Alin a dominat finala, dar după şase trageri a cedat primul loc. Totuşi, Moldoveanu a reuşit să îşi păstreze calmul şi a realizat o performanţă excepţională, după ce la Jocurile Olimpice de la Beijing din 2008 a fost aproape de podium, ocupând locul patru.

„Am vrut măcar pe locul trei să fiu“

„N-am ştiut că am luat medalia de aur decât după ultimul foc. Eu eram mulţumit cu orice medalie, am zis că măcar pe locul trei să fiu. Pentru că aici tot timpul poţi să clachezi. Abia după ultimul foc poţi să ştii. La tir este relativ, n-ai cum să ştii dinainte. Doar ziua contează. De exemplu, penultimul antrenament a fost foarte bun, iar antrenamentul de ieri (duminică – n.r.) a fost foarte prost. Trebuie să faci totul exact la fel, e matematică pură. La sportul ăsta nu poţi să ştii dacă iei medalie. Dacă ajungi în finală este o performanţă extraordinară“, a declarat noul campion la Sport.ro.

A egalat recordul olimpic în calificări

De notat că Alin a terminat calificările egalând recordul olimpic: 599 de puncte. Bătălia pentru medalii a fost una extremă, la intrarea în finală primii patru concurenţi fiind despărţiţi de un singur punct (Niccolo Campriani a reuşit şi el să egaleze recordul olimpic deţinut de chinezul Zhu Qinan de la JO de la Atena, din 2004).
După locul 4 obţinut la Beijing, când a ratat pentru un milimetru bronzul olimpic, Moldoveanu şi-a luat revanşa. Românul a terminat finala cu 702,1 puncte, pe locurile următoare clasându-se italianul Niccolo Campriani, cu 701,5 puncte, şi indianul Narang Gagan, cu 701,1 puncte.
Comitetul Sportiv şi Olimpic Român îl va recompensa pe Alin Moldoveanu pentru medalia de aur cu 100.000 de euro şi un autoturism în valoare de 25.000 de euro.

Corina Căprioriu, descalificată în finală

După Alina Dumitru, o altă judoka din România a urcat pe a doua treaptă a podiumului la Londra. Corina Căprioriu a fost învinsă aseară în finala categoriei 57 kilograme de către japoneza Kaori Matsumoto, campioana mondială din 2010, medaliată cu bronz la CM 2011 şi invincibilă în acest an. Arbitrii au consideră că sportiva româncă a călcat deliberat în afara suprafeţei de luptă, în prelungiri, şi au descalificat-o. În timpul regulamentar lupta s-a încheiat la egalitate, 0-0. În semifinale, Corina o depăşise pe Marti Malloy (SUA), după ce a reuşit un ippon cu şapte secunde înainte de finalul partidei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS